Uhapšena još dva člana Belivukove grupe osumnjičena za ubistva

Uhapšena još dva člana Belivukove grupe osumnjičena za ubistva

Veljko Belivuk (desno) i Marko Miljković( levo) (foto: tuzilaštvo)

Dve osobe uhapšene su zbog sumnje da su kao deo kriminalne grupe Veljka Belivuka učestvovale u ubistvima Nikole Mitića i Zdravka Radojevića, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Belivukova grupa već je optužena za pet brutalnih likvidacija, a među njima nije bilo ubistvo Nikole Mitića.

Piše: Milica Vojinović

Tužilaštvo veruje da je jedan od uhapšenih oteo Nikolu Mitića 10. avgusta prošle godine, kojeg je zatim sa Belivukom i drugim članovima njegove grupe odveo u naselјe Ritopek i gde su ga, kako se sumnja, ubili. 

Drugi uhapšeni osumnjičen je da je ubio Zdravka Radojevića, muškarca za čiju likvidaciju su već optuženi Belivuk i njegovi saradnici.

„Kako se sumnja, obojica osumnjičenih su višestruki izvršioci teških krivičnih dela i istaknuti članovi navedene organizovane kriminalne grupe“, navodi MUP u saopštenju.

U saopštenju policije nije navedeno više informacija, dok iz Tužilaštva za organizovani kriminal nisu želeli ni da se oglašavaju povodom hapšenja iako je informacija o tome već objavljena u pojedinim medijima.

Tridesettrogodišnji Mitić do sada nije zvanično bio označen kao žrtva Belivukove grupe, pa o njegovom nestanku u avgustu prošle godine nije bilo zvaničnih informacija. On je jedan od najmanje 16 uglavnom mlađih muškaraca koji su nestali tokom kriminalnih obračuna u toku 2019. i 2020. godine. Neki od roditelja ovih mladića ranije su opisali za KRIK agoniju kroz koju su prošli nakon nestanaka njihove dece – da su u policiji nailazili samo na ignorisanje i nezainteresovanost za rešavanje slučajeva.

O ubistvu Radojevića poznato je više informacija pošto je za njegovo ubistvo već optužena grupa koju je predvodio Belivuk. On je inače bio kum jednog od članova grupe – Miloša Budimira.

Zdravko Radojević (foto: tužilaštvo)

Radojevića su u novembru prošle godine namamili, oteli i odveli u kuću u Ritopeku. Tu su ga vezali, ispitivali i tražili da otključa svoj zaštićeni, kriptovani telefon kako bi videli s kim je sve u kontaktu, a zatim su ga ubili i otarasili se njegovog tela, navodi se u optužnici. Verovali su da je bio blizak škaljarskom klanu sa kojim je Belivukova grupa kao deo kavačkog klana bila u višegodišnjem sukobu.

„Došli su do saznanja da je Zdravko na kontrastrani, da on ima bliske kontakte sa Škaljarima i da je hteo da radi o glavi Marku Budimiru jer je njega mrzeo“, ispričao je svedok saradnik Bojan Hrvatin na čijem se svedočenju zasniva veliki deo optužnice.

Osim za ubistvo Radojevića tužilaštvo je Belivukovu ekipu optužilo za još četiri likvidacije – Lazara Vukićevića, Aleksandra Gligorijevića zvanog Puki, Gorana Veličkovića zvanog Goksi i Milana Ljepoje. Žrtve su namamili u kuću u Ritopeku, mučili, a nakon ubistva otarasili su se njihovih tela tako što su ih sekli, mleli u mašini za mlevenje mesa, a zatim u džakovima odvozili do reke i bacali u nju, utvrdilo je tužilaštvo.

Optužnica protiv Belivuka za ova ubistva i druga krivična dela je potvrđena, kako je sud saopštio prošle nedelje, a suđenje bi uskoro trebalo da počne.

Van istrage tužilaštva ostale su ključne veze koje je ova kriminalna grupa imala među visokopozicioniranim osobama u policiji i politici.

Više o detaljima optužnice pročitajte ovde

Comments are closed.