KRIK-ova priča o poslovima bivšeg gradskog urbaniste Folića dobila EU nagradu

KRIK-ova priča o poslovima bivšeg gradskog urbaniste Folića dobila EU nagradu

Dragana Pećo (KRIK) i Saša Dragojlo (BIRN)

Priča novinarke KRIK-a Dragane Pećo i novinara BIRN-a Saše Dragojla o poslovima bivšeg urbaniste Grada Beograda Milutina Folića osvojila je drugu nagradu Evropske unije za najbolje istraživačke priče u Srbiji u 2020. godini.

Piše: Bojana Jovanović

„Hvala žiriju što je prepoznao važnost ove priče“, rekao je Saša Dragojlo danas na svečanoj dodeli nagrada u EU info centru u Beogradu. „Ona govori o tome da ne dobijaju baš svi od građevinskih poslova, već da pojedini ljudi koji su bliski vlasti, koji su bili na funkcijama na kraju zarađuju, a obični građani ne.“

Pećo, koja je u proteklih mesec dana dobila dve novinarske nagrade, rekla je da je posebno ponosna što su tri priče KRIK-a ušle u uži izbor za EU nagradu. Uz ovu koja je nagrađena, u užem krugu su se našle i priča koja, između ostalog, otkriva da je sudija Apelacionog suda u Beogradu Zoran Savić finansirao izgradnju vile sa apartmanima u centru Kopaonika i da poseduje imovinu koja daleko prevazilazi njegova primanja, kao i otkriće da je direktor „Dedinja“ Milovan Bojić nabavio nepouzdane testove na koronavirus od biznismena osumnjičenog za kriminal.

Prvu nagradu dobila je novinarka CINS-a Dina Đorđević za serijal priča o zagađenju vazduha u Boru, dok je treće mesto pripalo novinarki BIRN-a Nataliji Jovanović za tekst u kome je otkrila da je broj umrlih i zaraženih od koronavirusa višestruko veći od zvanično saopštenog.

Predsednica žirija Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev, kao posebno značajnu navela je i KRIK-ovu bazu o sudijama „Prosudi ko sudi“.

KRIK-ova priča „Novi Folićevi poslovi sa starim poznanicima“ otkriva da je bivši urbanista grada Beograda Milutin Folić, dok je bio na ovoj poziciji, pomogao da se sagrade veliki stambeni kompleksi u glavnom gradu, a da je kasnije, kada je prešao u privatni biznis, prodavao stanove upravo u ovim kompleksima. Reč je o najluksuznijim kompleksima u gradu, poput „Beograda na vodi“, „K-distrikta“, „Taurunuma XXI“, a nije poznato koliki procenat od prodaje Folić uzima.

Privatni biznis Folić je pokrenuo sa advokatom bliskim pojedinim predstavnicima vlasti Igorom Isailovićem u martu 2019 – svega dva meseca pošto mu je istekao mandat – ali je Isailović posle nepunih godinu dana napustio ovaj zajednički projekat.

Stručnjaci sa kojima su u vreme objavljivanja priče razgovarali novinari KRIK-a rekli sud da sve ukazuje da se Folić nalazi u mogućem sukobu interesa.

„Neko vreme nakon što odete sa funkcije ne možete u toj istoj delatnosti da radite sa firmama sa kojima ste radili ili imali kontakt dok ste obavljali javnu funkciju. Sve se to smatra nekom vrstom konflikta interesa“, kazao je tada Zoran Stojiljković, bivši predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. „Ukoliko im je Folić sređivao poslove tokom obavljanja javne funkcije, a kasnije poslovno sarađivao sa njima – to je trgovina uticajem koju kasnije, kad odeš sa funkcije, praktično naplaćuješ.“

Celu priču pročitajte ovde

Donirajte KRIK i pomozite nam da nastavimo da otkrivamo kriminal i korupciju. Kliknite za više informacija.

Comments are closed.