Crnogorski sud odobrio izručenje policajca osumnjičenog da je bio deo Šarićeve grupe

Crnogorski sud odobrio izručenje policajca osumnjičenog da je bio deo Šarićeve grupe

Apelacioni sud Crne Gore (foto: RTCG)

Policajac Danilo Stojanović koji je uhapšen sredinom aprila u Crnoj Gori zbog sumnje da je sarađivao sa optuženim narko-bosom Darkom Šarićem, može da bude izručen Srbiji, odlučio je crnogorski Apelacioni sud. Konačnu odluku o izručenju doneće tamošnji ministar pravde.

Piše: Jelena Radivojević

Apelacioni sud smatra da su ispunjeni svi uslovi za izručenje Stojanovića Srbiji gde se protiv njega vodi istraga zbog sumnje da je bio saradnik narko-bosa Darka Šarića i njegove grupe.

Ova odluka suda nije konačna pošto poslednju reč o izručenju, po zakonu, ima ministar pravde. 

„Stojanović je državljanin Crne Gore i odluka o njegovom izručenju je političko pitanje o kom će odlučiti ministar pravde“, rekao je za KRIK advokat Vladan Živković koji Stojanovića zastupa u Srbiji.

On je kazao i da ministar nema zakonski rok u kom mora da odluči o izručenju.

Stojanović je, podsetimo, izbegao hapšenje u Srbiji sredinom aprila tako što je pobegao u Crnu Goru na dan kada su uhapšeni Šarić, njegov advokat Dejan Lazarević i drugi osumnjičeni članovi ove kriminalne grupe. 

Kako je tada saopštila crnogorska policija za njim nije bila raspisana poternica. Nekoliko dana kasnije pokušao je da pređe iz Crne Gore u Albaniju, ali je, kada ga je granična policija uputila na detaljniju proveru, izašao iz automobila i pobegao. Uhapšen je sutradan.

Stojanović se sumnjiči da je bio deo Šarićeve grupe koja je osumnjičena za više krivičnih dela. Tužilaštvo tvrdi da je planirala da ubije Nebojšu Joksovića, ključnog svedoka protiv Šarića u postupku za međunarodni šverc kokaina, ali i da je pokušala da ga diskredituje kako bi izgubio status svedoka saradnika. Šariću se još stavlja na teret i ubistvo nekada bliskog saradnika Milana Milovca zvanog Cigla.

Osim Stojanovića, tužilaštvo sumnjiči još dvojicu njegovih kolega da su bili članovi Šarićeve grupe – Milutina Radovanovića i Duška Mirkovića.

Stojanović i Radovanović su, tvrdi tužilaštvo, pripadnike ove kriminalne grupe predstavljali kao osobe koje su od izuzetnog značaja za bezbednost države i istrage protiv njih usmeravali u pogrešnom smeru.Protiv njih dvojice vodi se još jedan postupak – optuženi su da su pretukli jednog od načelnika Interpola. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.