Predsednikov kum Nikola Petrović poslovni partner supruge Zvonka Veselinovića

Predsednikov kum Nikola Petrović poslovni partner supruge Zvonka Veselinovića

Nikola Petrović (foto: N1)

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ovog meseca započeo je poslovnu saradnju sa Ljiljanom Božović, suprugom Zvonka Veselinovića – ozloglašenog preduzetnika sa severa Kosova, otkrio je danas CINS. Oni su suvlasnici kompanije „Storenergy“ koja se bavi proizvodnjom struje od sunčeve energije, a ugovor kojim su ušli u partnerstvo potpisali su u kancelariji javnog beležnika Gorana Andrića – šuraka ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Pišu: Dragana Pećo i Bojana Pavlović

Imućan i uticajan kum predsednika Aleksandra Vučića često ulaže u poslove u Srbiji, a neretko to radi u saradnji sa ljudima protiv kojih su se vodili brojni krivični postupci. 

Petrović je prošle godine kupio avio-kompaniju od Stanka Subotića, srpsko-švajcarskog biznismena kome se sudilo za šverc cigareta i koji je poslovno sarađivao sa narko-bosom Darkom Šarićem, kako je ranije otkrio KRIK. Subotić je na kraju ovog sudskog postupka oslobođen.

Na listu poslovnih saradnika Petrović je, kako je objavio CINS, ovog meseca dodao i suprugu Zvonka Veselinovića – čoveka od koga strahuju na severu Kosova i koji je bio sumnjičen i optuživan za brojna krivična – šverc droge, nafte, oružja, krađu automobila i zloupotrebu položaja. Veselinović je na kraju oslobođen svih optužbi, a njegova moć je samo jačala. Kosovske vlasti označavaju ga kao vođu kriminalne grupe koja je učestvovala u ubistvu lokalnog političara Olivera Ivanovića.

Ovo nije prvo otkriće veza Petrovića i Veselinovića. Portal BIRN ranije je objavio fotografiju na kojoj njih dvojica stoje zagrljeni.

Petrović, Veselinović i Milan Radoičić (sleva nadesno, foto: BIRN)

Veselinovićeva supruga Ljiljana Božović i Petrović potpisali su 7. jula ugovor i postali poslovni partneri – suvlasnici firme „Storenergy“ koja razvija tehnologiju u vezi sa solarnom energijom. Ugovor su overili u kancelariji notara Gorana Andrića, brata supruge ministra zdravlja Zlatibora Lončara, kako su novinari KRIK-a videli u ovom dokumentu podnetom poslovnom registru. 

Petrović je dve godine ranije, na leto 2019, kupio polovinu ove kompanije u tajnosti, skrivajući se iza svoje luksemburške ofšor firme, o čemu je KRIK pisao početkom ove godine. Čovek koji mu je prodao firmu ispričao je da nije znao da se iza kupovine krije predsednikov kum i da je verovao da su u pitanju „neki Francuzi“.  

U maju, nekoliko meseci pošto su novinari KRIK-a otkrili da je on njen stvarni vlasnik, Petrović je odlučio da se više ne krije – u poslovnom registru je, umesto luksemburške firme, sebe upisao kao vlasnika „Storenergy“.

Polovinu vlasništva „Storenergy“ kupio je za 50.000 evra, a četvrtinu je prodao za dvostruko veću sumu – 12 miliona dinara što je oko 100.000 evra, kako je objavio CINS. Ugovor sa Veselinovićevom suprugom Petrović je potpisao lično.  

Osim Petrovića i Božović suvlasnici firme su Marko Vuksanović i britanski državljanin indijskog porekla Amarjit Singh Riyait – svaki sa udelom od po 25 odsto. 

Kosovo

Veselinović je uticajna ličnost sa severa Kosova kojeg je domaća obaveštajna agencija BIA u svojim izveštajima pre desetak godina opisala kao vođu kriminalne grupe koja se bavila švercom droge, nafte i oružja. 

Protiv njega se vodila opsežna istraga, ali za ova dela nikada nije optužen pošto je tužilac odustao. Umesto toga optužen je da je prisvojio kamione kupljene na lizing, odvezao ih na Kosovo, a banci nikad nije isplatio novac, a naposletku je oslobođen. Sudilo mu se i za nelegalno iskopavanje šljunka, ali je i tu proglašen nevinim. 

Veselinović (foto: policija)

Veselinović je danas uspešan privrednik i ima desetak preduzeća koje se bave izgradnjom puteva. Posao drži sa bratom Žarkom i kumom Milanom Radoičićem, a njegova supruga Ljiljana vodi mali deo – hotel na Kopaoniku. 

Iako se čitavu deceniju govori o njegovom munjevitom poslovnom usponu do pre tri godine Veselinović zvanično nije posedovao gotovo ništa – njegova krovna kompanija „Inkop“ vodila se na njegovu sestru Dušicu Maksimović. Na sudu je 2013. rekao da njegova supruga nije zaposlena.  

„Supruga mi ne radi ništa, a ja imam svoje kamione zadnjih pet, šest godina i sad pokušavam to da stavim na svoje noge, kako se kaže. Kamione znači imam, prevozničku firmu koju sam skoro otvorio na sestru, to jeste sestra je otvorila“, ispričao je Veselinović i dodao da su kamioni uposleni na koridorima.

Posao je izgleda dobro išao pošto je dve godine kasnije na ime supruge otvorio firmu „Dolly Bell“. Na novu firmu upisano je zemljište na Kopaoniku koju je „Inkop“ nešto ranije kupio od firme „Family sport“ u vlasništvu Srđana Đokovića. Za direktorku je postavljena Veselinovićeva supruga, a luksuzni hotel u nacionalnom parku „Kopaonik“ nikao je nekoliko meseci kasnije – bez dozvole za gradnju.  

Veselinovićeva supruga je sredinom 2016. godine postala suvlasnica kompanije „Bioorganika“, a preko nje je preuzela i građevinsku firmu „Ramid“ u čijem je vlasništvu bila novoizgrađena stambena zgrada na Zvezdari vrednosti oko 2 miliona evra. 

„Ramid“ je u novembru prošle godine na javnoj licitaciji od grada kupila zgradu u centru Beograda za 4,1 milion evra. Desetak dana kasnije Božović je izašla iz vlasništva firme. 

Švajcarska

Posao sa Veselinovićevom suprugom Petrović nije ni pokušao da sakrije – njihova imena upisana su u zvanični poslovni registar. Predsednikov kum više se potrudio da prikrije saradnju sa drugom kontroverznom ličnošću – Stankom Subotićem. 

Subotić je poslovni čovek među čijim se partnerima nalazio i čuveni narko-bos Darko Šarić. Samom Subotiću sudilo se za šverc cigareta devedesetih, ali je oslobođen u kontroverznom sudskom postupku.

Stanko Subotić (foto: Subotićev vebsajt)

Politički protivnici Vučića tvrdili su da je Subotić finansijski pomagao Srpsku naprednu stranku i doprineo da osvoji vlast.  

Skriven iza luksemburške ofšor firme Petrović je za 100.000 evra od Subotića kupio avio-kompaniju koja poseduje avion vredan više od pola miliona evra. Ovaj poslovni poduhvat otkrili su novinari KRIK-a početkom godine. 

Vučić je izjavio da je Petrović oduvek bio bogat i da ima privatni posao i dodao da se ne vozi Petrovićevim autobusima ni avionima

Petrović je svoj privatni posao počeo pre dolaska na vlast SNS-a, ali je najveći uspon doživeo upravo za vreme ove vlasti. Postavljen je 2012. za direktora „Elektromreže Srbije“ gde je bio do 2016. godine.

Po odlasku sa funkcije, Petrović je obnovio poslove – proizvodnju struje i gradnju mini-hidroelektrana, a najveći kupac bila mu je – država. Za tri godine državni EPS otkupio je od Petovića struju u vrednosti od 8,3 miliona evra.  

Kako se sve više u javnosti govori o pogubnom uticaju malih hidroelektrana na životnu sredinu, Petrović kao iskusan privrednik proširuje mogućnosti za zaradu. 

KRIK je pozvao za komentar Petrovića i Veselinovića, ali nisu odgovarali na pozive.

Više o Petroviću i Veselinoviću pročitajte u sledećim pričama:

Predsednikov kum Nikola Petrović kupio avio-kompaniju od Stanka Subotića

Nikola Petrović i supruga vlasnici dve nove vile vredne četiri miliona evra

Fotografije dokazuju poznanstvo Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića

Comments are closed.