Vučić kaže da je odustao od objavljivanja najmonstruoznijih snimaka iz istrage Belivukove grupe

Vučić kaže da je odustao od objavljivanja najmonstruoznijih snimaka iz istrage Belivukove grupe

Aleksandar Vučić (foto: MUP)

Zbog roditelja nestalih mladića koji su izrazili zabrinutost povodom najave da će objaviti jezive detalje ubistava iz istrage grupe Veljka Belivuka, predsednik Aleksandar Vučić danas je rekao da ipak neće prikazati najmonstruoznije zločine. On je naveo da roditelje razume, a medije koji su o ovome pisali, među kojima je i KRIK, optužio je da su tajkunski, da vode kampanju i pokušavaju da omalovaže borbu protiv kriminala.

Piše: Milica Vojinović

Prošle subote Aleksandar Vučić najavio je da će objaviti detalje iz istrage protiv grupe Veljka Belivuka koji će šokirati „celu Evropu i ceo svet“ i koje su „blago govoreći jezive“, a tabloidi bliski vlasti su potom izneli i detalje – da su u pitanju snimci na kojima je zabeleženo kako kriminalci brutalno kasape žrtve i odsecaju im glave.

Na predsednikovu najavu reagovali su roditelji nekih od mladića koji su nestali u prethodne dve godine, a koji su možda žrtve i mogu biti na ovim snimcima. Roditelji su za KRIK ranije ispričali kroz šta prolaze od kada su im deca nestala, a sve ih je dodatno uznemirila predsednikova najava, pa su apelovali da ne objavljuje fotografije i snimke ovih ubistava.

„Mi kao roditelji imamo pravo da prvi saznamo šta se desilo i da ožalimo na neki normalan način, ne da nam se ovo servira kao horor serija“, rekla je tada jedna od majki nestalih mladića.

Vučić je danas rekao da je delimično izašao u susret roditeljima i naveo da ipak neće prikazati najmonstruoznije zločine.

„Sasvim je sigurno da zbog želje dela roditelja nećemo prikazati ono što je apsolutno najmonstruoznije, ali verujem da će nešto biti pokazano ljudima, da bi samo shvatili sa kakvim smo zverima imali posla“, rekao je Vučić.

„Različiti su motivi da se nešto ne prikaže, ja razumem roditelje koji ne žele da prepoznaju svoje dete i da komšije to prepoznaju, ali društvena opasnost počinjenih dela je ogromna i važno je da ljudi vide sa čim smo se suočavali. Sad, potrebno je pronaći tu sredinu da roditelji ne budu povređeni.“

Medije koji su pisali o zabrinutosti roditelja, a među kojima je KRIK, Vučić je optužio da sabotiraju istragu.

„Što se tiče političara i pojedinih tajkunskih medija, oni to rade da bi se omalovažila borba protiv onih za koje govore ‘I nisu to baš tako opasni ljudi, i nije to baš tako nešto strašno’, a dok ne vidite sliku ne možete ni da zaključite koliko je to opasno, sve vam se svodi na rekla- kazala.“

Naveo je da će odluka o tome koje informacije iz istrage Belivukove grupe će biti objavljene biti doneta večeras.

„Danas će razgovarati Tužilaštvo za organizovani kriminal, dakle, oni znaju šta im je činiti… Mora i tužilac da razgovara sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, oni će večeras to predstaviti, a ja ću reći šta mislim u nekom drugom smislu“, kazao je Vučić.

Belivuk, vođa navijačke grupe “Principi” i član kavačkog klana, uhapšen je početkom prošlog meseca. On i njegovi saradnici osumnjičeni su za tri ubistva, pranje novca i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Neke od osoba politike i policije koje su bile bliske članovima ove grupe, poput žandarma Nenada Vučkovića Vučka koji je bio glavna veza grupe ka državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića, tužilaštvo nije ni saslušalo. Više o ovim vezama i istrazi protiv grupe pročitajte ovde.

Pročitajte više o nestalim muškarcima i kroz šta su prolazili njihovi roditelji pokušavajući da saznaju istinu o nestancima svoje dece

Comments are closed.