Zbog nereda nakon proslave navijača Crvene zvezde optuženo 10 muškaraca

Zbog nereda nakon proslave navijača Crvene zvezde optuženo 10 muškaraca

Hapšenja u Beton hali (foto: N19

Zbog nereda i demoliranja restorana „Lafajet“ u Beton hali u Beogradu krajem maja, nakon proslave koju su organizovali navijači Crvene zvezde, optuženo je deset muškaraca, saopštilo je juče Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu. Tužilaštvo je tražilo kazne od godinu i godinu i po dana zatvora.

Piše: Bojana Jovanović

Optužni predlog protiv desetorice osumnjičenih za nasilničko ponašanje tužilaštvo je juče podnelo nadležnom sudu u Beogradu. Od suda je zatražilo da devetoricu optuženih osudi na godinu dana zatvora, a jednog na godinu i po, piše u saopštenju tužilaštva.

Oni su optuženi da su nakon proslave šampionske titule fudbalskog kluba Crvena zvezda na reci Savi, a kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada navijača, ušli u baštu restorana „Lafajet“ u Beton hali u kome je bilo oko 400 gostiju i pravili nered, navodi tužilaštvo.

„Uz buku i viku uzimali su čaše i flaše sa stolova i iste razbijali o pod, prevrtali i lomili inventar, stolove i stolice, što su činili i u pravcu gostiju i zaposlenih“, navodi tužilaštvo i dodaje da je zbog toga nastao metež među gostima.

„Oni su u strahu i trku napuštali baštu restorana uz vrisku i plač i tražeći zaklon bežali u zatvoreni deo i kuhinju restorana, plašeći se za svoju bezbednost, od kojih su neki bili povređeni sa posekotinama“, navodi tužilaštvo i objašnjava da su optuženi drskim i bezobzirnim ponašanjem izazvali strah i ozbiljne posledice po spokojstvo velikog broja prisutnih gostiju i radnika restorana.

Odmah posle ovog događaja policija je uhapsila 109 osoba koje su učestvovale u neredima na Savskom šetalištu, ali su svi osim ove desetorice pušteni nakon davanja izjava u tužilaštvu i protiv njih su pokrenuti prekršajni postupci. 

Desetorica optuženih su na saslušanju u tužilaštvu negirali da su učestvovali u demoliranju restorana „Lafajet“, ali su zadržani u pritvoru u kome se u dalje nalaze.

Vlasnik ovog restorana Aleksandar Kajmaković ispitan je u okviru finansijske istrage kriminalnog klana Veljka Belivuka, vođe navijačke grupe Partizana, koju Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi paralelno sa onom za ubistva i otmice. Kajmaković je, prema podacima poslovnog registra, direktor ili vlasnik desetak preduzeća koja drže brojne restorane, klubove i kafiće u prestonici. 

Demoliranje u Beton hali desilo se i krajem 2018. godine kada je grupa Partizanovih navijača bliska Belivuku demolirala noćni klub „Komitet“. Među napadačima bili su Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi, poznat po prijateljstvu sa sinom predsednika Aleksandra Vučića, kao i Boris Karapandžić koji je u februaru uhapšen kao deo Belivukove ekipe. Zbog ovog događaja njima se sudi pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

Comments are closed.