Tužilaštvo traži veću kaznu za Šarića

Tužilaštvo traži veću kaznu za Šarića

Tužilaštvo za organizovani kriminal traži da Apelacioni sud poveća kaznu Darku Šariću i članovima njegove grupe, kao i da osudi troje oslobođenih.

Piše: Bojana Pavlović

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić izložio je danas pred većem Apelacionog suda žalbu na prošlogodišnju presudu Darku Šariću i članovima njegove grupe za šverc više od pet tona kokaina.

Doniraj KRIK_300x140Tužilaštvo u žalbi traži da se osude članovi Šarićeve grupe – Bojan Stanojković, Darko Gazdić i Aleksandra Mišić koji su prošle godine oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Stanojković je, prema optužnici, uložio novac u kupovinu više od dve tone kokaina koji je zaplenjen sa jahte „Maui“ u Urugvaju 2009, a organizovao je i šverc 320 kilograma kokaina u Milanu godinu dana ranije.

Saznanja o umešanosti Stanojkovića u šverc tužilaštvo je dobilo od svedoka saradnika Nebojša Joksovića. Tužilaštvo u žalbi navodi da sud nije uzeo u razmatranje i da je ocenio kao suvišne snimke prisluškivanih razgovora koji pokazuju da je Stanojković pripadao kriminalnoj grupi i u njoj imao vodeću ulogu.

Tužilaštvo ističe da je Aleksandra Mišić imala saznanja da je grupa švercovala kokain na osnovu prisluškivanih telefonskih razgovora. O učešću Darka Gazdića izjašnjavali su se svedoci saradnici, podseća tužilaštvo u žalbi.

Tužilaštvo je, osim toga, tražilo da sud promeni odluku kada je u pitanju visina kazne na koju su osuđeni Šarić i drugi članovi grupe.

Da podsetimo, Viši sud u Beogradu, osudio je Šarića na 20 godina zatvora jer je organizovao šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropu. Članovi njegove grupe osuđeni su na kazne u trajanju od 11 do 20 godina robije.

„Iako su okrivljeni osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, takve kazne su bliže zakonskom minimumu za krivično delo za koje ih je sud označio krivim“, rekao je Ivanić.

Ivanić je rekao da je nejasno zašto je sud izrekao takve kazne kada je u pitanju šverc više od pet tona kokaina čija je vrednost na crnom tržištu nekoliko stotina miliona evra.

Comments are closed.