Suđenje za šverc kokaina odloženo, Cvijović bolestan

Suđenje za šverc kokaina odloženo, Cvijović bolestan

Današnje suđenje Radosavu Cvijoviću Cviki i njegovom zetu Slavku Pavlovu za međunarodni šverc kokaina, odloženo je jer se Cvijović zbog bolesti nije pojavio na sudu. Cvijovića je policija pre više od 10 godina označila kao jednog od jačih dilera na području Novog Sada“. 

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Snežana Jovanović primetila je da optuženičkoj klupi nema Cvijovića i obratila se njegovim braniocima da objasne zašto nije tu. 

„Okrivljeni Cvijović je bolestan, upućen je na snimanje pluća i analize krvi“, rekla je advokatica Dragica Brajušković i dostavila sudiji nalaz lekara.

Jovanović je suđenje odložila za novembar. I prethodno suđenje u ovom slučaju bilo je odloženo – zbog bolesti je u julu izostao jedan od sudija. 

Cvijović je optužen da je predvodio grupu koja je tokom 2017. švercovala kokain u zemlje Zapadne Evrope. Kako tvrdi tužilaštvo, on je planirao kupovinu, skladištenje i prevoz droge i odlučivao o raspodeli novca. Kokain je kupovao od nepoznate osobe pod nadimkom „Crnogorac“, a članovi grupe su ga preuzimali i automobilima prevozili do preprodavaca u različitim zemljama. Tužilaštvo je utvrdilo da je grupa kupila i prodala najmanje 31 kilogram kokaina.

Glavni dokaz tužilaštva su prisluškivani razgovori koji se preslušavaju na suđenju. U njima se čuje se da Cvijović izdaje naloge i govori o kokainu, štekovima, kešu, navodi da je „roba mekana“ i „top“. On, međutim, negira da je na ovim snimcima njegov glas. 

Potvrdio je ipak da je on jedan od sagovornika u razgovorima u kojima se dogovara popravka kuće. Tužilaštvo, međutim, tvrdi da se i iza tih naizgled svakodnevnih porodičnih ćaskanja kriju poruke i uputstva o trgovini drogom.

Razgovore do kojih je policija došla postavljajući prislušni uređaj u automobil kojim su Cvijović i njegov sin Branislav putovali po Evropi, biće za njega i njegove advokate teško da obore. Otac i sin nisu slutili da im je automobil ozvučen, pa su tokom vožnje do Praga i Ulma bez ustručavanja razgovarali o švercu droge.

Cvijović i Pavlov uhapšeni su u Novom Sadu u novembru 2017. godine. U Češkoj je istog dana uhapšen Cvijovićev sin Branislav sa dvojicom saradnika. Prilikom hapšenja policija je pronašla i zaplenila oko osam kilograma kokaina i 110.000 evra.

Suđenje u Češkoj već je završeno, a Branislav Cvijović je osuđen na devet godina zatvora. 

Radoslav Cvijović je kriminalac starije generacije, bio je blizak Dragoslavu Kosmajcu, ali i grupi Amerika. Cvijovića je srpska policija označila kao jednog od jačih narko-dilera u Novom Sadu.  

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde

Comments are closed.