Inspektor osumnjičen za odavanje informacija Belivuku ostaje u pritvoru

Inspektor osumnjičen za odavanje informacija Belivuku ostaje u pritvoru

Palata pravde (Foto: KRIK.rs)

Inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Božidar Stolić koji se sumnjiči da je članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka odavao poverljive informacije, ostaje u pritvoru, odlučio je Viši sud u Beogradu. Stolić je uhapšen pre mesec dana, a ministar policije Aleksandar Vulin rekao je ranije da je on ispitan na poligrafu i da je pao na svim pitanjima.

Piše: Jelena Radivojević

Stolić je osumnjičen da je zloupotrebio službeni položaj tako što je članovima Belivukove kriminalne grupe odavao poverljive informacije iz policije. Pritvor mu je prošlog petka produžen zbog sumnje da bi na slobodi uticao na svedoke i ponovio krivično delo. Ova odluka nije konačna i na nju Stolić može da se žali.

Ministar policije Aleksandar Vulin rekao je ranije da je Stolić informacije dostavljao Belivuku i njegovom najbližem saradniku Marku Miljkoviću, ali i Radoju Zviceru, vođi kavačkog kriminalnog klana pod čijim okriljem je funkcionisala Belivukova grupa. Ministar je naglasio da je Stolić radio za novac, ali i da je ispitan na poligrafu i da je pao na svim pitanjima.

Stolić je jedan od policajaca osumnjičenih da su sarađivali sa Belivukovim klanom. 

Bivši zamenik načelnika SBPOK-a Goran Papić uhapšen je u martu ove godine zbog sumnje da je uticao da se Belivukovom saradniku vrati automobil koji mu je policija oduzela. On je izašao iz pritvora i istraga je u toku. Postupak se vodi i protiv dvojice policajaca osumnjičenih da su u okviru akcije hapšenja Belivukove ekipe površno pretresli jedan od stanova koji je grupa koristila.

Istraga se do sada nije bavila vezama koje je ova grupa imala u policiji i vlasti, a koje su ranije dokazane u javnosti. Među njima su žandarm Nenad Vučković koji je grupi bio veza sa nekada jednom od najmoćnijih osoba u policiji Dijanom Hrkalović, kao i generalni sekretar Vlade Novak Nedić, koji je sa Belivukom i njegovim saradnicima vežbao gađanje na vojnom strelištu u Pančevu, kako je tvrdio Vojni sindikat. Niko od njih do sada nije ispitan o svojim vezama sa Belivukovom grupom.

Grupa je imala veze i u politici. Njeni članovi su, između ostalog, obezbeđivali inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića 2017. godine i viđani su u društvu njegovog sina Danila. Više o tome pročitajte ovde.  

Comments are closed.