Zakazan početak suđenja Belivuku

Zakazan početak suđenja Belivuku

Veljko Belivuk

Početak suđenja Veljku Belivuku i njegovoj grupi za pet ubistava zakazan je za drugu sedmicu marta, saopšteno je danas iz Višeg suda u Beogradu. Suđenje je zakazano pošto je promenjeno sudsko veće i predmet dodeljen veću kome predsedava Vinka Beraha Nikićević.

Piše: Bojana Jovanović

Suđenje Belivuku i njegovim optuženim saradnicima trebalo je da bude zakazano još prošle godine, ali se to nije desilo jer je sudija Zorana Trajković, koja je dobila predmet, otišla na bolovanje i mesecima je odsutna. Iz Višeg suda prošle nedelje je saopšteno da je predmet dodeljen drugom sudskom veću kome predsedava sudija Vinka Beraha Nikićević i koje je zakazalo početak suđenja.  

Iz suda je jutros saopšteno da je pripremno ročište, na kome se čita optužnica i predlažu dokazi, a koje je po zakonu zatvoreno za novinare, zakazano za 8, 10 i 11 mart.

Belivuk i njegova grupa optuženi su za pet ubistava, otmice, mučenja i silovanje, kao i za prodaju droge i posedovanje oružja.

Optužnica je podignuta u avgustu prošle godine, nakon višemesečne istrage u kojoj je tužilaštvo utvrdilo da su Belivuk i njegovi saradnici članove suparničkih kriminalnih grupa namamljivali, otimali, a potom ubijali u kući u Ritopeku, predgrađu Beograda. Nakon ubistava njihova tela su mleli u mašini za mlevenje mesa, pa bacali u Dunav, piše u optužnici.

Ključni dokazi tužilaštva su poruke koje su Belivuk i saradnici razmenjivali preko zaštićene aplikacije „skaj“, a koje je srpska policija dobila od kolega iz Francuske. Osim toga, važan dokaz predstavljaju i iskazi i svedočenja članova grupe koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom i ispričali detalje ovih zločina.

Belivuk, njegov najbliži saradnik Marko Miljković i još dvojica članova grupe sumnjiče se za još dva ubistva, ali za njih još nisu optuženi. Oni su na saslušanju u tužilaštvu negirali da imaju veze sa ovim zločinima.

Ova grupa blisko je sarađivala sa kavačkim kriminalnim klanom koji potiče iz Crne Gore i koji je godinama ratovao sa suparničkim škaljarskim klanom.

 Belivuk i Miljković se i u ovoj državi sumnjiče za dva ubistva i otmicu, a istraga je i dalje u toku.

Detalje optužnice pročitajte ovde

Pročitajte više o ratu klanova

Comments are closed.