Devet godina zatvora za pokušaj ubistva Milana Beka

Devet godina zatvora za pokušaj ubistva Milana Beka

Aleksandar Zdravković sa advokaticom (foto: M. Ćakić/KRIK)

Bivši član zemunskog klana Aleksandar Zdravković osuđen je danas u Višem sudu u Beogradu na devet godina zatvora jer je u novembru 2014. godine pokušao da ubije biznismena Milana Beka. Na suđenju koje traje pet godina nije se govorilo o motivima za ubistvo, niti o eventualnom nalogodavcu.

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Marina Anđelković kazala je da je nesporno da je Zdravković sa još jednom osobom, čiji identitet nije utvrđen, doveo u pitanje Bekov život, kao i život njegovog vozača Dragana Dragaša. Rekla je da tokom suđenja nije utvrđeno ništa novo u odnosu na prethodni postupak kada je Zdravkovića osudila na 10 godina zatvora – a koju presudu je ukinuo Apelacioni sud i naložio novo suđenje. 

„Ništa se bitno nije promenilo, sud je samo sa još više ubeđenja uveren da ste izvršili krivično delo imajući u vidu iskaz oštećenog Milana Beka koji se skoro, sa izuzetno velikom sigurnošću, izjasnio da ste to vi”, rekla je Anđelković misleći na Bekovu nedavnu izjavu na sudu da je gotovo uveren da je Zdravković osoba koja je pucala na njega.

Anđelković je rekla da iako nije bilo direktnih dokaza da je Zdravković pucao, svi drugi dokazi koji su predstavljeni tokom suđenja, posmatrani u celini, ukazuju da je on bio napadač.

Presuda je prvostepena i na nju i tužilaštvo i optuženi mogu da se žale. 

Na Beka je pucano u novembru 2014. ispred njegove kuće na Senjaku. Biznismen je bio u automobilu i dok je čekao da se otvori dvorišna kapija nepoznata osoba je prišla i počela da puca. Beko je bio teško ranjen, dok je njegov vozač prošao nepovređeno. 

Motiv i eventualni nalogodovac nepoznati

Slučaj su pratile brojne kontroverze, a tabloidi su svakodnevno objavljivali detalje do kojih je policija došla tokom istrage i nagađali o tome ko je pucao i naručio ubistvo. Tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović i premijer Aleksandar Vučić izjavili su da na Beka nisu pucali profesionalci. 

„Ovo svakako nije bilo profesionalno izvedeno. Nije reč o pokušaju profesionalnog ubistva. Mnogo grešaka su počinioci načinili i uveren sam da će u danima koji su pred nama oni biti pronađeni“, rekao je Vučić.

Osam meseci nakon događaja policija je uhapsila Maju Adrovac zbog sumnje da je pucala u Beka, a ključni dokaz bio je njen DNK pronađen na čaurama metaka. Adrovac, čiji je suprug kriminalac Ivan Adrovac, je, ipak, kasnije optužena za pomaganje – da je nepoznatom pucaču obezbedila municiju. Ostalo je, međutim, nepoznato ko je pucao u Beka, kao i ko stoji iza toga.  

Adrovac se tokom suđenja branila da je njen DNK podmetnut i tvrdila da nikada nije držala pištolj ili metke u rukama, a Beko je nije prepoznao kao napadača. On je na sudu rekao i da nadležni organi zbog nedostatka hrabrosti nisu do kraja istražili pokušaj njegovog ubistva. 

„Javnosti je dat scenario posredstvom tabloida koji odgovara naručiocu ubistva i izvršiocima“, rekao je Beko na sudu 2016. godine.

Adrovac je oslobođena optužbi, ali je presuda ukinuta i suđenje ponovljeno. U ponovljenom postupku joj se sudilo zajedno sa Aleksandrom Zdravkovićem, bivšim članom zemunskog klana i prijateljem njenog supruga, koji je u međuvremenu uhapšen i optužen da je pucao na Beka. Oboje su negirali krivicu. Zdravković je rekao da mu je žao zbog onoga što se dogodilo Beku, ali da pred njim stoji mirne savesti jer sa tim događajem nema veze.

Zdravković je osuđen na 10 godina zatvora, a Adrovac je oslobođena. 

Ključni dokaz protiv Zdravkovića bilo je veštačenje njegove telefonske komunikacije. Utvrđeno je da je on dan pre pokušaja ubistva Beka prestao da koristi svoj mobilni telefon i da su tada aktivirane „specijale“ – telefoni korišćeni za tajnu komunikaciju između njega i nepoznatog saučesnika. 

U ovom kontekstu pominjano je i ime Ivana Adrovca i analizirana je njegova komunikacija sa Zdravkovićem iako on nije bio ni optužen niti saslušan kao svedok. Analiza je pokazala da su kontakt prekinuli neposredno pred pokušaj ubistva i prešli na „specijale“. Adrovac je u zatvoru u Švajcarskoj gde služi kaznu zatvora na koju je osuđen zbog pljačke juvelirnice. Više o tome pročitajte ovde.

Ni na ovom suđenju nije bilo reči o motivima i eventualnom nalogodavcu. Apelacioni sud potom je potvrdio oslobađajući deo presude i Adrovac pravosnažno oslobodio optužbi, ali je naloženo da se suđenje Zdravkoviću ponovi.

Sve detalje slučaja pročitajte ovde.

Comments are closed.