Advokat: Završeno saslušanje Kašćelana, postupak označen kao tajna

Advokat: Završeno saslušanje Kašćelana, postupak označen kao tajna

Slobodan Kašćelan (foto: privatna arhiva/pixabay)

Slobodan Kašćelan, vođa kavačkog kriminalnog klana koji je uhapšen sinoć u Kotoru, saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Njegov advokat Novica Kašćelan kaže za KRIK da je postupak označen kao službena tajna. Slobodanu Kašćelanu se već sudi zbog sumnje da je vođa organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom drogom, zelenašenjem, davanjem mita i iznudom.

Piše: Bojana Jovanović

„Postupak predstavlja službenu tajnu i zabranjeno je odavanje bilo kakvih podataka“, naveo je kratko za KRIK Novica Kašćelan, advokat uhapšenog vođe kavačkog klana.

Njegov branjenik Slobodan Kašćelan uhapšen je sinoć u Kotoru, a iz policije i tužilaštva još nije zvanično saopšteno za koja krivična dela se sumnjiči. Crnogorske „Vijesti“ objavile su da je uhapšen zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila niz teških krivičnih dela.

Kašćelanu se u Podgorici već sudi po optužbama da je 2010. godine osnovao organizovanu kriminalne grupe koja se bavila trgovinom drogom, zelenašenjem, davanjem mita i iznudom. Uz njega, tužilaštvo je kao vođu grupe označilo i Igora Božovića, koji je prošle nedelje uhapšen po poternici u Portugalu. Ova grupa poznata je kao kavački klan.

U bekstvu je bio i sam Kašćelan i uhapšen je u Češkoj krajem 2018. godine, nakon čega je izručen Crnoj Gori. Iz crnogorske policije tada su naveli da je on bio jedan od najtraženijih begunaca, a da je tokom bekstva koristio različite identitete i često menjao mesto boravka.

Kavački klan na čijem je Kašćelan čelu je od 2014. godine u sukobu sa škaljarskim klanom. U međusobnim obračunima stradalo je više ljudi na obe strane, a ubistva su se dešavala u Crnoj Gori, Srbiji, ali su se proširila i na druge zemlje.

Meta napada bio je i sam Kašćelan. Teško je ranjen u Novom Sadu u junu 2016. godine kada je pucano na automobil u kome je bio sa svojim telohraniteljem. Prošle godine pokušana je likvidacija i drugog vođe „kavčana“ – Radoja Zvicera – na koga je pucano u Ukrajini. Zvicer u Crnoj Gori nije optužen u postupku koji se vodi protiv Kašćelana i Božovića.

Drugi klan je imao žrtve i među vođama – Igor Dedović je ubijen početkom prošle godine u Atini. Drugog vođu ove grupe, Jovana Vukotića, pokušali su da otruju dok je bio u pritvoru u Srbiji i čekao izručenje Crnoj Gori. Više o tome pročitajte ovde.

Ovi sukobi su doveli do podele u podzemlju, a kako je KRIK ranije pisao, kavački klan imao je jak ogranak u Srbiji – grupu predvođenu Veljkom Belivukom koja je imala dobre veze u srpskoj policiji i politici. Belivuk i njegovi saradnici uhapšeni su početkom februara zbog sumnje da su izvršili najmanje tri ubistva. Više o tome pročitajte ovde.

Detalje o ratu klanova pročitajte ovde

Comments are closed.