Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu: Novinarka KRIK-a nije bila ugrožena kada su joj oteli telefon

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu: Novinarka KRIK-a nije bila ugrožena kada su joj oteli telefon

Bojana Pavlović (foto: Mezhyhirya Fest)

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu KRIK-a i novinarke Bojane Pavlović protiv nepoznatih muškaraca jer su joj oduzeli telefon pošto je fotografisala predsednikovog sina Danila Vučića u društvu Aleksandra Vidojevića, huligana kog je policija označila kao člana kavačkog klana. Tužilac Vojkan Ilić utvrdio je da novinarka nije bila ugrožena, da je nisu zaustavili policajci, ali nije otkrio ko su osobe koje su je presrele i otele joj telefon. Tužilac je u dokumentu o odbačaju prijave netačno naveo da mesto događaja nije pokriveno kamerama, a nije saslušao Vidojevića, Vučića, ni druge muškarce koje je imenovala u policiji. Novinarka KRIK-a će se žaliti na ovo rešenje tužioca. 

Piše: Milica Vojinović

Tužilaštvo tvrdi da novinarka koju su opkolila sedmorica nepoznatih muškaraca, a jedan od njih iz ruke oteo telefon nije bila ugrožena već je to bio njen subjektivni osećaj. 

„Pretnja objektivno mora biti ozbiljna i konkretna…U konkretnom slučaju pretnje prema oštećenoj nije bilo jer, kako je ona izjavila, nije bilo pretnji, fizičkog nasilja, uvreda, osim kontakta kojom prilikom joj je oduzet telefon“, piše u odbačaju prijave Vojkan Ilić koji je pre šest meseci izabran na funkciju zamenika Prvog osnovnog tužioca u Beogradu. 

Novinarku KRIK-a zaustavila je policija nakon što je u kafiću na Cvetnom trgu u Beogradu fotografisala predsednikovog sina sa Vidojevićem, kog je policija označila kao člana kavačkog kriminalnog klana. 

Policajci su je legitimisali i rekli da mora da sačeka patrolu i da će biti privedena. Prišla su im dvojica muškaraca – jedan je novinarki oteo iz ruke telefon dok je pokušavala da pozove urednika na šta policajci nisu reagovali. Rekao joj je da ne mora ništa da objašnjava pošto je civil. Telefon joj je vraćen tek pošto je grupi prišao Vidojević i muškarcima rekao da to učine, a novinarki dozvolio da ode. Policajaca više nije bilo, niti patrole koja je trebalo da dođe. 

KRIK je dve nedelje posle događaja podneo krivičnu prijavu u kojoj traži od policije da utvrdi ko su muškarci koji su presreli novinarku – da li su to zaista bila službena lica, da li su bili na zadatku, zbog čega su zaustavilii i u kakvom su odnosu sa muškarcima koji joj oduzeli telefon.

Tužilac Ilić zaključio je da muškarci koji su zaustavili novinarku nisu bili policajci pošto te večeri u policiji nisu proverani njeni podaci. 

On, međutim, nije utvrdio ko su muškarci koji su novinarki oduzeli telefon.

Ilić je takođe naveo da su policajci na terenu ustanovili da u Ulici Svetozara Markovića, gde je grupa presrela novinarku, nema sigurnosnih kamera. Novinari KRIK-a su obilaskom lokacije utvrdili da se u tom delu ulice nalaze najmanje četiri kamere od kojih dve pokrivaju mesto događaja. 

Sigurnosna kamera u Ulici Svetozara Markovića (foto: krik.rs)

Tužilac Ilić, kako se zaključuje iz dokumenta, nije pozvao na razgovor Vidojevića, kao ni huligana Nemanju Srećkovića zvanog Kurta koji je s njim bio u društvu, a koje je novinarka imenovala, niti sina predsednika Srbije Danila Vučića. 

U odluci da se odbaci krivična prijava je čak netačno citirana izjava novinarke. 

Tako, iako je Pavlović u policiji izjavila da je predsednikov sin sedeo u društvu četiri muške osobe, Ilić u odbačaju prijave piše da ih je bilo dvojica. Ona je rekla i da je iz ophođenja trojice muškaraca koji su je zaustavili zaključila da se radi o službenim licima, ali tužilac to nije uzeo u razmatranje. Nije proverio, a što je novinarka napomenula, da li su muškarci bili pripadnici vojne policije ili druge službe u nadležnosti Ministarstva odbrane. 

Ilić je zaključio da novinarka nije bila ugrožena iako je navela da je zvala upomoć kada joj je nepoznati muškarac oteo telefon. 

Tužilac je čak odbacio mogućnost da su muškarci, za koje je rekao da nisu policajci, počinili krivično delo lažnog predstavljanja. 

„Krivično delo lažno predstavljanje zahteva postojanje namere da se sebi ili drugom pribavi kakva korist“, zaključio je tužilac, ali je propustio da napomene da u zakonu piše da lažno predstavljanje podrazumeva i nameru da se nekom nanese šteta. 

Novinarka KRIK-a će se žaliti na ovo rešenje tužioca. 

Druženje Vučića i Vidojevića

Ovo je bio četvrti put da je sin predsednika Srbije viđen u javnosti u društvu Vidojevića koga je policija označila kao člana kavačkog kriminalnog klana. Ovaj klan umešan je u mafijaški rat u kom je ubijeno više od 45 ljudi. 

Svi susreti o kojima se pisalo u javnosti – navijanje u Rusiji na Svetskom prvenstvu u fudbalu, zajedničko obležavanje Dana Republike Srpske, druženje u noćnom klubu, gledanje utakmice u kafiću – govore o njihovoj bliskosti. 

Predsednik Aleksandar Vučić njihov odnos nikada nije objasnio u javnosti. Umesto toga, kada su novinari KRIK-a objavljivali njihove zajedničke fotografije, ustali su provladini tabloidi i vodeći državni funkcioneri koji su javno napali KRIK da „kriminalizuje“ Danila Vučića i ugrožava mu život. 

Vidojeviću se trenutno sudi zbog demoliranja noćnog kluba „Komitet“ u oktobru 2018. godine. Protiv njega su se vodili postupci za nedozvoljeno nošenje oružja, nasilničko ponašanje na utakmici, razbojništvo. Vidojević je bio blizak Aleksandru Stankoviću zvanom Sale Mutavi koji je predvodio navijačko-kriminalnu grupu čiji su članovi obezbeđivali noćne klubove, učestvovali u tučama i pucnjavama, prodavali drogu. Stanković je ubijen u oktobru 2016. Više pročitajte u posebnoj priči.

Više o kavačkom i škaljarskom klanu i njihovim vezama pročitajte u priči: Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države

Comments are closed.