Advokati: Dokazali smo da je Šarićev novac bio čist

Advokati: Dokazali smo da je Šarićev novac bio čist

Darko Šarić (foto: printskrin)

Advokati optuženog narko-bosa Darka Šarića su u svojim završnim rečima danas naveli da tužilaštvo nije dokazalo da je Šarić  švercovao kokain i tako zaradio novac, a kamoli da je organizovao kriminalnu grupu koja je oprala više od 20 miliona evra. 

Piše: Jelena Radivojević

„Čime tužilaštvo dokazuje da je novac prljav, čime dokazuje da je od šverca droge, čime se dokazuje da je Šarić organizovao i naredio pranje novca, kada, kome i gde?“, upitao je advokat Dejan Lazarević u svojoj završnoj reči.

„Tužilaštvo nam ne reče ništa o tome odakle je taj novac stigao, odnosno gde je prodata droga, za koliko novca, kome i kada“, dodao je.

Advokat Lazarević smatra da je veštačenjem dokumenata koji su predočeni kao dokazi tokom postupka dokazana tvrdnja odbrane o legalnom poreklu novca.

Lazarević je rekao da je optuženi Šarić ranije na sudu kazao da mu je ovo omiljena optužnica jer je skupljeno toliko dokaza da nema potrebe da neko veruje na reč bilo tužiocu bilo njemu. 

Advokatu je zasmetalo i što tužilac Saša Ivanić tokom svoje završne reči nije rekao tačan iznos novca koji je opran, već ocenio da je reč o najmanje 20 miliona evra. Osvrćući se na tužiočevo prošlonedeljno izlaganje, Lazarević je rekao da se presude na osnovu prizanja drugih ljudi ne mogu odnositi na ove optužene i da je poznato da se sporazum o priznanju odnosi samo na onog ko je priznao, te da ne mogu dokazivati ništa u ovom predmetu. Podsetimo, tužilac je u rekao da optužnicu dokazuju i osuđujuće presude koje su donete na osnovu sporazuma o priznanju krivice, a koje su sklopili neki od optuženih.

Advokat Oliver Dojčinović kog je sud postavio da bude Šarićev branilac nakon što je otkazao punomoćje Lazareviću i drugim advokatima takođe je iznosio završnu reč danas. Govoreći o poreklu novca Dojčinović je naglasio da su veštaci koji su analizirali bankarsku dokumentaciju utvrdili da je Šarić imao više od 50 miliona evra legalnog novca.

Dojčinović je rekao da je „pravni nonsens“ što je tužilac „više pažnje posvetio dokazivanju kako je novac potrošen, nego da dokaže od čega potiče“.

I Danilo Šarić, još jedan Šarićev advokat, smatra da je tužilac morao precizno da kaže koliko novca je navodno oprano. On je naveo da se tužilac Ivanić protivio veštačenju jer, kako je tada kazao, „nije potrebno znanje da bi se sabrali brojevi“, ali da ih ipak nije sabrao.

Suđenje će biti nastavljeno u sredu kada će završne reči iznositi optuženi.

Darku Šariću i njegovoj grupi sudi se da su oprali više od 20 miliona evra kokainskog novca ulažući ga u kupovinu nekretnina i firmi u Srbiji. Prljavi novac su, tvrdi tužilaštvo, ubacivali u legalne tokove najčešće kupovinom preduzeća i fiktivnim ugovorima.

Suđenje traje gotovo 10 godina, a odloženo je 27. puta. Samo završne reči odlagane su deset meseci.

Šariću se sudi i za međunarodni šverc kokaina. On je u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina, ali se čeka odluka Apelacionog suda na žalbe koje su podnete nakon presude. Više pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za pranje novca

Comments are closed.