Elezu u Bosni i Hercegovini 20 godina zatvora

Elezu u Bosni i Hercegovini 20 godina zatvora

Darko Elez (foto: Tužilaštvo BiH)

Kriminalac Darko Elez osuđen je u Bosni i Hercegovini na 20 godina robije pošto su mu objedinjene dve kazne izrečene po presudama Suda Bosne i Hercegovine i suda u Istočnom Sarajevu. Elez je tamo u zatvoru, ali je tražio da kaznu izdržava u Srbiji i čeka da mu to bude odobreno. U Srbiji je, kako se sumnja, imao veze u vrhu policije – Dijana Hrkalović, nekada jedna od najmoćnijih osoba u policiji optužena je da mu je pružala zaštitu.

Piše: Bojana Jovanović

Poznati kriminalac Darko Elez je u novembru prošle godine sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine sklopio sporazum o priznanju krivice i osuđen je na 15 godina zatvora. On je priznao da je bio na čelu kriminalne grupe koja je od 2006. do 2008. godine izvršila pet ubistava, pokušala da ubije kriminalca Đorđa Ždrala i izvela nekoliko pljački pošte i banaka u Bosni i Hercegovini. Osim toga, pristao je da sarađuje sa tužilaštvima BiH i Srbije i pomogne im u rasvetljavanju krivičnih dela.

Darko Elez (foto: screenshot)

Na ovu kaznu dodata mu je ona na koju je 2005. osuđen pred sudom u Istočnom Sarajevu zbog ubistva i tako je osuđen na 20 godina robije.

Elez se nalazi u zatvoru u Bosni i Hercegovini od marta prošle godine kada je izručen iz Srbije u kojoj je uhapšen po međunarodnoj poternici. On će se možda ipak vratiti u Srbiji pošto je tražio da kaznu služi ovde.

Sumnja se da je poslednjih nekoliko godina Elez imao zaštitu u srpskoj policiji.

Zbog sumnje da je pomagala Elezu i štitila ga od istraga policije, optužena je bivša državna sekretarka MUP-a i nekada jedna od najmoćnijih osoba u policiji Dijana Hrkalović. Ona je, tvrdi tužilaštvo, Eleza lažno stavila „na mere“ policije i tako osigurala da protiv njega ne pokrene istragu neko drugo policijsko odeljenje.

O tome da je Hrkalović bila u kontaktu sa Elezom i viđala se sa njim govorio je i advokat Dragoslav Ognjanović, utvrdilo je srpsko tužilaštvo. Hrkalović se to navodno nije svidelo pa, između ostalog, zbog toga tražila da se deo snimljenog razgovora izbriše. Ognjanović je ubijen KADA i njegovo ubistvo nikada nije rasvetljeno. Hrkalović je na sudu negirala optužbe i rekla da Eleza ne poznaje.

Elez je inače u Srbiji pre više od 10 godina u Srbiji osuđen na devet godina zatvora zbog šverca droge, ali oslobođen optužbi da je organizovao pokušaj ubistva Đorđa Ždrala u Sarajevu. Detaljnije pročitajte ovde.

Comments are closed.