Suđenje za ubistvo Đurovića odloženo, novinari ostali ispred sudnice

Suđenje za ubistvo Đurovića odloženo, novinari ostali ispred sudnice

Blažo Đurović (foto: KRIK Arhiva)

Novinarke koje su jutros došle u Centralni zatvor u Beogradu na suđenje za ubistvo Blaža Đurovića proces su pratile iz hodnika jer sudska straža nije uspela da otključa vrata sudnice. Problem je rešen taman na vreme da novinarke, kao i druge osobe koje su došle da isprate suđenje, čuju da se ono odlaže za septembar.

Piše: Jelena Radivojević

Novinari i prijatelji optuženih su u zgradu zatvora pušteni tek deset minuta nakon početka suđenja, ali kako se ispostavilo, njemu nisu mogli ni da prisustvuju. 

Sudska straža nije uspevala da otključa vrata koja vode u deo sudnice predviđen za novinare i druge osobe zainteresovane da prate suđenje. Najpre su mislili da imaju pogrešan ključ, a kasnije posumnjali da brava ne radi, pa su pozvali i majstora.

Na pitanje prisutnih da li je ovo moglo da se spreči da je straža proverila vrata pre suđenja, dobijen je odgovor da se zastoji svuda dešavaju i da „to nije jedino što su od jutros radili“. Tenzija u malom zatvorskom hodniku je rasla, pogotovo nakon što su se iz sudnice začuli povišeni tonovi. Novinarke su insistirale da budu puštene u medija centar, prostoriju za novinare koja se nalazi odmah do sudnice, kako bi mogle da obavljaju svoj posao, ali je to odbijeno bez obrazloženja.

Problem je rešen tek nakon više od 20 minuta, kada je neko od zaposlenih doneo rezervni ključ.

Novinarke i drugi zainteresovani, odnosno publika, uspeli su da uđu u sudnicu taman na vreme da čuju da će suđenje biti odloženo za septembar jer sudu nije stigla dokumentacija iz Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku (NCKF).

Blažo Đurović ubijen je u martu 2018. godine ispred kuće u kojoj je živeo u Beogradu, a za ubistvo su optuženi Darko Vesković i Nemanja Ivanov. Vesković je na Đurovića ispalio gotovo 30 metaka iz automobila koji je vozio Ivanov, piše u optužnici.

Oni su zatim zapali automobil u beogradskom naselju Kumodraž i pobegli. Policija je u gepeku pronašla pušku iz koje je pucano na Đurovića, kao i rukavice i deo rukava na kojima je navodno pronađen Veskovićev DNK.

Obojica optuženih imaju krivičnu prošlost.

Ivanov je osuđen na dve godine zatvora zbog učešća u ubistvu Vladana Veličkovića u hotelu „Majdan“ u Beogradu, a u junu 2007. osuđen je na godinu i po dana zatvora zbog otmice.

Vesković je uhapšen 2017. kada je pokušao sa lažnim pasošem da iz Srbije pređe u Mađarsku na graničnom prelazu Horgoš zbog čega je bio osuđen na uslovnu kaznu.

I ubijeni Đurović imao je krivični dosije. Sudilo mu se za otmicu Jovice Radonjića, člana kriminalne grupe „Firma“, koji je ubijen u aprilu 2015. godine.

Policija i tužilaštvo sumnjali su da je u ubistvo Đurovića umešan Filip Korać, kriminalac blizak Luki Bojoviću i škaljarskom klanu. Za njim je bila raspisana i poternica, ali je početkom ove godine obustavljena istraga usled nedostatka dokaza. Zbog ove odluke predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno je kritikovao tužilaštvo rekavši da ga brine što protiv Koraća ne postoji optužnica ni presuda. Više o Koraću pročitajte u posebnom tekstu.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.