Koluvijini advokati predložili načelnika MUP-a Tomislava Radovanovića za svedoka

Koluvijini advokati predložili načelnika MUP-a Tomislava Radovanovića za svedoka

Koluvija ispred suda (foto: KRIK)

Advokati Predraga Koluvije, optuženog da je narko-bos koji je organizovao gajenje 1,6 tona marihuane, predložio je da na suđenju svedoči načelnik MUP-a Tomislav Radovanović koji je nedavno gostovao na više prorežimskih televizija na kojima je tvrdio da je hapšenje Koluvije bio plan da se diskredituje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Piše: Sara Smolović     

Tomislav Radovanović, načelnik Službe za specijalne istražne metode, u poslednje vreme je rado viđen gost u provladinim medijima. 

U poslednjih mesec dana gostovao je na televizijama Pink, Happy i Prva i izneo teoriju da slučaj „Jovanjica“, odnosno hapšenje Predraga Koluvije, predstavlja zaveru „paralelnih struktura” u policiji i da je cilj da se diskredituje predsednik države Aleksandar Vučić i njegova porodica.

Ispričao je i da se manipulisalo Koluvijinim telefonom i veštačenjem tog telefona, ali nije naveo ko je i šta tačno učinio. Dodao je da „sa sigurnošću može da tvrdi“ da je Koluvijin telefon zloupotrebljen u svrhe optuživanja brata predsednika države Andreja Vučića za ovaj slučaj, ali nije objasnio na čemu zasniva ovakve trvdnje.

Radovanović je u izjavama kritikovao bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića, koji je u političkom sukobu sa Vučićem, a pohvalio sadašnjeg ministra Aleksandra Vulina. Vulin je ranije, podsetimo, posećivao Koluvijinu plantažu gde je pomagao u branju povrća. 

Načelnik policije je na televiziji ponovio optužbe koje je Koluvija ranije izneo na račun policajaca koji su ga uhapsili – da mu je policajac Dušan Mitić nudio da potpiše da je radio za brata predsednika države Andreja Vučića i da će biti oslobođen.

Postoji šansa da će, osim u medijima, Radovanović moći da ovo ispriča i u sudnici.

Naime, na jučerašnjem suđenju Koluvijini advokati predložili su ga kao svedoka, navodeći da je u javnost izneo podatke da se manipulisalo prilikom pretresanja servera i Koluvijinih telefona. 

„Predlažem da se on pozove kao svedok da se sasluša po hitnom postupku“, rekao je advokat Svetislav Bojić. 

Na ovaj predlog reagovao je tužilac Saša Drecun: „Apsolutno se protivim“. On je objasnio da bi Radovanovićev iskaz na sudu bio kompromitovan upravo zbog toga jer se pojavljivao u medijima i govorio o ovom slučaju. 

O ovom predlogu sud tek treba da odluči. 

Na jučerašnjem suđenju svedočili su Matija Petković koji je radio u firmi „Organic Control System“ koja je kontrolisala da li je organska proizvodnja na „Jovanjici“ u skladu sa pravilnikom o takvoj vrsti proizvodnje i Brankica Šušnjar koja je radila na Koluvijinom imanju. 

Oba svedoka su pričala kratko i pomalo nerazumljivo. 

Petković je ispričao da je kontrolisao „Jovanjicu“ tokom 2019. i rekao da je sorte konoplje određivao na osnovu morfologije biljaka i iz dokumentacije koju pripremi klijent. Šušnjar je navela da je u jednom periodu zalivala biljke industrijske konoplje u rasadniku na „Jovanjici“, objašnjavajući da su biljke bile visoke deset, petnaest centimetara. 

Sledeće suđenje zakazano je za kraj decembra.

Optužbe na račun policajaca, tužba protiv novinara

Protiv Koluvije vode se dva postupka pred Višim sudom u Beogradu – u jednom mu se sudi da je organizovao grupu koja je proizvela više od tone i po marihuane na imanju firme „Jovanjica“, a u drugom da je bio šef grupe koju su činili pripadnici policije, Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije. Policajci i bezbednjaci terete se da su Koluviji pružali bezbednosnu i logističku podršku na „Jovanjici“. Prvo suđenje traje već godinu dana, dok je drugo i dalje na samom početku. 

Koluvija je na sudu negirao krivicu i u svojoj odbrani optužio policajce koji su ga uhapsili da su posle hapšenja na „Jovanjici“ gajili biljke koje imaju veći procenat psihoaktivne supstance THC od onog koji je dozvoljen zakonom, kako bi mu smestli optužbe za drogu. Istakao je i da su mu nudili da potpiše da je radio za brata predsednika republike Andreja Vučića, što je on, kako kaže, odbio. 

Tada je istakao da je razočaran u medije jer su, kaže, pisali neistine o njemu, ali da se on ipak ne ljuti ni na koga: „Ja sam hrišćanin, svima opraštam, nisam ljut ni na koga, ne ljutim se, ali očito je da su oni bili brzopleti.“

U septembru ove godine Koluvija je izašao iz pritvora i deluje da je, suprotno onom što je govorio na sud, krenuo da se javno obračunava sa medijima i policajcima. 

Tako, on je optužbe na račun policajaca ponovio u intervjuu kod svog advokata Vladimira Đukanovića, nakon čega su se policajci našli na meti provladinih tabloida, a njihov advokat je čak rekao da su im ugroženi životi. 

Koluvija je tužio KRIK i urednika Stevana Dojčinovića, tvrdeći da mu je povređen ugled, a zbog nanetih duševnih bolova traži naknadu od 400 hiljada dinara. Medijska i novinarska udruženja ocenila su tužbu kao pritisak na rad KRIK-a, kako bi prestao da izveštava o ovom slučaju. Više o tome pročitajte ovde. 

Detalje o slučaju „Jovanjica“ pročitajte u sledećim pričama: 

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Comments are closed.