Tužilaštvo ispituje tokove novca Belivukove grupe

Tužilaštvo ispituje tokove novca Belivukove grupe

Aleksandar Kajmaković (foto: privatna arhiva)

Uporedo sa istragom koju Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka za ubistva, otmice i prodaju droge, pokrenut je i predistražni postupak u kome se ispituju tokovi novca ove grupe, saznaje KRIK iz tužilaštva. Belivuk, vođa navijačke grupe „Principi“ i član kavačkog kriminalnog klana, uhapšen je početkom februara.

Piše: Bojana Pavlović

Tužilaštvo će uporedo sa istragom tri ubistva za koja se sumnjiči Belivukova grupa  istraživati i finansijske tokove ove kriminalne grupe, a okviru predistrage poliicija je u svojstvu građanina juče ispitala Aleksandra Kajmakovića. 

Kajmaković je, prema podacima poslovnog registra, direktor ili vlasnik desetak preduzeća u zemlji. Ova preduzeća drže neke od najpoznatijih restorana, klubova i kafića u prestonici – „Lafajet”, „Kasina“,„Tri šešira“, „Butik“, „Zlatni bokal“…

Brojni restorani i kafići u kojima je Kajmaković direktor dovode se u vezu sa biznismenom Predragom Rankovićem Peconijem. Ranković je početkom dvehiljaditih u policijskim izvorima bio označavan kao blizak surčinskoj kriminalnoj grupi za koju je prao novac.

Policija je juče pretresla i splav „Fristajler“ na kome je Belivukova grupa držala obezbeđenje, a nije isključeno da će biti pretreseni još neki ugostiteljski objekti. 

Veljko Belivuk, vođa navijačke grupe „Principi“, njegov saradnik Marko Miljković i članovi kriminalne grupe uhapšeni su pre tri nedelje zbog sumnje da su odgovorni za otmice, ubistva, trgovinu drogom i posedovanje oružja. 

Grupa se sumnjiči za ubistva kriminalca Milana Ljepoje, navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića, koje su, kako tvrdi tužilaštvo, namamili u kuću u beogradskom naselju Ritopek i tu ih ubili. Kuću su, piše u dokumentaciji, koristili isključivo za likvidacije.

Srpska policija označila je Belivuka kao člana kavačkog kriminalnog klana. 

Neposredno pre hapšenja on je bio u Crnoj Gori gde se sreo sa vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom. Crnogorska policija tada je sprečila Belivukovo ubistvo, a specijalni tužilac ove zemlje Milivoje Katnić rekao je da su Belivuka poslale bezbednosne službe Srbije upravo da bi bio ubijen. 

Belivuk je imao je jake veze u policiji i državi, a godinama je uspevao da za zločine prođe nekažnjeno ili sa malom kaznom. 

KRIK je ranije otkrio da je bitna veza ove grupe u policiji bio žandarm Nenad Vučković Vučko, preko koga je Belivuk bio u kontaktu sa bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović. 

Grupa je povezana i sa Novakom Nedićem, generalnim sekretarom Vlade Srbije. Vojni sindikat tvrdio je da je Nedić sa Belivukom i Vučkovićem nezakonito koristio vojno strelište za vežbanje gađanja, ali je istraga ovih tvrdnji obustavljena pošto su dokazi misteriozno nestali. Osim toga, Belivuka je na suđenju za pomaganje u ubistvu branio advokat iz kancelarije Nedićevog oca.

KRIK je otkrio i da je jedan pripadnik grupe obezbeđivao inauguraciju predsednika države Aleksandra Vučića, a nekoliko njih fotografisalo se u društvu predsednikovog sina Danila Vučića na svetskom prvenstvu u fudbalu 2018. godine. Jedan od njih, Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi koga je policija takođe označila kao člana kavačkog klana, često je bio u društvu predsednikovog sina, ali Vučić javnosti nikada nije objasnio njihove veze. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.