Amerika stavila pod sankcije Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića

Amerika stavila pod sankcije Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića

Zvonko Veselinović (foto: mup.gov.rs)

Ozloglašeni biznismeni sa severa Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić koji održavaju bliske odnose sa vrhom vlasti u Srbiji i učestvuju u brojnim poslovima sa državom, stavljeni su pod sankcije američkog trezora jer se sumnja da su podmićivali političare da bi obezbedili svoj nelegalni posao – šverc robe, novca, droge i oružja između Kosova i Srbije. 

Piše: Bojana Pavlović

Dan nakon što je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden objavio novu strategiju za borbu protiv korupcije načinjen je prvi korak u ovom smeru – američki Trezor pod sankcije stavio, kako navode, grupu srpskih kriminalaca sa severa Kosova, predvođenu Zvonkom Veselinovićem, kao i kriminalnu grupu iz Salvadora.

U obrazloženju američkog Trezora piše da je Veselinović jedan od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Kosovu. 

„Njegova grupa je uključena u koruptivnu šemu velikih razmera sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji grupi omogućavaju šverc robe, novca, narkotika i oružja između Kosova i Srbije“, objavio je američki Trezor.  

Da bi osigurala svoje švercerske poslove između Srbije i Kosova, grupa je sklopila dogovor sa različitim političarima, saopštio je Trezor, ali nije imenovao političare. 

Zvonko Veselinović i njegov brat Žarko krajem 2017. dogovorili su se sa neimenovanim političarima da pomognu da njihova partija pobedi na izborima i obezbedili im velike sume novca, pišu američke vlasti.

„Zauzvrat, političari su braći dali kontrolu nad određenim oblastima gde su mogli da obavljaju svoje nezakonite poslove bez mešanja srpskih vlasti. Političari su im se takođe odužili dodeljujući im ugovore na velikim infrastrukturnim projektima“.

Veselinović i njegov brat Žarko davali su donacije da bi prali novac potiče iz njihovog kriminalnog posla.

Američki Trezor podseća da su Veselinović i njegova grupa označeni kao umešani u ubistvo političara Olivera Ivanovića u januaru 2018. 

Na crnoj listi našli su se Veselinovićevi ljudi koji su opisani kao članovi njegove kriminalne grupe: njegov brat Žarko i kum Milan Radoičić, kao i Željko Bojić, šef operative kosovske policije za severni deo Kosova.

Kao Veselinovićevi saradnici označeni su i Marko Rošić, radnik obezbeđenja iz Kosovske Mitrovice, Srđan Vulović, Radule Stević, Milan Mihajlović, Siniša Nedeljković, Radovan Radić, kao i Milan i Milojko Radisljević.

Sem njih, pod sankcije je stavljeno i 24 kompanija za koje američke vlasti kažu da su pod kontrolom Veselinovića i njegovih ljudi.

Veze sa vlastima u Srbiji

KRIK već godinama piše o Veselinoviću.

Otkrili smo da ga je domaća obaveštajna agencija BIA u svojim izveštajima još pre desetak godina opisala kao vođu kriminalne grupe koja se bavila švercom droge, nafte i oružja. Protiv njega se vodila opsežna istraga, ali za ova dela nikada nije optužen pošto je tužilac odustao. 

Umesto toga protiv njega su vođeni postupci za privredni kriminal. 

Veselinović je 2011. pobegao sa Kosova jer mu je tamo pretilo hapšenje zbog optužbi da je učestvovao u paljenju administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje, Radoičić je preuzeo poslove na severu Kosova.

Radoičičeva uloga je rasla – Ramuš Haradinaj, nekadašnji premijer Kosova opisao je Radoičića kao čoveka koji se „pita za sve“. Na opasan Radoičićev uticaj ukazao je srpski političar OIiver Ivanović koji ga je označio neformalnim centrom moći koji o svemu odlučuje. 

Ivanović je ubijen nekoliko meseci posle ove izjave. Istraga kosovskih organa došla je do toga da iza njegovog ubistva stoji kriminalna grupa koju predvode Veselinović i Radoičić, ali njih dovjica nisu optužena pošto kosovski zakon ne dozvoljava da se postupak vodi u odsustvu.

Motiv ubistva, kako je utvrdilo tužilaštvo, bio je politički, jer je Ivanović bio smetnja ovoj kriminalnoj grupi da uspostavi kontrolu i politički uticaj na severu Kosova. 

Zvonko Veselinović i Andrej Vučić (foto: krik.rs)

Nekoliko meseci posle ubistva, Radoičić je postao potpredsednik Srpske liste, ispostave Srpske napredne stranke na Kosovu koja je 98 odsto glasova na poslednjim izborima u srpskim sredinama. 

Veselinović i Radoičić održavaju odnose sa ljudima iz najbližeg okruženja predsednika Srbije Aleksandra Vučića – sa njegovim bratom Andrejom i kumom Nikolom Petrovićem. 

Srbi pod američkim sankcijama

Veselinović i njegovi saradnici poslednji su u nizi srpskih državljana koji su stavljeni na listu američkih sankcija na osnovu Magnicki zakona – koji služi za obračun protiv korupcije i kršenja ljudskih prava.

Pre njih, pod sankcije je dospela kompanija „Dana holdings“ u vlasništvu članova porodice poznatog biznismena Bogoljuba Karić zbog veza sa koruptivnim i nasilnim režimom Aleksandra Lukašenka u Belorusiji.

Pod američkim sankcijama se nalazi i čuveni trgovac oružjem Slobodan Tešić, takođe blizak srpskim vlastima, zbog sumnji da je plaćao mito.

Više o Zvonku Veselinoviću:

Fotografije dokazuju poznanstvo Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića

Comments are closed.