Beko: Nadležni nemaju hrabrosti da istraže slučaj do kraja

Beko: Nadležni nemaju hrabrosti da istraže slučaj do kraja

Milan Beko (foto: N1)

Biznismen Milan Beko rekao je juče u Višem sudu da nadležni organi zbog nedostatka hrabrosti nisu do kraja istražili pokušaj njegovog ubistva. Optuženoj Maji Adrovac određen je kućni pritvor.

Piše: Bojana Pavlović

Beko je juče svedočio na suđenju Maji Adrovac, optuženoj da je pomagala u pokušaju atentata na njega. Na Beka je novembru 2014. pucao nepoznati napadač.

Slučaj su pratile brojne kontroverze, a tabloidi su iz dana u dan objavljivali otkrića iz istrage. Posle višemesečnih nagađanja o tome ko je pucao ili naručio ubistvo, policija je u julu 2015. uhapsila Maju Adrovac. Istraga je ukazivala da je ona ispalila metke, a glavni dokaz bili su tragovi njenog DNK pronađeni na čaurama.

Doniraj KRIK_300x140U optužnici podignutoj šest meseci kasnije, međutim, Adrovac je optužena za pomaganje u pokušaju ubistva. Ostalo je, međutim, nepoznato ko je pucao u Beka, kao i ko stoji iza ovog zločina.

„Javnosti je dat scenario posredstvom tabloida koji odgovara naručiocu ubistva i izvršiocima“, rekao je Beko.

On je na početku svedočenja rekao da ostaje pri ranijem iskazu i još jednom opisao napad. Ispričao je da je upucan dva puta u stomak i da je ubica prišao da ga „overi“. To mu nije pošlo za rukom jer je Beko, u pokušaju da izbegne metke, promenio položaj tela.

Odbrana Maje Adrovac nije imala pitanja za Beka, jer je on nije spominjao u svom iskazu.

„Beko je posredno potvrdio da ona sa tim nema veze, time što je rekao da tužilaštvo i policija nisu kucali na prava vrata“, rekao je advokat optužene Dalibor Katančević za KRIK.

U izjavi koju je dao tužilaštvu u septembru prošle godine, Beko nije identifikovao Maju Adrovac kao napadača. Tada je ispričao da su i on i još tri svedoka videli napadača iz neposredne blizine, ali da niko ne može da ga prepozna.

„Plašim se da se svedoci ipak sećaju onoliko koliko smeju da se sećaju. Sumnjam ko stoji iza ovoga onoliko koliko sada smem da sumnjam. A uz neko hrabrije tužilaštvo možda se i moje sumnje ohrabre, a svedoci prisete svega što je bitno“, rekao je Beko. „A što se tiče ove žene, vi tvrdite da je ona pucala, baš kao i jedan dnevni tabloid. Ja ne znam da li je ona pucala ili nije. Rekao sam vam da sada nisam u stanju da prepoznam niti da opišem napadača. Čekaćemo šta kaže sud.“

Adrovac je iznoseći odbranu u martu ove godine istakla da nikada nije bila u kontaktu sa municijom, niti sa bilo kakvim vatrenim oružjem. Dodala je da ne zna kako se njen DNK našao na čaurama.

Suđenje se nastavlja 23. maja.

Comments are closed.