Belivuk i Miljković negirali da imaju veze sa ubistvima u Crnoj Gori

Belivuk i Miljković negirali da imaju veze sa ubistvima u Crnoj Gori

Marko Miljković (levo) i Veljko Belivuk (desno) (foto: skrinšot)

Optuženi šef kriminalne grupe Veljko Belivuk i njegova desna ruka Marko Miljković negirali su danas da su učestvovali u ubistvu Mila Radulovića i još jedne osobe u Crnoj Gori, saznaje KRIK.

Piše: Milica Vojinović

Belivuk i Miljković izjavili su da nemaju nikakva saznanja o ovim ubistvima te da u tim likvidacijama nisu ni učestvovali, saznaje KRIK.

Oni su danas svoju odbranu izneli pred crnogorskim tužiocem koji je došao u Beograd da bi ih saslušao u okviru istraga koje se vode u Crnoj Gori za zločine učinjene u ovoj zemlji.

Belivuk i Miljković tamo se sumnjiče da su učestvovali u ubistvu Mila Radulovića zvanog Kapetan i još jedne osobe čije ime crnogorsko tužilaštvo nije saopštilo. Ova ubistva, veruje se, izvršila je grupa na čelu sa šefom kavačkog klana Slobodanom Kašćelanom. Radulovića su članovi grupe oteli u oktobru 2020. godine u  Danilovgradu, a ubili dva i po meseca kasnije, objasnio je nedavno crnogorski tužilac. Kako je naveo tužilac, iako Radulovićevo telo nije pronađeno, postoje dokazi da je on ubijen. 

Radulović, zvani Kapetan, spominje se i u optužnici srpskog tužilaštva protiv Belivukove grupe – koje tvrdi da ga je grupa otela i iskoristila da preko njegovog „skaj” telefona za bezbednu komunikaciju  namami druge žrtve.

Osim ovoga, njih dvojica se sumnjiče i za ubistva Damira Hodžića i Adisa Spahića. U istrazi Belivukove grupe u Srbiji takođe je bilo reči i o ubistvu Hodžića. 

O otmici Radulovića i ubistvu Hodžića govorio je optuženi svedok Bojan Hrvatin koji tvrdi da je Belivuk sa saradnicima otputovao u Crnu Goru i upao u jedan od tajnih „štek“ stanova škaljarske grupe.

„Upali su tamo na ‘štek’, tamo su likvidirali, po mojim saznanjima jednog sigurno, možda dvojicu, mislim da tog što su likvidirali (…) mislim da se Hodžić prezivao“, rekao je Hrvatin i ispričao da je tom prilikom otet Radulović.

Belivuk i Miljković u Srbiji čekaju početak suđenja pošto je optužnica protiv njih potvrđena sredinom oktobra. Tužilaštvo je utvrdilo da su na brutalan način ubili petoricu muškaraca, mahom pripadnika suparničkih kriminalnih grupa, kao i da su oteli i mučili jednu osobu, prodavali drogu i nedozvoljeno posedovali oružje. Žrtve su otimali i odvodili u kuću u beogradskom naselju Ritopek, a tamo su ih mučili, ubijali, a zatim mleli u industrijskim mašinama i bacali u Dunav. 

Belivukova grupa bila je ogranak kavačkog kriminalnog klana koji je od 2014. u ratu sa škaljraskim klanom. U Srbiji je Belivukova grupa imala jake veze u policiji i politici, ali tužilaštvo nije ispitivalo ove veze u istrazi. Njih su ranije otkrili mediji, među kojima i KRIK – da su članovi grupe bili bliski generalnom sekretaru Vlade Novaku Nediću i žandarmu Nenadu Vučkoviću koji je bio veza između Belivukove ekipe i tadašnje sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović. Ni uloga Hrkalović nije ispitana u okviru ove istrage.

Belivuk je u toku istrage na saslušanju govorio o vezama sa ljudima iz vrha vlasti i uslugama koje je njegova ekipa navodno činila za vlast. Tada je ispričao da se viđao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i da je on navodno od njega tražio različite usluge. Više o tome pročitajte ovde.

Optužnica protiv Belivuka: „Meksiko usred Beograda“

*Napomena: U tekstu je netačno pisalo da se Belivuk i Miljković terete za četiri ubistva u Crnoj Gori, pa je to ispravljeno.

Comments are closed.