Hronologija slučaja „tetka iz Kanade“

Hronologija slučaja „tetka iz Kanade“

Ministar Aleksandar Vulin rekao je da je 205.000 za kupovinu stana u Beogradu pozajmio od suprugine tetke iz Kanade. Slučaj  je prošao je kroz tri tužilaštva i nijedno nije utvrdilo odakle mu novac. Svi postupci protiv ministra su, međutim, obustavljeni. Za serijal priča o „tetki iz Kanade“ KRIK je dobio nagradu koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država. Podsećamo na hronologiju ovog slučaja.

Piše: Bojana Pavlović

 1. maj 2012.

Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je parlamentarnu većinu na izborima održanim u maju 2012. Pokret socijalista podržao je SNS, a njegov predsednik Aleksandar Vulin je krajem tog meseca postao narodni poslanik.

 1. jun 2012.

Vulin kao funkcioner podnosi prvi izveštaj Agenciji za borbu protiv korupcije u kom navodi da je vlasnik polovine stana od 107 kvadrata. Vulinova poslanička plata bila je 105.000 dinara što je po tadašnjem kursu oko 900 evra. Upravo ova nekretnina baciće sumnju na Vulina dve godine kasnije kada Agencija za borbu protiv korupcije bude proveravala njegovu imovinu.

 1. jul 2012.

Vulin i njegova supruga Nataša potpisuju ugovor o kupovini stana na Zvezdari u Beogradu od investitora Momčila Filipovića. Cena stana od 107 kvadrata nedaleko od beogradske pijace Đeram iznosila je 229.620 evra, a parking mesto u istoj zgradi 15.000 evra – ukupno 244.620 evra. U ugovoru se navodi da su supružnici prvu ratu od 40.000 evra uplatili prodavcu 22.10.2011, ali i da obavezuju da će preostalih 204.620 evra uplatiti najkasnije do 30.09.2012. godine na devizni račun Filipovića.

 1. jul 2012.

Ugovor o kupovini stana overen je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

 1. jul 2012.

Prema tvrdnji Vulina, dan nakon overe ugovora, njegova supruga Nataša pozajmila je 205.000 evra od svoje tetke Mire Milić iz Kanade, i oni su istog dana novac isplatili prodavcu. Nataša Vulin kasnije je ispričala da je novac dala Filipoviću na ruke u prostorijama njegove firme. Ovo je Vulin ispričao dve godine kasnije Agenciji za borbu protiv korupcije koja je pokrenula postupak provere njegove imovine.

 1. avgust 2012.

Vulin postaje direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

 1. decembar 2012.

Kao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vulin je sklopio sumnjiv posao vredan milion evra sa firmom „DBS Konsel security Service“ za nabavku i instalaciju sigurnosnih kamera na teritoriji Kosova. Kancelarija se obavezala da će kamere isplatiti unapred – tri dana po zaključenju ugovora, sudeći prema fotografijama koje je objavio „Kossev info“. Na dokumentaciju o spornoj nabavci Vlada Srbije stavila je 2012. godine oznaku strogo poverljivo i odbila da je dostavi. Novinari KRIK-a su zbog ovoga tužili Vladu.

 1. septembar 2013.

Vulin postaje ministar bez potrfelja zadužen za Kosovo. U aprilu 2014. izabran je za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Jul 2014.

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak kontrole imovine Aleksandra Vulina i zatražila da objasni kako je finansirao kupovinu stana. Vulin je menjao iskaz – najpre je naveo da je stan platio od prodaje imovine. Novinari KRIK-a otkrili su da je jedinu nekretninu koju je posedovao, jednosoban stan u Novom Sadu, Vulin dobio na poklon, a potom ga prodao bratu za 38.000 evra. Ova suma nije bila dovolja da isplati ni prvu ratu za novi stan. Zatim je rekao da je stan platio od pozajmice suprugine tetke iz Kanade. Kao dokaz, dostavio je priznanicu s potpisom njegove supruge Nataše na kojoj je pisalo da je primila novac i da je rok za vraćanje deset godina. Potpisa tetke iz Kanade nije bilo. Agencija je njegove tvrdnje proverila kod Uprave za sprečavanje pranja novca koja je obavestila da nije pronašla da je na račune Vulina, njegove supruge ili prodavca stana uplaćen pomenuti iznos. Da je novac uneo u kešu, morao bi da ga prijavi carini, međutim ni tih podataka nije bilo. Naveo je da je stan isplatio dan nakon overe ugovora i dostavio još jednu priznanicu sa potpisom prodavca stana i adresom u Marbelji u Španiji. Ovaj put nedostajao je broj računa na koji je Vulin uplatio novac.

 1. decembar 2015.

Izveštaj o kontroli imovine Agencija je poslala Tužilaštvu za organizovani kriminal.

 1. jun 2017.

Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo je postupak protiv Vulina. Slučaj je godinu i po dana bio u tužilaštvu. Rešenje o obustavljanju doneto je tek nakon što su novinari počeli da se o njemu raspituju. Službena beleška tužilaštva otkrila je da su policija i tužilaštvo posao obavili traljavo – na razgovor nije bio pozvan ni ministar Vulin, ni misteriozna tetka koja mu je navodno pozajmila novac.  Ispitali su njegovu suprugu Natašu, investitora Momčila Filipovića i njegovog sina koji su potvrdili Vulinovu priču. Tužiteljka Tamara Ristić koja je vodila slučaj utvrdila je da ministar nije zloupotrebio položaj i primio mito. Navela je i da je utvrđeno na koji način su Aleksandar i Nataša Vulin pribavili novac, iako supružnici nisu ponudili nijedan validan dokaz za to. Osim toga, Tužilaštvo za organizovani kriminal se proglasilo nenadležnim tvrdeći da Vulin u trenutku kupovine stana nije bio funkcioner.

 1. jul 2017.

Slučaj je potom prosleđen Prvom osnovnom tužilaštvu koje je poveravalo samo da li je Vulin prijavio stan. Pošto je utvrdilo da je stan prijavljen, i ovo tužilaštvo je obustavilo postupak. On je, međutim, po zakonu bio dužan da prijavi dug ukoliko je postojao, što nije uradio. Tužilaštvo je ovo otpisalo kao njegov slučajni propust što nije krivično delo.

 1. septembar 2017.

Nakon što je postupak protiv Vulina obustavljen i u Prvom osnovnom tužilaštvu, Agencija je u avgustu 2017. izveštaj poslala na još jednu adresu – Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Ni Više tužilaštvo se, međutim, nije pozabavilo „tetkom iz Kanade” – rekavši da je o slučaju već odlučilo Tužilaštvo za organizovani kriminal. I ono je saopštilo da nije nadležno. Odlučilo je da ne pokrene istragu i slučaj je zatvoren. Tako, nijedno od tri tužilaštva koja su proveravala ovaj slučaj nije došlo do dokaza otkud ministru novac za kupovinu nekretnine.

 1. septembar 2017.

KRIK je objavio prvu priču o stanu ministra Vulina. Istog dana na sajtu „Pokreta socijalista“ objavljeno je saopštenje u kom urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića nazivaju narkomanom koji mrzi svakog ko se bori za Srbiju. „Nije tajna da je Dojčinović plaćen iz inostranstva za svaki tekst kojim napada Vulina, a nije tajna ni da uzima narkotike“, pisalo je na sajtu. Premijerka Ana Brnabić je nekoliko dana kasnije rekla da razume emotivnu reakciju „Pokreta socijalista“. Urednik KRIK-a tužio je Pokret socijalista zbog iznetih uvreda.

 1. septembar 2017.

Vulin je tokom gostovanja na televiziji „Pink“ pričao šta je sve mogao da uradi da prikrije da je vlasnik stana i tako zavara državne organe. „Umesto da stan prijavim na nekog drugog, da sve slažem od početka do kraja i da budem miran i siguran, ja sve prijavim na svoje ime, po pravim cenama i u datum kada se nešto dogodilo i naravno da zbog toga treba da stradam i odgovaram“, rekao je Vulin.

 1. septembar 2017.

Na pitanje novinarke KRIK-a kako je uneo u Srbiju 205.000 evra pošto podaci o time ne postoji u Upravi carina, Vulin je rekao da je novac uneo iz više puta. „Ko vam kaže da je uneto u jednom komadu? Ko vam kaže da nije preneto 9.000 po 9.000 po zakonu?“, rekao je ministar i udaljio se. Na pitanje novinarke da kaže da li je tako preneo novac, on je odgovorio potvrdno. Ukoliko je ovo tačno, Vulin je morao čak 23 puta da putuje iz Kanade u Srbiju i donosi novac. On je, međutim, Agenciji prijavio da je sumu za stan prodavcu uplatio kao celinu, a ne u delovima.

 1. septembar 2017.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na RTS-u rekao je da u Vulina ima poverenje i da on nije ništa ukrao dok je na vlasti. On je naglasio da je važan detalj da je Vulin stan dobio u junu mesecu 2012. godine, a da je vlada formirana u avgustu 2012. godine. „Dakle, mi smo ovim ustanovili da Vulin kao predstavnik vlasti nije ukrao ništa, ako su ove činjenice koje sam ja izneo precizne“, rekao je Vučić.

 1. oktobar 2017.

KRIK je objavio drugu priču o obustavljanju postupka protiv Vulina i šta je utvrdilo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

 1. januara 2018.

KRIK objavio poslednju priču u serijalu – da nijedno od tri tužilaštva nije utvrdilo odakle Vulinu novac za stan.

Comments are closed.