Uhapšen vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan

Uhapšen vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan

Slobodan Kašćelan (foto: privatna arhiva)

Vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan uhapšen je sinoć u Kotoru, potvrđeno je KRIK-u. Kašćelanu se već sudi da je na čelu kriminalne grupe koja se bavila zelenašenjem, davanjem mita, iznuđivanjem novca i švercom droge.

Piše: Jelena Radivojević

Slobodan Kašćelan uhapšen je sinoć u Kotoru, a kako su objavile crnogorske „Vijesti“ osim njega uhapšene su još četiri osobe – tri u Kotoru, a jedna u Pljevljima. Iz policije i tužilaštva se nisu zvanično oglasili o ovom događaju, a „Vijesti“ pišu da je Kašćelan uhapšen zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila i planirala niz teških krivičnih dela.

Kašćelanu se već sudi zbog sumnje da je 2010. godine zajedno sa Igorom Božovićem organizovao i predvodio kriminalnu grupu koja se, kako tvrdi tužilaštvo, bavila zelenašenjem, davanjem mita, iznuđivanjem novca, kao i švercom droge. Božović je posle gotovo četiri godine bekstva prošle nedelje uhapšen u Portugalu i čeka se njegovo izručenje.

Kašćelanu se takođe izgubio svaki trag. Posle dve godine bekstva uhapšen je u Pragu, glavnom gradu Češke, po međunarodnoj poternici. Početkom 2019. je izručen Crnoj Gori, a u pritvoru je proveo godinu dana – pušten je da se brani sa slobode uz jemstvo od pola miliona evra.

Prošle godine pravosnažno je osuđen na dve godine i četiri meseca zatvora, zbog toga što je 2010. godine u Prčnju pucao na Igora Markovića. Marković, koji je takođe pucao, dobio je dve godine zatvora. 

Rat klanova

Kašćelan je, prema informacijama bezbednosnih službi, jedan od vođa kavačkog klana – drugi je Radoje Zvicer. Kriminalna grupa kojom njih dvojica upravljaju je u sukobu sa suparničkim škaljarskim klanom od 2014. iako su do tada bili deo iste kriminalne grupe iz Kotora. Sukob je nastao zbog nestanka 200 kilograma kokaina u Španiji. 

Od tada traje rat između ove dve grupe, a živote je izgubilo najmanje 50 ljudi. Na meti napada bio je i Zvicer, koga su trojica napadača pokušala da ubiju u Kijevu u Ukrajini u maju prošle godine. 

U ratu je stradao vođa suparničkog škaljarskog klana Igor Dedović, koji je likvidiran početkom prošle godine u Grčkoj, dok je sprečen pokušaj ubistva drugog vođe Jovana Vukotića. 

Sukob između klanova podelio je podzemlje i grupe su pronašle saradnike u drugim kriminalnim organizacijama u regionu.

Kašćelanovoj strani pridružila se huligansko-kriminalna skupina „Janjičari“ koja se krila iza navijačke grupe Partizana, a koju je predvodio ubijeni kriminalac Aleksandar Stanković Sale Mutavi. Grupu je nakon Stankovićevog ubistva preuzeo njegov najbliži saradnik Veljko Belivuk, a, iako je promenila ime u „Principi“, zadržala je jake veze u policiji i politici u Srbiji koje su stvarane godinama. Belivukova grupa uhapšena je početkom februara i sumnjiče se za tri ubistva, otmice, kao i zbog posedovanja oružja. Detaljnije pročitajte ovde.

Sa druge strane, najznačajniji saradnici škaljaraca u ratu je kriminalna grupa Filipa Koraća. Korać je desna ruka poznatog kriminalca Luke Bojovića koji je postao moćan nakon pada Zemunskog klana. Bojović je tada okupio preostale članove ove grupe i zajedno su vršili najteža krivična dela. On trenutno služi osamnaestogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen u Španiji zbog više krivičnih dela. 

Detalje o ratu klanova pročitajte ovde.

Comments are closed.