Potvrđena optužnica protiv Belivuka i njegove grupe

Potvrđena optužnica protiv Belivuka i njegove grupe

Veljko Belivuk (foto: skrinšot)

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe, saopšteno je danas iz ovog suda. Belivuk i njegovi saradnici optuženi su za pet brutalnih ubistava, otmice, mučenje i silovanje, kao i za prodaju droge i nezakonito držanje oružja.

Piše: Milica Vojinović

Optužnica je potvrđena krajem septembra, piše u saopštenju suda, ali se ne navodi zašto je ova informacija tek danas saopštena.

Na nju optuženi i advokati mogu da se žale Apelacionom sudu u Beogradu, a tek nakon što ovaj sud odluči o žalbama i optužnica postane pravosnažna, može da počne suđenje.

Osim Belivuka na optužnici je i njegov najbliži saradnik Marko Miljković, kao i još 28 osoba. Grupa je razbijena u februaru ove godine, a šest meseci kasnije Tužilaštvo za organizovani kriminal je protiv njih podiglo optužnicu. 

Tokom šestomesečne istrage tužilaštvo je utvrdilo da su Belivuk i njegovi saradnici u drugoj polovini prošle godine u kuću u beogradskom naselju Ritopek namamili i na brutalan način ubili petoricu muškaraca – Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića zvanog Puki, Gorana Veličkovića zvanog Goksi i Milana Ljepoje. Žrtve su, tvrdi tužilaštvo, najpre mučili, a nakon ubistva otarasili su se njihovih tela tako što su ih sekli, mleli u mašini za mlevenje mesa, a zatim u džakovima odvozili do reke i bacali u nju.

Motiv ubistva većine žrtava bila je osveta, a žrtve su mahom bile pripadnici suparničkog klana, tvrdi tužilaštvo. Belivukova grupa, podsetimo, deo je kavačkog kriminalnog klana koji je godinama u ratu sa škaljarskom kriminalnom grupom u kome je ubijeno više od 50 osoba. 

Ključni dokazi na suđenju će biti fotografije i poruke koje su članovi grupe razmenjivali preko “skaj” telefona za tajnu komunikaciju, a koje pokazuju kako su ubijali žrtve. Ove podatke srpskom tužilaštvu dostavile su policije zapadnoevropskih zemalja koje su uspele da probiju zaštićenu “skaj” komunikaciju. 

Važan dokaz tužilaštva je i svedočenje člana grupe Bojana Hrvatina koji je postao svedok saradnik. Hrvatin je učestvovao u nekim od ubistava i tužilaštvu do detalja opisao kako su ona izvedena. Svoja saznanja tužilaštvu je ispričao još jedan član grupe, Vojislav Đorđević, koji je svedočio o mučenju mladića na stadionu Partizana, za šta se grupa takođe tereti.

Grupa je bila pod merama Bezbednosno-inofrmativne agencije (BIA) u vreme kada je vršila ubistva – iz optužnice se vidi da je Belivuk bio prisluškivan bar od septembra prošle godine, a kamera BIA-e čak je snimila i trenutak kada poslednja žrtva ulazi u kuću u Ritopeku. Tužilaštvo, međutim, nije objasnilo kako je moguće da je grupa ubijala žrtve dok su njeni članovi bili pod nadzorom bezbednosne agencije.

Tužilaštvo nije ispitivalo ni veze koje je grupa imala u politici i policiji. Ove veze ranije su otkrili mediji, među kojima i KRIK – da su članovi grupe bili bliski generalnom sekretaru Vlade Novaku Nediću i žandarmu Nenadu Vučkoviću koji je bio veza između Belivukove ekipe i tadašnje sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović. Ni uloga Hrkalović nije ispitana u okviru ove istrage.

Belivuk je na saslušanju u tužilaštvu govorio o vezama sa ljudima iz vrha vlasti i uslugama koje je njegova ekipa navodno činila za vlast. Tada je ispričao da se viđao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i da je on navodno od njega tražio različite usluge. Više o tome pročitajte ovde.

Protiv Belivuka i Miljkovića u toku je istraga i u Crnoj Gori. Oni se tamo sumnjiče za ubistvo dvojice članova suparničke kriminalne grupe – Damira Hodžića i Adisa Spahića.. 

Radoje Zvicer, vođa kavačkog kriminalnog klana, nije optužen u Srbiji, ali je za njim raspisana međunarodna poternica. Osim srpske traži ga i crnogorska policija.

Pročitajte više detalja iz ovog slučaja u našoj priči: Optužnica protiv Belivuka: „Meksiko usred Beograda“

Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države

Comments are closed.