Šušnjić: Nije tačno da mi je Hrkalović naredila bilo šta, nikad sa njom nisam bio nasamo

Šušnjić: Nije tačno da mi je Hrkalović naredila bilo šta, nikad sa njom nisam bio nasamo

Dijana Hrkalović (foto: krik.rs)

Milorad Šušnjić, bivši načelnik novosadske policije, negirao je da je po naređenju nekadašnje državne sekretarke Dijane Hrkalović naložio da se kriminalac Darko Elez prisluškuje i prati i tako spreči da ga istražuju druge službe. Šušnjić tvrdi da je bivšu državnu sekretarku viđao na sastancima i konferencijama, ali da sa njom nikad nije bio nasamo. 

Piše: Bojana Pavlović

Šušnjić je negirao da je zloupotrebio položaj i istakao da mu nije jasno šta mu se optužnicom stavlja na teret. 

„Nije tačno da mi je Dijana Hrkalović naredila stavljanje bilo kog lica na mere, niti je to mogla pošto za to nije imala ovlašćenja. Nije tačno ni da je operativna obrada Darka Eleza bila fiktivna“, rekao je Šušnjić na početku iznošenja odbrane.  

On je dodao da je bivšu državnu sekretarku viđao na sastancima i konferencijama, ali da sa njom nikad nije bio nasamo. 

Šušnjić je ponovio da Hrkalović nije mogla da mu izdaje naređenja i odgovarajući na pitanje njenog branioca Vladimira Đukanovića, inače člana vladajuće Srpske napredne stranke. 

„A ko je mogao?“, pitao je dalje advokat. 

„Direktor policije“, rekao je Šušnjić. 

„A ko je mogao direktoru policije?“, nastavio je sa ispitivanjem Đukanović. 

„Ministar“, rekao je kratko Šušnjić. 

On je, međutim, dodao da nikakvo naređenje u odnosu na Eleza nije stiglo ni od direktora policije niti ministra unutrašnjih poslova. U ovom postupku optuženi inače pokušavaju da krivicu prebace na bivšeg ministra Nebojšu Stefanovića koji nije ni ispitan u istrazi, a Đukanović ga je predložio za svedoka. 

„Elez nije bio zaštićen“

Šušnjić je optužen da je po naređenju nekadašnje državne sekretarke Hrkalović naložio da se kriminalac Darko Elez prisluškuje i prati i tako spreči da ga istražuju druge službe.

On je istakao, suprotno tvrdnjama tužilaštva, da više policijskih jedinica može istovremeno da vodi istragu, da je Elez mogao da bude uhapšen u bilo kom trenutku i da „stavljanjem na mere“ nije bio zaštićen. 

Kako se navodi u optužnici, prisluškivanje i praćenje Eleza naloženo je da bi se on zaštitio od istrage po krivičnoj prijavi koju je protiv njega podneo Želimir Kreštalica, privrednik koji je tvrdio da mu Elez preti i pokušava da preotme građevinsku parcelu u Sarajevu. 

Kreštalica je naveo da policija nije postupala po njegovoj prijavi, međutim, Šušnjić tvrdi da je Elez bio praćen i prisluškivan zbog težih krivičnih dela zbog čega Kreštalicina prijava nije bila hitna. 

„Pošto je već postojala obrada, zbog toga je to stajalo, mada se postupalo i po njoj“, rekao je Šušnjić. 

On je istakao da nije učestvovao u istrazi protiv Eleza niti odredio koje će se odeljenje, služba ili policijski službenik njime baviti. 

Elez je kriminalac koji je osuđivan za najteža krivična dela. On je nedavno osuđen na ukupno 20 godina po osnovu dve presude za ubistva, otmice, pljačke i pranje novca. Sklopio je sporazum sa tužilaštvom i obećao da će za manju kaznu pomoći u rasvetljavanju brojnih zločina.

Kako je utvrdio sud, Elez je predvodio grupu plaćenih ubica iz Srbije koji su obavljali likvidacije u Bosni. On je navodno imao zaštitu vrha srpske policije, koja se u ratu između ova dva klana stavio na stranu kavačkog, kao i same Hrkalović. 

Upravo jedan detalj iz optužnice protiv Dijane Hrkalović govori tome u prilog. Ona je optužena i da je naredila da se obriše i deo snimljenog razgovora advokata Dragoslava Ognjanović u kome on tvrdi da je bila u kontaktu sa Elezom. 

Bivšoj državnoj sekretarki stavlja se na teret i da je naredila da se izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka u istrazi koja se protiv njega vodila za ubistvo Vlastimira Miloševića ne dostavi na vreme tužilaštvu i na taj način navodno pomogla da Belivuk bude oslobođen. 

Istraga, međutim, nije došla do dubljih veza Hrkalović sa kriminalnim klanom. Upravo u ovom izveštaju vidi se da je ona bila upućena u aktivnosti grupe. 

Hrkalović je uhapšena u oktobru prošle godine, a u pritvoru je bila do kraja marta. Nekoliko dana pred početak suđenja, Hrkalović je angažovala Vladimira Đukanovića za branioca – istaknutog člana Srpske napredne stranke. 

Đukanović nije poznat kao iskusni advokat u oblasti organizovanog kriminala, ali je njegov ulazak u postupak ukazao na obrt koji bi mogao da ide naruku bivšoj državnoj sekretarki. 

Ovo se, kako deluje, obistinjuje na suđenju pošto optuženi menjaju iskaz u korist Hrkalović, a krivicu svaljuju na bivšeg ministra Nebojšu Stefanovića. 

Više o Elezu pročitajte ovde

Više o optužbama protiv Dijane Hrkalović pročitajte ovde

Comments are closed.