Apleacioni sud povećao kaznu za pokušaj ubistva Beka

Apleacioni sud povećao kaznu za pokušaj ubistva Beka

Milan Beko, Aleksandar Zdravković (foto: KRIK/ ilustracija)

Bivši član zemunskog klana Aleksandar Zdravković osuđen je na 13 godina zatvora jer je 2014. godine pokušao da ubije biznismena Milana Beka, saopštio je danas Apelacioni sud u Beogradu. On je najpre dobio devet godina zatvora, ali je mu je Apelacioni sud povisio kaznu. Nalogodavac i motiv i dalje nisu otkriveni.

Piše: Jelena Radivojević

Sudije Apelacionog suda u Beogradu povisile su zatvorsku kaznu Aleksandru Zdravkoviću sa devet na 13 godina zatvora za pokušaj ubistva Beka. 

Ovo su učinile, piše u obrazloženju na sajtu suda, pošto su utvrdile da je u vreme kada je Zdravković pucao na Beka važio stari zakon koji je predviđao da kazna ne može biti umanjena ako je okrivljeni već osuđivan za isto delo, a što je slučaj sa Zdravkovićem.

Sudije su kao olakšavajuće okolnosti po Zdravkovića uzele to što Beka ipak nije ubio, što je prošlo dosta vremena od događaja, ali i to što se „korektno držao pred sudom“. Zdravkovićeva ranija osuđivanost bila je otežavajuća po njega i uticala je na kaznu na koju je osuđen. Presudu je donelo veće sudija koje su činili Bojana Paunović, Sretko Janković, Marko Jocić, Dušanka Đorđević i Rastko Popović.

Beko je teško ranjen u novembru 2014. ispred njegove kuće na Senjaku. Biznismen je bio u automobilu i dok je čekao da se otvori dvorišna kapija kolima je prišla osoba i počela da puca. 

Iako je slučaj privukao veliku pažnju javnosti, nikada nisu otkriveni motivi i nalogodavci ovog napada.

Sam Beko je u više navrata istakao da tužilaštvo nije do kraja rasvetlilo slučaj i da mu se čini da nije bilo ni snage ni volje da se tako nešto uradi.

„Mislim da su određene činjenice ostale nepoznate i da tužilaštvo nije zakucalo na sva vrata na koja je istraga upućivala“, rekao je Beko kada je svedočio prošle nedelje u Apelacionom sudu. Njegov advokat Zdenko Tomanović podsetio je tada da Beko od početka procesa tvrdi da ciljano ostaju zaštićeni nalogodavci napada.

Nakon ubistva na čaurama na licu mesta pronađen je DNK Maje Adrovac čiji je suprug kriminalac Ivan Adrovac. Ona je najpre bila osumnjičena da je pucala, ali je potom optužena da je pomagla nepoznatom pucaču tako što mu je obezbedila municiju. Na kraju je pravosnažno oslobođena.

U međuvremenu je uhapšen Zdravković i optužen da je pucao na Beka. On je najpre osuđen na deset godina zatvora, ali je presuda oborena, a u ponovljenom postupku dobio je devet godina robije.

Ovaj postupak obeležilo je to što je prepoznavanje Zdravkovića kao napadača, kako su tvrdili advokati, urađeno mimo propisa – Zdravković je, naime, uveden sa lisicama na rukama u istu prostoriju u kojoj je bio Beko. Uprkos tome što ga je Beko prepoznao, ovo nije moglo kasnije da bude dokaz na sudu. 

Osim toga, tokom suđenja se dosta govorilo i o Ivanu Adrovcu, suprugu Maje Adrovac i prijatelju Aleksandra Zdravkovića. Veštačena je njegova telefonska komunikacija i utvrđeno da je on koristio jednu od dve specijale – mobilna telefona specijalno korišćena za praćenje Beka pred pokušaj ubistva. Nije poznato zbog čega je sudija to naredila budući da Adrovac nije ni jednog trenutka bio optužen. On je pozvan da svedoči, ali se i od toga odustalo, pošto je u zatvoru u Švajcarskoj. 

Više detalja pročitajte ovde

Comments are closed.