Belivukova supruga uhapšena zbog pranja novca

Belivukova supruga uhapšena zbog pranja novca

Veljko Belivuk

Supruga i tašta Veljka Belivuka, optuženog za organizovanje kriminalne grupe koja je izvršila pet brutalnih ubistava, uhapšene su zbog sumnje da su prale novac za ovu kriminalnu grupu, saznaje KRIK. Osim njih, privedena je i supruga Belivukovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića, kao i vanbračna supruga još jednog optuženog člana grupe.

Piše: Bojana Jovanović

Belivukove supruga i tašta, Miljkovićeva supruga, kao i vanbračna supruga Filipa Ivanovski, optuženog člana ove kriminalne grupe, osumnjičene su da su prale novac duži vremenski period.

One su, kako se sumnja, na svoje ime kupovale nepokretnosti i vredne stvari novcem za koji tužilaštvo veruje da potiče od ilegalnih poslova kriminalne grupe koju je osnovao Belivuk, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Tužilaštvo je još u februaru ove godine, nakon hapšenja Belivuka i njegovih saradnika, pokrenulo postupak kako bi ispitalo tokove novca ove grupe, ali je ovo prvo hapšenje koje ima veze sa pranjem novca. Ranije je, u okviru ove istrage, u svojstvu građanina saslušan Aleksandar Kajmaković, vlasnik preduzeća koja drže neke od najpoznatijih restorana, noćnih klubova i kafića u glavnom gradu.

Belivuk i Miljković su u pritvoru u kome čekaju početak suđenja. Oni su optuženi za organizovanje kriminalne grupe koja je na brutalan način ubila petoricu muškaraca, uglavnom pripadnika suparničkih kriminalnih grupa. Žrtve su na prevaru kidnapovali i odvodili u kuću u beogradskom naselju Ritopek, a tamo ih mučili i ubijali, piše u optužnici. Osim ubistava, kriminalnoj grupi se na teret stavlja i mučenje jedne osobe, prodaja droge i nezakonito posedovanje oružja. Istraga je nedavno proširena na još jedno, šesto ubistvo

Tokom istrage, na saslušanju u tužilaštvu, Belivuk je govorio o vezama sa ljudima iz vrha vlasti i uslugama koje je njegova ekipa navodno činila za vlast. Tada je ispričao da se viđao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i da je on navodno od njega tražio različite usluge. Više o tome pročitajte ovde.

Osim u Srbiji, protiv Belivuka i Miljkovića se vodi istraga i u Crnoj Gori i to zbog četiri ubistva. Crnogorski tužilac ih je prošle nedelje saslušao u vezi sa ovim ubistvima, a oni su negirali krivicu.

Belivukova grupa bila je ogranak kavačkog kriminalnog klana koji je od 2014. u ratu sa škaljarskom grupom, a ovom sukobu priključile su se i drugi kriminalni klanovi. U višegodišnjem sukobu ubijeno je više od 50 osoba.

U Srbiji je ova grupa imala jake veze u policiji i politici, između ostalog, članovi grupe bili su bliski generalnom sekretaru Vlade Novaku Nediću i žandarmu Nenadu Vučkoviću koji im je bio veza do tadašnje sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović. Ove veze su otkrili novinari, među kojima i KRIK, ali ih tužilaštvo do danas nije ispitalo.

Više o Belivukovoj grupi pročitajte u tekstu:

Optužnica protiv Belivuka: „Meksiko usred Beograda“

Comments are closed.