Zbog napada na KRIK novinarska i medijska udruženja napustila radnu grupu za bezbednost novinara

Zbog napada na KRIK novinarska i medijska udruženja napustila radnu grupu za bezbednost novinara

Vlada Republike Srbije

Uprkos pozivima novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara KRIK-a iz Beograda, niko od vladinih članova nije reagovao na te pozive, pa je nekoliko novinarskih i medijskih udruženja juče istupilo iz radne grupe.

Piše: Bojana Jovanović

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ napustilo je Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji, piše u saopštenju.

Udruženja i organizacije su, navode u saopštenju, pokazala ozbiljnu nameru da se kroz učešće u radu te grupe unapredi bezbednost i sigurnost novinara i drugih medijskih radnika, očigledno je da predstavnici institucija u toj grupi ne žele da se suštinski bave ovim problemom.

U saopštenju navode i da uprkos njihovim pozivima da radna grupa hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije KRIK-a iz Beograda, niko od vladinih članova nije reagovao na te pozive.

„Napadi na istraživački medij KRIK, ali i kontinuirani napadi na članove i članice ovih udruženja u takozvanim medijima koji krše sva pravila Kodeksa novinara Srbije, ostaju bez adekvatne reakcije ne samo Vlade Srbije već i nadležnih ministarstava, Skupštine Srbije ali i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).“

Organizovana kampanja vodi ka daljem urušavanju medijskih i novinarskih sloboda, ali u poslednjim slučajevima čak i do ugrožavanja fizičke bezbednosti naših kolega.

„Smatramo da je isključiva odgovornost institucija da stvore atmosferu u društvu koja neće tolerisati napade na novinare. Izostanak jasne poruke pokazuje da ne postoji iskrena namera institucija da se katastrofalno stanje na medijskoj sceni Srbije promeni.“

Udruženja navode da će nastaviti da rade na unapređenju bezbednosti i položaja novinara u Srbiji.

Odluka upravnih odbora pet udruženja da napuste radnu grupu za bezbednost novinara usledila je dan nakon što je to učinila Slavko Ćuruvija fondacija.

KRIK se, podsetimo, od utorka nalazi na udaru provladinih medija koji nas lažno optužuju da sarađujemo sa nedavno uhapšenim Veljkom Belivukom, vođom navijačko-kriminalne grupe „Principi“. Kampanju su pokrenuli mediji pod kontrolom vlasti, ali su im se pridružili i narodni poslanici.

Napad na KRIK osudile su brojna medijska i novinarska udruženja u zemlji i svetu, kao i nevladine organizacije, predstavnici evropskih tela i nekoliko ambasada. Velika podrška KRIK-u stiže i od kolega i čitalaca.  

Nakon reakcija međunarodnih organizacija i ambasada oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio da KRIK „puste da rade svoj posao“. Vučićeva poruka ipak nije smirila kampanju, te je ona nastavljena i nakon njegovog apela.

KRIK inače godinama piše o kriminalnoj grupi na čijem je čelu Belivuk, a otkrili smo i brojne veze koje su njegovi saradnici imali u vrhu policije i politike. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.