Tužilac traži maksimalnu kaznu za Šarića zbog pranja novca

Tužilac traži maksimalnu kaznu za Šarića zbog pranja novca

Darko Šarić (foto: printsrikn)

Tužilac Saša Ivanić zatražio je juče od sudija da Darka Šarića i njegove saradnike osude na maksimalne kazne za pranje novca i kriminalno udruživanje – na po 17 godina. Advokati, sa druge strane, tvrde da ne postoji nijedan dokaz da su optuženi krivi i traže oslobađajuću presudu.

Piše: Jelena Radivojević

Tužilac Saša Ivanić završio je juče iznošenje završnih reči i zatražio od sudskog veća da Šarića i ostale optužene osudi na maksimalne kazne od po 17 godina – 12 godina za pranje novca i pet za kriminalno udruživanje. 

Rekao je da tužilaštvo nije pronašlo olakšavajuće okolnosti, ali da su otežavajuće brojne – „upornost za izvršenje krivičnog dela, brojnost radnji, stepen krivice, umišljaj i cilj koji je bio sticanje enormnog bogatstva za ove prostore”.

Ivanić je zatražio i da se od svih optuženih oduzme imovina koju se stekli kriminalom.

Advokati, sa druge strane, smatraju da ne postoji nijedan dokaz koji bi potvrdio navode tužioca.

Branislav Popovac, jedan od advokata Darka Šarića, rekao je da je tužiočeva završna reč bila „uzaludni pokušaj da dokaže svoje tvrdnje“.

„Tužilac je utrošio tri sata i tri minuta na završne reči i psihofizički napor da analizira presretnute razgovore koji su puštani bez reda i istrgnute iz konteksta kako bi pokušao da dokaže svoje tvrdnje“, rekao je.

Popovac je rekao da je tužilac „zaboravio da dokaže da je imovinska korist stečena nelegalno“.

„Kojih je to 20 miliona evra, od čega su oni? Da je tužilac makar malo više pažnje posvetio krucijalnom dokazu, odnosno finansijsko-ekonomskom veštačenju, video bi da je blizu 50 miliona evra legalno stečeno. Samo pet minuta čitanja bi nam sačuvalo tri sata“, rekao je advokat.

Tvrdi da su u veštačenju tokovi novca ispraćeni od početka pa sve do ulaganja u Srbiju, da su ofšor kompanije imale transparentne vlasnike, a ne skrivene, kao i da su računi svih firmi bili u „prvoklasnim“ evropskim bankama bez obzira na to što su bile smeštene u poreskim rajevima.

Popovac je podsetio i na presudu u Crnoj Gori kojom su Šarićev brat Duško i saradnik Jovica Lončar pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje novca 

„Ako taj novac nije bio prljav u Crnoj Gori kako je postao prljav kad je dospeo u Srbiju?”, upitao je.

„Ukoliko budete poštovali činjenice, jedina odluka koju možete i morate doneti je da oslobodite Darka Šarića, kao i sve druge.

Advokati će danas nastaviti da iznose završne reči koje su odlagane od septembra prošle godine.

Darku Šariću i njegovoj grupi sudi se da su oprali više od 20 miliona evra kokainskog novca ulažući ga u nekretnine i firme u Srbiji. Prljavi novac su ubacivali u legalne tokove najčešće kupovinom preduzeća i fiktivnim ugovorima, piše u optužnici.

Šariću se sudi i za međunarodni šverc kokaina. On je u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina, ali se čeka odluka Apelacionog suda na žalbe koje su podnete nakon presude. Više pročitajte ovde.

Comments are closed.