Obustavljena istraga protiv Filipa Koraća

Obustavljena istraga protiv Filipa Koraća

Filip Korać (foto: printskrin FTV)

Više tužilaštvo u Beogradu obustavilo je istragu protiv Filipa Koraća, bliskog saradnika kriminalca Luke Bojovića, potvrđeno je iz te institucije za KRIK. Korać je sumnjičen da je podstrekavao na ubistvo Blaža Đurovića, koji je likvidiran u martu 2018. godine.

Piše: Jelena Radivojević

Godinu dana nakon pokretanja istrage i raspisivanja crvene Interpolove poternice za Filipom Koraćem, tužilaštvo je obustavilo postupak. Ovu informaciju objavile su juče „Večernje novosti“.

Iz Višeg suda novinarima KRIK-a rečeno je da je ukinuta poternica koja je tada bila raspisana za njim.

Informaciju da se za Koraćem traga u javnost je izneo ministar policije Nebojša Stefanović u januaru 2019. godine, predstavljajući to kao jedno od najvećih dostignuća policijske akcije iz tog meseca.

Đurović je ubijen u martu 2018, ispred kuće u kojoj je stanovao u Beogradu. Za likvidaciju su optuženi Nemanja Ivanov i Darko Vesković i suđenje je u toku. Oni su negirali optužbe i na sudu su rekli da nije tačno da ih je Korać podstrekao na ubistvo. Više o tome pročitajte ovde.

Ko je Korać

Koraća je policija označila kao jednog od najbližih saradnika poznatog srpskog kriminalca Luke Bojovića koji u Španiji služi 18-ogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog organizovanja kriminalne grupe, prikrivanja krivičnih dela, posedovanja oružja i falsifikovanja dokumenata.

Kriminalne veze Filipa Koraća sežu i do crnogorskog škaljarskog klana, na čijem je čelu Jovan Vukotić koji u pritvoru čeka odluku ministarke pravde o zahtevu Crne Gore za njegovo izručenje. Korać je blizak i barsko-budvanskoj kriminalnoj grupi, piše u dokumentaciji Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Ova agencija sumnja da on stoji iza nereda na stadionu Partizana tokom fudbalske utakmice između Partizana i Crvene zvezde u decembru 2017. godine. Potencijalni motiv nemira je Koraćeva namera da preuzme primat nad trgovinom narkoticima koje realizuju pojedine navijačke grupe bliske fudbalskom klubu Partizan, piše u dokumentu BIA.

Saslušavan je nakon ubistva kriminalca i vođe huligana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, što je medijima potvrdio njegov tadašnji advokat.

Korać u Srbiji nije osuđivan, pokazuju podaci koje je prikupio KRIK.

Koraćevo ime pojavljuje se i u slučaju Papirus koju je vodila SIPA u Bosni i Hercegovini kada je otkrila grupu državljana BiH i Srbije koja je falsifikovala dokumenta. Među klijentima ove grupe je bio i Korać, koji je imao lažni pasoš BiH na ime Saša Medan.

Njegovo ubistvo planirala je grupa pokojnog kriminalca Slobodana Šaranovića zbog bliskosti sa Bojovićem, piše u optužnici protiv te grupe, ali su članovi grupe u međuvremenu uhapšeni.

Tako je izbegnuta još jedna žrtva višegodišnjeg sukoba između Šaranovićeve i Bojovićeve grupe. Do rata je došlo kada je Slobodan Šaranović, zbog sumnje da Luka Bojović stoji iza likvidacije njegovog brata Branislava, naručio ubistvo Lukinog brata Nikole. 

Uporedo sa ovim, bukti i sukob između škaljarskog i kavačkog klana, kome su se pridružile ostale ozbiljne kriminalne grupe. Do sukoba je došlo 2014. godine, a život je izgubilo više osoba na obe strane. Više o tome pročitajte ovde.

1 Comment

  1. Meks kaže:

    Zasto ne objavljujete komentare? Jel ste i vi jednim delom postali predsednikovi.. ?