Vulin na sudu izvređao urednika KRIK-a

Vulin na sudu izvređao urednika KRIK-a

Aleksandar Vulin (foto: MUP)

Ministar policije Aleksandar Vulin svedočio je na suđenju povodom tužbe koju je zbog niza uvreda i neistina protiv njegovog Pokreta socijalista podneo urednik KRIK-a Stevan Dojčinović. Vulin je na sudu ponovio ove laži i dodatno vređao Dojčinovića.

Piše: Milica Vojinović

„Ne znam tačno ko je saopštenja napisao, pretpostavljam neko iz stranke, ali mogu da kažem da stojim iza svake reči“, rekao je Vulin misleći na saopštenja koja je Pokret socijalista, mala partija na čijem je čelu, objavio 2017, a koja su prepuna uvreda i laži na račun urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića.

Vulin je otišao i korak dalje – za sudskom govornicom nastavio je sa uvredama i neistinama navodeći da je Dojčinović narkoman, mazohista i da u javnosti kreira „slučajeve“.

„Vrlo često se na društvenim mrežama fotografiše sa simbolima kanabisa i objašnjava da država treba da legalizuje marihuanu, a što bez svake sumnje govori da je sklon upotrebi narkotika“, rekao je Vulin i predložio sudu da omogući Dojčinoviću da uradi test na drogu.

Ministar je tvrdio i da je urednik KRIK-a mazohista, ali dodao da „ne vidi u tom nikakav problem“. On je nastojao da ga diskredituje ističući da mu je zabranjen ulazak u Rusiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Osvrnuo i na emisiju „24 minuta sa Zoranom Kesićem“ u kojoj je pre četiri godine Dojčinović govorio o otkriću KRIK-a da Vulin ne može da dokaže poreklo novca kojim je kupio stan u Beogradu, slučaj u javnosti poznat kao „tetka iz Kanade” .

„I gde su se veoma lepo zabavljali na temu svega onog što je gospodin Dojčinović izgovarao o meni, pravili su skečeve pa je jedan glumio tetku, a drugi je glumio mene i meni je drago što su se oni zabavljali, ja volim šalu, ali gde je (Dojčinović) trpeo i gde mu je ugrožena bezbednost“, ispričao je Vulin.

Vulin je pokušao da izjednači njihovu poziciju tvrdeći da, ako je on kao funkcioner dužan da trpi veći nivo kritike, isto tako treba i Dojčinović. Uvrede koje je izneo poistovetio je sa dokumentovanom istraživačkom pričom KRIK-a o njegovom izgovoru da mu je novac za stan dala tetka iz Kanade.

„Obojica smo javne ličnosti – on napadne mene, ja napadnem njega“, rekao je ministar.

Njegovim svedočenjem okončan je postupak po tužbi Dojčinovića, pa se očekuje da sudija uskoro donese presudu. 

Dojčinović je tužio Pokret socijalista još 2017. godine jer je na zvaničnom sajtu objavio niz saopštenja u kojima ga je vređao i pokušao da ga diskredituje. Suđenje se godinama odlagalo jer ministar Vulin nije dolazio iako je svaki put bio pozvan da svedoči.

U saopštenjima su Dojčinovića lažno optužili da prima novac od stranaca da bi pisao tekstove protiv Vulina, da ta primanja ne prijavljuje nadležnim institucijama, da kriminalizuje one koji rade u interesu Srbije, kao i da je „svaki neprijatelj Srbije njegov prijatelj“. Osim toga, urednik KRIK-a je označen kao narkoman i kao osoba koja ima čudne sklonosti da visi po plafonima, probada bradavice iglama i samopovređuje se.

Saopštenja su osudila sva novinarska udruženja, opozicione stranke i pojedini članovi vlade.

Povod za saopštenja bilo je otkriće KRIK-a da Vulin ne može da dokaže poreklo novca kojim je kupio stan.

„Tetka iz Kanade“

KRIK je otkrio da detalje izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije u kome se vidi da Vulin ovaj instituciji nije mogao da dokaže odakle mu deo novca za kupovinu stana na Zvezdari. i da je imao neobična objašnjenja. 

Tvrdio je da je 205.000 evra pozajmio od suprugine tetke iz Kanade.

Pošto ove tvrdnje nije dokazao, Agencija ga je prijavila Tužilaštvu za organizovani kriminal sumnjajući da je počinio neko krivično delo. Ovo tužilaštvo je, međutim, dve godine kasnije, bez obrazloženja obustavilo postupak. Rekli su samo da nisu utvrdili da je Vulin počinio delo iz njihove nadležnosti i predali predmet Prvom osnovnom tužilaštvu.

U ovom tužilaštvu proveravali su samo da li je ministar Vulin prijavio stan, ali ne i način na koji ga je stekao. I ovo tužilaštvo obustavilo je postupak.

Pročitajte priču o Aleksandru Vulinu

KRIK se od osnivanja nalazi na udaru provladinih medija i osoba koje istražujemo. Pomozite nam da nastavimo da otkrivamo kriminal i korupciju. Informacije o tome kako da nas donirate možete pronaći na ovom linku. Hvala na podršci!

Comments are closed.