Vođa škaljarskog klana osumnjičen za podstrekavanje na ubistva suparnika

Vođa škaljarskog klana osumnjičen za podstrekavanje na ubistva suparnika

Jovan Vukotić (foto: fejsbuk)

Jovan Vukotić, vođa crnogorskog škaljarskog klana, osumnjičen je da je organizovao kriminalnu grupu koja je planirala ubistvo vođa suparničkog kavačkog klana, rečeno je juče na konferenciji crnogorskog specijalnog tužilaštva i policije. Vukotić je u bekstvu, a policija je prethodnih dana pretresala njegove stanove i kuće u Crnoj Gori.

Piše: Jelena Radivojević

Vukotić je, sumnja tužilaštvo, krajem 2019. godine osnovao kriminalnu grupu čija je uloga bila da likvidira Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera, vođe kavačkog kriminalnog klana sa kojim je Vukotićeva škaljarska grupa godinama u ratu. Meta grupe bio je i Veljko Belivuk, glavni čovek kavačkog klana u Srbiji, tvrdi tužilaštvo. 

„Struktura ove kriminalne organizacije zaista je bila kompleksna, tako da većina pripadnika nije bila upoznata sa kompletnim planom, već su to znali samo organizatori”, rekao je juče specijalni tužilac Saša Čađenović koji je naveo da je uz Vukotića kao organizator grupe osumnjičen i Janko Vukadinović.

Planirana ubistva tužilaca, sudija i policajaca
Tužilac Miroslav Turković rekao je i da su članovi škaljarskog klana Stefan Đukić i Emil Tuzović organizovali grupu koja je planirala više ubistava i napada na državne službenike. Đukić i Tuzović trenutno su u zatvoru u Ukrajini gde im se sudi jer su u maju prošle godine pokušali da ubiju Radoja Zvicera. „Članovi te kriminalne grupe planirali su napad na sudiju Biljanu Uskoković, ali i ubistva tužilaca Milivoja Katnića, Saše Čađenovića i policajaca Zorana i Petra Lazovića i Ivana Đokovića”, rekao je Turković i dodao da su oni, kako su utvrdili, trebali da budu ubijeni u februaru ove godine.

Čađenović je novinarima pokazao fotografije eksploziva i bombe koju su članovi grupe navodno planirali da upotrebe za ubistva Kašćelana i Zvicera, kao i poruke iz kojih se vidi da su planirali rute kojima bi se kretali pre i posle ubistava.

Osumnjičeni članovi ove grupe pohapšeni su pre nego što su izvršili ubistva i u međuvremenu su i optuženi. 

Tužilaštvo tvrdi da su planirali da na Kašćelanov automobil stave eksploziv dok se u njemu vozi na suđenje, ali da su od toga odustali pošto je suđenje otkazano. Tada im je meta postao Belivuk, a plan je bio da se likvidira na aerodromu u Tivtu krajem januara ove godine. Član grupe koji je pristao da sarađuje sa tužilaštvom i postao zaštićeni svedok kodnog imena Kamenko Kuč ispričao je tužilaštvu da je za ubistvo Belivuka obećano 700 hiljada evra i da mu je rečeno da će ovo ubistvo „značiti opstanak škaljarskog klana“, piše u optužnici. 

Belivuk je tada bio u Crnoj Gori u poseti Zviceru, a ubrzo po povratku u Srbiju je uhapšen. Početkom ovog meseca je zajedno sa 29 saradnika optužen za pet brutalnih ubistava, otmice, silovanja i trgovine narkoticima. Iako je grupa godinama imala dobre veze sa osobama na važnim pozicijama u policiji i politici, oni nisu ispitani, a optužnica se tim vezama uopšte ne bavi. Detaljnije pročitajte ovde.

Protiv Belivuka je i u Crnoj Gori nedavno pokrenuta istraga zbog ubistva Damira Hodžića i Adisa Spahića u oktobru prošle godine. Belivuk se sumnjiči da je Hodžiću pucao u glavu, a njegov najbliži saradnik Marko Miljković osumnjičen je za ubistvo Spahića, saopštilo je prošle nedelje crnogorsko tužilaštvo.

Vukotić, koga je srpska bezbednosna agencija BIA označila kao jednog od vođa škaljarskog klana, ostao je usamljen na čelu ove kriminalne grupe nakon što je prošle godine u Atini ubijen Igor Dedović, takođe jedan od vođa. Na meti napada bio je i Vukotić, koga su, kako tvrdi srpsko tužilaštvo, pokušali da otruju cijanidom dok se nalazio u pritvoru. Više o tome pročitajte ovde.

Vukotić je ranije osuđivan za pomaganje pri pokušaju ubistva i korišćenje lažnog pasoša, a u junu je u Crnoj Gori optužen za utaju gotovo 23.000 evra poreza. Tamošnje tužilaštvo je sumnjalo i da je Vukotić 2016. godine u dva navrata pokušao da ubije članove suparničkog kavačkog klana, među kojima i suprugu Radoja Zvicera, ali su ove istrage protiv njega obustavljene. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte:

Optužnica protiv Belivuka: „Meksiko usred Beograda“

Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države

Comments are closed.