Gutierez: Objasniti veze predsedničke porodice sa kriminalom

Gutierez: Objasniti veze predsedničke porodice sa kriminalom

Ricardo Gutierez (foto: EFJ)

Informacije o vidljivim vezama sina Aleksandra Vučića sa kriminalnim krugovima spadaju u red onih za koje postoji javni interes i da bi vlast, umesto što krivi medije, morala da rasvetli pozadinu ovih odnosa, izjavio je Generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutierez za portal Nova.rs.

Pišu: Nova.rs, KRIK

„Umesto što krive medije za otkrivanje ovih veza, političari bi trebalo da ispitaju te odnose. Prebacivanje krivice na medije je ‘dimna zavesa’ za informacije koje zaslužuju da budu razjašnjene”, izjavio je Gutierez za portal Nova.rs.

Gutierez ističe da građani imaju pravo da znaju da li vidljivi odnosi između članova predsednikove porodice i kriminalnih krugova mogu da ugroze vođenje državnih poslova.

„Dužnost je novinara da istražuju ove potencijalne veze. Sakrivanje ovih informacija bilo bi profesionalno kršenje zakona. Pozivam srpske novinare da istraže ove odnose i pozivam predsednika Vučića da rasvetli ovu stvar. KRIK je imao u potpunosti pravo da izveštava o takvom slučaju. Ono što nam je sada potrebno je potpuna transparentnost predsednika u pogledu veza između njegovog sina i kriminalnih krugova”, rekao je generalni sekretar Evropske federacije novinara za Nova.rs.

Novinarki KRIK-a Bojani Pavlović, podsetimo, nepoznati muškarac oduzeo je u sredu uveče mobilni telefon kojim je fotografisala predsednikovog sina Danila Vučića u društvu Aleksandra Vidojevića zvanog Aca Rošavi, huligana koga je srpska policija označila kao člana kavačkog klana. Njih dvojica su u kafiću u centru Beograda gledali derbi. Pavlović je telefon vraćen nakon kraće rasprave.

Reagujući na ovaj događaj i objavljivanje fotografije njegovog sina i Vidojevića predsednik Srbije na Instagram nalogu napisao je da je njegov sin Danilo pošten i pristojan mladić i optužio KRIK da mu crta metu na čelu. Vučić je rekao i da je „doveden u ugao iz kojeg nema gde“ i da će se „boriti svom snagom protiv laži“.

On, međutim, nije objasnio javnosti otkud njegov sin, koji je pod državnom zaštitom, u društvu huligana kome se trenutno sudi za nasilničko ponašanje.  

Nakon Vučića oglasila se i premijerka Ana Brnabić i rekla da ne zna ko je Aleksandar Vidojević, kao i da se neće raspitati da li je kriminalac.

Podsetimo, ovo je četvrti put da su u javnosti objavljene zajedničke fotografije Vidojevića i Danila Vučića. Prvo na fudbalskom svetskom prvenstvu u Rusiji pre dve godine, zatim na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci početkom ove godine, a KRIK je nedavno objavio i fotografiju njih dvojice na kojoj su zagrljeni u noćnom klubu.

Pročitajte detaljnije: Novinarki KRIK-a oduzeli telefon dok je fotografisala Danila Vučića i Acu Rošavog

2 Comments

  1. Ja kaže:

    Koliko vinarija čovek prati na svom IG ccc..

  2. Mbm kaže:

    Since local police is not capable properly to react and clarify motiv, utility, reasons and cause of benefits for young Vucic and criminal and agresive friend Vidojevic, Europol should be the correct instance to address in order to investigate. This is not the exeptional case that local police in Serbia misconduct s in action and procedures necessary to protect the person and prevent development of crime and disturbing relations. It is unclear that the junger Vucic is not capable to understand the damages made to society with such conduct/he is delivering to serbian population and society.