Belivuk i Miljković negirali ubistva dvojice mladića

Belivuk i Miljković negirali ubistva dvojice mladića

Veljko Belivuk Marko Miljković (foto: skrinšot/arhiva)

Veljko Belivuk, vođa kriminalne grupe „Principi“ optužene za pet likvidacija, i njegova desna ruka Marko Miljković danas su negirali optužbe za dva ubistva – mladića Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića. Oni su u tužilaštvu tvrdili da su im optužbe podmetnute, kao i da tužilac utiče na druge optužene članove grupe da budu saradnici tužilaštva, saznaje KRIK.

Piše: Milica Vojinović

Belivuk i Miljković izjasnili su se danas da nisu krivi za ubistva Mitića i Mihajlovića, ali i tvrdili da tužilaštvo namešta optužbe i vrši pritisak na druge članove grupe da priznaju krivicu i svedoče protiv njih, saznaje KRIK.

Osim Belivuka i Miljkovića, saslušani su i Miloš Budimir i Vlade Draganić, dok će Nikola Spasojević biti naknadno ispitan.

Tužilaštvo ih sumnjiči da su ubili Gorana Mihajlovića početkom aprila 2019. godine. Mihajlovića su namamili da se sretne sa njima, a zatim ga odveli u kuću u Ritopeku gde su ga vezanog držali preko noći mučili, tražeći da im preko svojih poznanika preda mašinu za pravljenje tableta droge, kao i oružje koje je imao, navodi tužilac u dokumentu o pokretanju istrage.

Mihajlovića su potom otrovali, utvrdilo je tužilaštvo, a njegovo telo prevezli u Surduk u Staroj Pazovi kamionom koji je prethodno nabavio Spasojević i tamo ga zapalili. Ostatke su bacili u Dunav sa Pupinovog mosta, piše u tužilačkom dokumentu.

Dvadesetjednogodišnji Mihajlović se donedavno vodio kao jedan od najmanje 15 nastalih mladića za koje se pretpostavlja da su ubijeni u obračunima kriminalnih grupa. Roditelji nekih od nestalih pričali su prošle godine za KRIK o agoniji kroz koju su prošli zbog nestanka svoje dece, a među njima i majka ubijenog Mihajlovića. Više o ovome pročitajte u posebnom tekstu.

Protiv grupe je trenutno u toku istraga i za ubistvo Nikole Mitića. 

Sudeći po onom što je do sada tužilaštvo otkrilo, Belivuk i saradnici ovo ubistvo nisu planirali unapred, već su ga u avgustu 2020. oteli u blizini američke ambasade na Dedinju pošto su primetili da ih prati. Zatim su ga odveli u prostorije koje su koristili na stadionu Partizana, naterali ga da im kaže šifru svog kriptovanog Skaj telefona i otkrili da je u kontaktu sa pripadnikom suparničke grupe Lazarom Vukićevićem, utvrdilo je tužilaštvo. Ubrzo su ga odveli u Ritopek gde su ga mučili, ubili, a zatim njegovo telo samleli u mašini za mlevenje mesa i ostatke bacili u Dunav, navodi se u dokumentu o pokretanju istrage. 

Posle ovog ubistva članovi grupe su, osim uobičajenog čišćenja hemikalijama, čak i krečili prostorije na stadionu Partizana i obrisali snimke sigurnosnih kamera jer su se plašili intervencije policije s obzirom na to da je Mitić otet neplanirano na javnom mestu, utvrdila je dosadašnja istraga.

Istraga ova dva ubistva se nastavlja, dok je postupak protiv Belivuka i njegove kriminalne grupe za pet ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i oružje pred sudom – čeka se početak suđenja koji se mesecima odlaže zbog bolesti sudije.

Obračun sa suparnicima

Suđenje je trebalo da počne krajem prošle godine, ali sudija Zorana Trajković, predsednica veća kom je ovaj slučaj dodeljen, još nije zakazala početak suđenja pošto je na bolovanju.

Ključni dokazi koje će tužilaštvo predstaviti na suđenju ovoj brutalnoj kriminalnoj grupi su razgovori i fotografije koje su kriminalci razmenjivali preko zaštićene aplikacije Skaj. Osim ovoga, dokaz tužilaštva je i iskaz jednog od optuženih koji je pristao da tužilaštvu ispriča kako su izvršili ubistva.

Žrtve Belivukove grupe, inače bliske kavačkom klanu, uglavnom su bili članovi suparničkih kriminalnih grupa, a motiv je bila osveta, tvrdi tužilaštvo. Belivuk i saradnici optuženi su za ubistva Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića, Gorana Veličković zvanog Goksi, Aleksandra Gligorijevića zvanog Puki i Milana Ljepoje.

Žrtve su ubijali u kući u Ritopeku nadomak Beograda, a njihovih tela su se otarasili tako što su ih sekli i mleli u mašini za mlevenje mesa, pa bacali u Dunav, piše u optužnici.

Detaljnije pročitajte ovde

Comments are closed.