CINS: Firmama Vučićevog kuma tri miliona evra za struju iz malih hidroelektrana

CINS: Firmama Vučićevog kuma tri miliona evra za struju iz malih hidroelektrana

Nikola Petrović (foto: EMS)

Kompanije u vlasništvu Nikole Petrovića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i prošle godine bile su među najvećim proizvođačima struje iz malih hidroelektrana, pa im je Elektroprivreda Srbije isplatila 3,1 miliona evra, piše CINS. Petrović je nakon silaska sa državne funkcije, mesta direktora „Elektromreža Srbije“, uvećao imovinu, ali i ušao u posao sa kontroverznim ličnostima – Stankom Subotićem i Zvonkom Veselinovićem, kako je otkrio KRIK.  

Piše: Bojana Pavlović   

Na prvom mestu po proizvedenoj struju, a time i zaradi našle su se male hidroelektrane u vlasiništvu EPS-a kojima je isplaćeno 3,8 miliona evra, piše CINS.

Kompanije u Petrovićevom vlasništvu sa 3,1 milion bile su druge po zaradi. Njima je pripala desetina od 31,4 miliona evra koliko je državno preduzeće izdvojilo za „čistu“ struju proizvedenu u malim hidroelektranama, kako piše u izveštaju EPS-a. 

Petrovićeve firme samo u poslednje tri godine zaradile su od države desetak miliona evra za struju proizvedenu u malih hidroelektranama. 

Kako je sam Petrović ispričao, u ovaj posao ušao je 2009. godine. Bio je direktor „Eco Energo Group“, firme koja je 2010. godine postala prvi povlašćeni proizvođač struje u Srbiji. 

Kada je njegov kum Vučić došao na vlast, Petrović je postao direktor državne firme „Elektromreža Srbije“ gde je bio do 2016, a nakon silaska sa javne funkcije, vratio se poslu sa čistom energijom. 

U vreme dok je još bio na funkciji, kako je otkrio KRIK u međunarodnom istraživanju „Pandorini papiri“, Petrović je imao kompaniju na ofšor destinaciji – Britanskim Devičanskim Ostrvima i preko nje bankovni račun u Švajcarskoj. Firmu „Arkshore International“ nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije – iako je po zakonu bio dužan to da uradi.

Uvećanje imovine i širenje posla

KRIK je opširno pisao o Petrovićevoj imovini koja se uvećala otkako je sišao sa funkcije. 

On i supruga postali su vlasnici dve vile u elitnim naseljima u Beogradu, vredne više od četiri miliona evra, a ušao je i u posao sa kontroverznim ličnostima – Stankom Subotićem i Zvonkom Veselinovićem. 

Skriven iza luksemburške ofšor firme Petrović je 2020. kupio avio-kompaniju od Subotića, a kompanija je posedovala avion vredan više od pola miliona evra kupio. Petrović ga je, međutim, dobio po ceni od 100.000 evra, pokazuju papiri koje je prikupio KRIK.

Subotiću se sudilo zbog šverca cigareta devedesetih, a među njegovim poslovnim partnerima bio je i Darko Šarić koji je nepravosnažno osuđen za šverc kokaina i pranje novca. 

Petrović polako širi posao i na druge vrste obnovljive energije, pa je tako takođe preko ofšor firme iz Luksemburga postao suvlasnik kompanije koja razvija tehnologiju u vezi sa solarnom energijom. 

Prošle godine partnerka u ovom poslu postala mu je i supruga Zvonka Veselinovića, sumnjivog biznismena sa severa Kosova koji je blizak vlastima. 

Veselinovića je srpska Bezbednosno-informativna agencija pre više od deset godina označila vođom kriminalnog klana koji švercuje naftu, drogu i oružje. On, međutim, za ova dela nikad nije zvanično optužen. 

Krajem prošle godine Veselinovića i uzak krug njegovih saradnika američke vlasti stavile su pod sankcije zbog sumnje da je davao mito političarima sa Kosova, a da su mu oni zauzvrat obezbeđivali unosne ugovore. Na listi nepoželjnih našle su se gotovo sve Veselinovićeve firme – ali ne i ova koju njegova supruga ima sa Petrovićem. 

Petrović je inače u više navrata tužio KRIK. Poslednjom tužbom traži zatvor za dve novinarke KRIK-a koje su otkrile njegove tajne luksemburške poslove sa Subotićem. U tužbi tvrdi da su novinarke nezakonito koristile njegove lične podatke.

Više o Petroviću pročitajte u KRIK-ovim pričama:

Predsednikov kum Nikola Petrović poslovni partner supruge Zvonka Veselinovića

„Barka“ predsednikovog kuma: Petrović sakrio ofšor firmu i račun u Švajcarskoj

Predsednikov kum Nikola Petrović kupio avio-kompaniju od Stanka Subotića

Nikola Petrović i supruga vlasnici dve nove vile vredne četiri miliona evra

Comments are closed.