Karići krive KRIK što su stavljeni pod američke sankcije

Karići krive KRIK što su stavljeni pod američke sankcije

Bogoljub Karić (foto: N1)

Iz kompanije „Dana holdings“ u vlasništvu članova porodice Karić, koja je zbog veza sa koruptivnim i nasilnim režimom Aleksandra Lukašenka u Belorusiji dospela na crnu listu američkih vlasti, negiraju da su u ovoj zemlji uživali povlašćen položaj i navode da su nepoželjnim proglašeni zbog „niza neistina i kleveta“ koje su objavili KRIK i novinarska mreža OCCRP.  

Piše: Bojana Pavlović

U saopštenju koje je firma prosledila medijima navodi se da je „Dana Holdings“ na crnu listu dospela na osnovu „lažnih informacija o navodno povlašćenom položaju“ za koje okrivljuje novinare OCCRP-ja i KRIK-a koji su pre tri meseca objavili priču o poslovanju ove porodice u Belorusiji i njihovim vezama sa tamošnjim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

„Na sankcioni spisak EU, kompanija je dospela nakon objave navedenog niza kleveta iznetih na naš račun u nekoliko kampanjski sinhronizovanih medijskih članka. Navodi u člancima nisu potkrepljeni niti jednim dokazom, a temelje se na vrlo nesolidnom radu povezane grupe istraživačkih novinara“.

Evropska unija je, kako dalje navode, autorima poverovala na reč i uvela sankcije, a na osnovu „tako pravno neutemeljene, pogrešne odluke EU“ dospeli su i na sankcionu listu SAD-a.

Karići takođe tvrde da se nikada nisu nikada nisu bavili poslovima sa beloruskom državom, nisu gradili državne projekte već isključivo prostor i stanove za tržište. Oni u saopštenju opovrgavaju otkriće novinara da su „dobili“ vredno državno zemljište braneći se da je zemljište u Belorusiji vlasništvu države i ne može se otuđiti.

„Prema tome kompanija nije ’dobila’ ili kupila ni jedan kvadratni metar zemljišta, već je kvalitetom svojih arhitektonskih master planova ponudila na javnim konkursima najbolja rešenja i samostalno investiranje u građevinske projekte“, navode Karići.

„U istoriji uvođenja sankcija od strane Evropske Unije nikada se nije desilo da je na sankcioni spisak uvedena privatna kompanija samo na osnovu medijskih članaka i bez ikakve provere navoda“, navode iz Karićeve kompanije i na najavljuju da će zbog „izrade i distribucije ovih lažnih infomacija“ pokrenuti pravne mere. 

Podsetimo, KRIK je u maju zajedno sa kolegama iz beloruskog Belsata i međunarodne novinarske mreže OCCRP objavio istraživanje o Karićevim poslovima u Belorusiji

Novinari su tokom višemesečnog istraživanja otkrili da su Karići bili najveći građevinski investitori u ovoj zemlji, da im je dekretom predsednika Aleksandra Lukašenka dodeljeno zemljište za gradnju vredno 800 miliona dolara. Dobijali su poreske olakšice ili bili potpuno oslobađani poreza. Uprkos tome, izgrađeni objekti nisu ispunjavali obećane planove. Umesto kula i nebodera, nicale su stambene zgrade od cigle. 

Novinari su otkrili i da Karići zaposlili Lukašenkovu snahu, Liliju Lukašenko, kao zamenicu direktora u firmi „Dana Astra“.

Više pročitajte u istraživačkoj priči: Veze Lukašenka i Karića: Poklonjeni milioni i neuspešni projekti u Belorusiji

Pomozite KRIK da nastavi da istražuje kriminal i korupciju!  Više o tome kako da podržite naš rad donacijom možete pronaći na ovom linku.

Comments are closed.