Nikola Petrović i supruga vlasnici dve nove vile vredne četiri miliona evra

Nikola Petrović i supruga vlasnici dve nove vile vredne četiri miliona evra

Po odlasku sa državne funkcije, Nikola Petrović i njegova supruga značajno su uvećali imovinu – častili su se vilama u elitnim beogradskim naseljima i kupili više firmi. Jednu vilu su izgradili na Dedinju, a drugu, koja je nekada pripadala DIPOS-u, kupili na Košutnjaku. Nije poznato koliko je tačno Petroviće koštala ova imovina, ali prema tvrdnji procenitelja luksuzne vile zajedno sa zemljištem vrede više od 4 miliona evra. Dokumenta pokazuju neobičan način kojim su Petrovići došli do njih – u oba slučaja, nekretnine su najpre kupili drugi ljudi, pa ih brzo preprodali Petrovićima. Nikola Petrović je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića i bivši direktor „Elektromreže Srbije“.

Pišu: Dragana Pećo i Pavle Petrović

Na Dedinju, najelitnijem kraju u Beogradu, nedaleko od „Kuće cveća“ i Partizanovog stadiona, prošle godine nikla je luksuzna vila od hiljadu kvadrata. Ispred nje sazidana je i kućica za obezbeđenje.

Samo 10-ak minuta vožnje odatle, u diplomatskom naselju na Košutnjaku, nalazi se manja vila izgrađena osamdesetih godina za potrebe diplomatskih predstavnika, koja je donedavno bila u vlasništvu države.

Ono što povezuje ova dva luksuzna zdanja jeste da su u vlasništvu bračnog para Petrović.

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izgradio je vilu na Dedinju, dok je njegova supruga Maja Petrović kupila nekadašnje državno zdanje na Košutnjaku, pokazuju zvanična dokumenta koja su sakupili novinari KRIK-a.

Bračni par ih je stekao u poslednje dve godine, nakon što je Nikola Petrović sišao sa funkcije direktora državnog preduzeća „Elektromreža Srbije“.

Kuće i parcela na kojoj se jedna od njih nalazi, prema procenama agencije za prodaju nekretnina koju je angažovao KRIK, vrede više od četiri miliona evra.

Nikola Petrović (foto: EMS)

Nije poznato koliko ih je bračni par Petrović platio, jer su ti podaci skriveni u dokumentima do kojih je došao KRIK. Papiri, međutim, pokazuju da su Petrovići do nekretnina došli na neobičan način – u oba slučaja, nekretnine su najpre kupili i kratko posedovali drugi ljudi, pa ih preprodali Petrovićima.

Naime, Petrovićev poslovni partner u biznisu sa mini-hidroelektranama Dragan Klisura, kupio je plac na Dedinju da bi ga nekoliko meseci kasnije prodao Petroviću. Petrović je na tom zemljištu nedavno izgradio luksuznu vilu.

Kada je u pitanju vila na Košutnjaku, porodica Petrović ju je tri i po godine iznajmljivala od državne firme DIPOS. Nakon što je DIPOS najavio njenu prodaju krajem 2016, Petrović je za list „Politika“ negirao da će da je kupi.

U januaru 2017, ovu luksuznu nekretninu kupio je Mladen Vuković, vlasnik marketinške agencije „Plus media“, a manje od mesec dana kasnije prodao je Petrovićevoj supruzi.

Nije poznato kojim novcem su Petrovići finansirali kupovinu i izgradnju vile. Nikola Petrović prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije da poseduje ušteđevinu, ali njen iznos nije poznat. Odbio je da razgovara sa novinarima KRIK-a.

„Odakle vama ideja da ja imam obavezu da vama bilo šta govorim? (…) Znači, više me ne zovite, jer ću vas prijaviti za uznemiravanje!”, rekao je Petrović u kratkom telefonskom razgovoru.

Petrović je kao direktor javnog preduzeća za prenos električne energije „Elektromreža Srbije“ imao mesečnu platu u proseku od 1.700 evra. Gotovo celu platu morao je da daje za iznajmljivanje DIPOS-ove vile jer je kirija bila 1.600 evra mesečno.

Početkom 2017. od Klisure je za oko 220.000 evra kupio firmu „Eko Vlasina“. Posredstvom nje, postao je suvlasnik i kompanija „Mini hidro investments“ i „MHE Jabukovik“. Posao je razvio i van Srbije – suvlasnik je i banjalučke firme „New Resources“.

Njegova supruga vlasnica je konsultantske agencije „HR Profiler“ koja sarađuje sa državom, a njihovo dvoje dece pohađaju elitnu Francusku školu u Beogradu, u kojoj godišnja školarina za jedno dete iznosi oko 5.000 evra.

Stan u „Crvenkapi“
Supružnici Petrović bili su vlasnici i stana od 146 kvadrata u YU biznis centru na Novom Beogradu – u zgradi poznatoj kao „Crvenkapa“. Komšija im je bio Aleksandar Vučić. Nikola i Maja Petrović su, prema dostupnim podacima, prodali ovaj stan.Odmah nakon odlaska sa javne funkcije početkom 2017, Petrović je počeo da ulaže novac u nekretnine u Beogradu, ali i obnovio poslove koje je imao pre odlaska u državno preduzeće – gradnju mini-hidroelektrana i proizvodnju električne energije.

Osim dve vile, bračni par odranije poseduje i manji stan od 31 kvadrata.

Kako se gradila vila na Dedinju

Plac na Dedinju od oko 22 ara na kojem je Petrović nedavno izgradio luksuznu vilu, bio je u vlasništvu Radeta Bogdanovića, nekadašnjeg fudbalera koji se bavi trgovinom nekretninama.

U septembru 2016. Bogdanović je sklopio predugovor o prodaji placa Draganu Klisuri, Petrovićevom poslovnom saradniku, za 775.000 evra, piše u dokumentima čije kopije poseduje KRIK.

Bogdanović je, kako se ugovorom obavezao, nastavio da pribavlja građevinske dozvole iako više nije vlasnik parcele. Građevinsku dozvolu je dobio u maju 2017. godine. Sledećeg meseca započeta je izgradnja vile koja je trebalo da košta više od milion evra, kako piše u građevinskoj dozvoli.

Dva dana nakon što su radovi počeli, Nikola Petrović preuzima plac od Klisure. Nije poznato koliko novca je isplatio Klisuri.

Novinarima KRIK-a Klisura je rekao da se ne seća iznosa.

„Ja sad ne znam koliko je to bilo para, evo, da me ubijete. Koliko sam onim ljudima tamo dao – toliko sam valjda prodao i njemu. Da li mi je on odmah dao pare ili nije dao pare, nemam pojma i mislim da je to skroz nebitno. Ja sam privatnik, podigao sam pare od profita firme. Mogao sam da mu dam to i za džabe“, kaže Klisura i dodaje da je sve urađeno legalno.

„Imam poreklo para, može da se vidi odakle su moje pare došle. A znam da sam rekao advokatu (koji je sastavio dokumentaciju o prodaji zemlje): ’E, šefe, nemoj samo da mi napraviš tu faul’, jer ja znam da vi ispitujete Nikolu, da ne bude sad tu neki problem. Mi smo tu platili porez“, dodaje Klisura.

Tvrdi i da je zemlju kupio da bi sebi sagradio vilu, ali je od toga odmah odustao.

„Ja sam tu hteo da pravim kuću, onda mi se nije svidelo brdo.“

Klisura kaže da se Bogdanović bavio dozvolom za gradnju i nakon što mu je prodao plac jer je imao najviše slobodnog vremena. Kaže i da je on Bogdanovića upoznao sa Petrovićem.

„Njega je sigurno Nikola pitao: ’Hajde, izvadi dozvolu’. On se bavi time, kupuje placeve, on živi tu, on ne radi drugi posao. On je jedan lik koji je pošten, kome mogu da dam milion evra i ne treba da mi potpiše – znam da će da mi vrati“, objašnjava Klisura.

Nikola Petrović (foto: EMS)

Petrović je zvanično postao investitor tek u avgustu 2018. kada je, više od godinu dana nakon što je preuzeo plac, građevinsku dozvolu sa Bogdanovićevog prebacio na svoje ime.

Za ovaj posao angažovao je beogradskog advokata Nemanju Vasiljevića sa kojim je i ranije sarađivao – njegova bivša kancelarija „Vasiljević-Bogdanović“ mu je pripremila tužbu protiv sajta „Peščanik“, a sadašnja „Vasiljević legal“ je u Agenciji za privredne registe podnosila dokumenta za Petrovićeve firme. Klijenti „Vasiljević legal“ su i kompanija Stanka Subotića, ali i srpski ogranak firme „Vansi“, koncesionara beogradskog aerodroma.

Bogdanović je u razgovoru sa novinarima KRIK-a izneo informacije suprotne onima koje pokazuju papiri.

Rekao je da je građevinsku dozvolu tražio da bi kuću gradio za sebe – iako dokumenta pokazuju da je u to vreme već započeo prodaju placa Klisuri.

Tvrdio je i da ne zna da je Petrović kupio njegov plac i da je to saznao od novinara KRIK-a. On je, međutim, sa Klisurom i Petrovićem sklopio aneks ugovora o prebacivanju vlasništva. Kod notara je, kaže Bogdanović, potpisao dokument, ali Petrovića tamo nije sreo. „U životu Petrovića nisam video.“

Petrović je pre mesec dana dobio i upotrebnu dozvolu za vilu koja ima 1.325 kvadrata. Kako piše u dokumentu, vila ima podrum, suteren, prizemlje i prvi sprat.

Prema proceni agencije za trgovinu nekretninama koju je angažovao KRIK, ova vila na tržištu vredi oko 2,5 miliona evra, a parcela  1,5 miliona evra.

Kupovina DIPOS-ove vile

Kada je bio direktor „Elektromreža Srbije“ (EMS), Petrović se 2013. godine obratio DIPOS-u sa željom da od njih iznajmi vilu u elitnom naselju na Košutnjaku.

DIPOS mu je dostavio ponudu – vilu može da zakupi od avgusta 2013. do kraja 2022. godine uz mesečnu rentu od 1.600 evra (sto evra manje od njegove tadašnje plate).

Pred kraj 2016. Vlada je odlučila da proda deo državne imovine, stoga je DIPOS oglasio prodaju oko stotinu državnih nekretnina – vila, stanova i lokala koji su do tada iznajmljivani.

DIPOS je vilu od 182 kvadrata u kojoj je živeo Petrović ponudio po ceni od oko 312.000 evra, navodi se u oglasu. Rok za ponude tekao je tokom novogodišnjih praznika i trajao manje od dve nedelje.

Of-šor veze
Mladen Vuković, koji je kupio vilu od DIPOS-a, a zatim je prodao Petrovićevoj supruzi, klijent je advokatske kancelarije Srđana Kovačevića iz Novog Sada. Kovačević je bio punomoćnik malteške kompanije „Bolton Limited“ koja je u jednom periodu bila suvlasnik „Južne Bačke“, firme koja godinama sklapa milionske poslove s državom. Osim toga, Kovačević je bio i punomoćnik predstavništva ofšor firme „Comodos Corporation LLC“ iz Delavera čiji je direktor bio Gojko Đilas, brat Dragana Đilasa čije je kompanije Kovačević takođe zastupao. Poslovni je partner Draganu Vučićeviću, uredniku „Informera“. Zajedno su vlasnici firme „Zgrada company“.

Petrović je tada za list „Politika“ negirao da će da kupi vilu koju je iznajmljivao.

Jedini koji je poslao ponudu bio je Mladen Vuković, državljanin Bosne i Hercegovine i vlasnik marketinške agencije „Plus media“ u Beogradu, posredstvom koje je razvio posao u regionu. Vuković je postao vlasnik vile na Košutnjaku.

Samo mesec dana kasnije, u februaru 2017, Petrovićeva supruga Maja kupila je vilu od Vukovića, pokazuju zvanična dokumenta koja je prikupio KRIK. Zajedno sa njom, kupila je i garažu. Koliko je tačno Petroviće koštala vila nije poznato, pošto je u odgovoru novinarima KRIK-a Prvi osnovni sud u Beogradu te podatke zatamnio.

Petrovići se nisu zvanično uknjižili kao vlasnici. Skoro dve godine od kupovine, ova luksuzna nekretnina se i dalje vodi na Mladena Vukovića, pokazuju trenutni podaci katastra.

Prema proceni agencije za trgovinu nekretninama koju je angažovao KRIK, danas ova vila sa garažom na tržištu vredi 375.000 evra – malo iznad cene po kojoj ju je država prodala.

Vuković nije želeo da razgovara sa novinarima KRIK-a.

Kum

Na čelo EMS-a Petrović je došao nakon izbora 2012. godine i dolaska na vlast Srpske napredne stranke (SNS) koju danas predvodi njegov kum Aleksandar Vučić. Upravljao je tim javnim preduzećem do kraja 2016. i kratko vreme bio savetnik direktora koji ga je na toj poziciji zamenio.

Aleksandar Vučić i Nikola Petrović (foto: EMS)

Nakon odlaska iz javnog preduzeća, Petrović se vratio starom biznisu.

Postao je suvlasnik i direktor nekoliko kompanija koje se bave gradnjom mini-hidroelektrana i proizvodnjom struje. Država ovaj biznis pomaže subvencijama za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, za šta podršku dobija od Evropske unije.

Građani koji žive nadomak reka gde se grade pojedine mini-hidroelektrane, međutim, mesecima protestuju tvrdeći da one služe samo interesu bahatih investitora, a pod parolom obnovljivih izvora energije. Protiv gradnje su jer smatraju da mini-hidroelektrane narušavaju ekosistem, dovode do pojave klizišta, urušavanja puteva, menjanja rečnih tokova i isušivanja reka.

Najviše novca koji je država tokom 2017. godine izdvojila za kupovinu struje od privatnih vlasnika mini-hidroelektrana, otišlo je upravo na račune kompanija koje su povezane sa Petrovićem, kako je ranije pisao CINS. Ove kompanije dobile su gotovo 2,9 miliona evra.

Maja Petrović (foto: printskrin jutjub)

Supruga Nikole Petrovića Maja takođe je pokrenula privatni posao, a dobijala je i novac iz budžeta.

U aprilu 2015. kupila je konsultantsku agenciju i preimenovala je u „HR Profiler“. Agenciju je platila 15.000 evra, prema ugovoru, a firma se bavi analizom ljudskih resursa drugih kompanija, kao i savetovanjem pojedinaca.

Među klijentima su joj i Ministarstvo odbrane i javno preduzeće „Pošta Srbije“, navodi se na sajtu kompanije.

Petrovićeva supruga bila je angažovana i kao savetnica za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane gde je, kako je ranije izjavila, došla zajedno sa tadašnjim ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem.

Nikola Petrović široj javnosti poznat je upravo kao Vučićev kum.

„Moj odnos s Vučićem je prijateljski i kumovski. Član sam SNS, ali nisam funkcioner stranke“, rekao je Petrović u ranijem intervjuu za „Nedeljnik“. „Verovali ili ne, Aleksandra sam upoznao ispred zgrade igrajući basket. Naravno, mislim da je ubedljivo najbolji i najenergičniji premijer koga je Srbija ikad imala.“

Priču o tome ko vuče konce u „Južnoj Bačkoj“ pročitajte ovde.

15 Comments

 1. Rodjeni kaže:

  Ljudi moji, pa šta dalje? Čemu posanje koje iritira ovaj jadni narod, ako protiv toga ne može ništa da se uradi?
  Znate li vi o kakvim ciframa pričate, dok velika većina ne može da „sastavi kraj s krajem“, a mnogi nemaju sa čim da prehrane decu?
  Čemu to, ako sve ostaje po starom?
  Ko kome pomaže da se obogati, a zatim ga štiti od zakona?
  Šta je sa običnim čovekom koji ne može svoja osnovna prava da zaštiti i ostvari? Dokle tako? Postoji li odgovor?…

  • Svaba kaže:

   Onda najbolje da se ne pise nista…Jel’ tako ? Svi su isti, pa vozi dalje….Naravno da treba da se pise, mada sve ovo sto se pise, neko vec ima napisano, pa ce da se upotrebi ili zloupotrebi kada za to dodje vreme…

   • ruzica kaže:

    E, a da bismo stigli do slobodnih izbora, lepo put pod noge pa u Subotu u setnju! Ako mene sa 67godina ne mrzi da cepam cipele od prve setnje treba i vi mladi da se trgnete. Ja setam za svoje unuce. Ne zelim da zivi u ovom haosu i ludnici od zemlje. Pocetak je setnja , a posle….pa ima Srbija jos i pametnih i profesionalnih i posttenih ljudi …. ne trcite pred rudu.

  • Maja kaže:

   Izgleda da mi tu ništa ne možemo.

  • illidan kaže:

   cemu pisanje? pa da ljudi koji glasaju znaju za koga glasaju

  • Aja Vasil kaže:

   ljudi, kad bi svi izašli na izbore (ali ne vučićeve izbore, nego prave izbore s jasnim pravilima), jer ova vlast ima samo 25% glasača (ne zaboravite, izlaznost je bila 50% a oni su dobili 25-30%), da se ne zaboravi, glasali za sve što nije sns i radikali, sklonili ih sa scene i pokazali (to je jedini način) da je svaka vlast smenjiva, pa ako ti koji naprave vladu ili parlament ne budu pristojni, ponovo izaći i smeniti ih, POKAZATI IM DA SU SMENJIVI, TO JE JEDINA KONTROLNA MERA KOJU MI MOŽEMO DA SPROVODIMO, ali za to su nam potrebni REALNI SPISKOVI GLASAČA, OSLOBAĐANJE JAVNOG SERVISA RTS, USPOSTAVLJANJE MEDIJSKIH PRAVILA PONAŠANJA I KONTROLU JEZIKA… e onda bismo za nekoliko godina mogli nešto i da promenimo, ALI MORAMO SVI IZLAZITI, NEMA DEPRESIJE, NEMA NEZANIMANJA ZA POLITIKU, SVI SMO MI POLITIKA! SAMO TAKO SE BORI PROTIV ZLA (primeri su skandinavske zemlje, nisu oni preko noći uspostavili sistem koji stoji bez obzira ko je na vlasti – država i sistem i građani ne osećaju da se nešto promenilo, možda samo kozmetički, ali institucije niko ne može da preuzme kao što se desilo ovde). U Italiji, i ne samo tamo, izlazak na glasanje je zakonska obaveza, ako ne izađete, ili opravdanje ili ogromne kazne…

 2. Грађанин kaže:

  Туга.

 3. Srbgazi kaže:

  A od kuma …televizor .. i auto …moze i vila…jedna-
  dve ,ali u elitnom Bg.naselju…

 4. Peki kaže:

  Eh da je pravne države i shodno njoj zakona o pravu poreske i finansijske policije kakva je u Italiji da provere legalnost stečene imovine, Srbija bi imala odavno brze pruge, autoputnu mrezu i ne bi se čekalo na operacije po 2 godine.

 5. Niko Bitan kaže:

  Definitivno spasa nam nema,nemogu da poverujem sta sam procitao,nas ne moze da spasi ni Japanski protektotat .Izgleda da je doslo do toga spasavaj se ko moze sa ovakvima nasoj deci nema buducnosti.A,tek slika -kakav lik neverovatno.

 6. Milan kaže:

  Samo revolucija i nista drugo.

 7. DRAGAN kaže:

  KATASTROFA,IDEM PREKO GRANICE ,SETACU KUCICE TRULIM ZAPADNJACKIM KAPITALISTIMA KOJI NISU PATRIOTE I BORCI ZA NAROD SAMO DA VESE NE ZIVIM U OVOM HAOSU I ZAKLECU
  SVOJU DECU I NJIHOVU DECU DA STO PRE BEZE ODAVDE JER NISU PATRIOTE I NEVOLE SVOJU RODNU GRUDU KAO STO TO VOLE OVI SIROMASNI BORCI ZA NAROD. BOZE POGLEDAJ I POMOGNI
  OVOM NARODU KOJI ZIVI KAO U SVAJCARSKOJ,SAMO JOS MALO I BICEMO NAJBOLJI NA SVETU.NEMA DALJE

 8. Miroslav Jovanović kaže:

  Slažem se (slično mislim!) kao Aja Vasil. Neizlazak na izbore znači predaju vlasti Naroda u ruke…Ali, postoji problem, čelnici opozicije (nekada su bili POZIC IJA) su se prilično opbrukali…Da li je moguće da u Srbiji NERMA novih, mladih ljudi, koji OSIM NA SEBE I SVOJE misle i na NAROD? A UDRUŽENI ljudi su i do sada USPEVALI da pobede, i u težim situacijama!