Tužilaštvo: Razgovori o popravci kuće kriju poruke o švercu droge

Tužilaštvo: Razgovori o popravci kuće kriju poruke o švercu droge

Radosav Cvijović, levo (foto: krik.rs)

Suđenje Radosavu Cvijoviću Cviki i njegovom zetu Slavku Pavlovu nastavljeno je preslušavanjem snimaka prisluškivanih razgovora za koje tužilaštvo tvrdi da dokazuju da su optuženi učestvovali u međunarodnom švercu kokaina. Iza naizgled svakodnevnih porodičnih razgovora o fudbalu i izgradnji kuće kriju se poruke o trgovini drogom, smatra tužilaštvo.

Piše: Bojana Pavlović

Šesnaest telefonskih razgovora Cvijovića i njegovog sina Branislava koje je srpska obaveštajna agencija BIA snimila od juna do septembra 2017. godine preslušano je na današnjem suđenju. Ovo su samo neki od razgovora kojima tužilaštvo dokazuje da je Cvijović organizovao međunarodni šverc kokaina.

Na snimcima se čuje da otac i sin pričaju o fudbalu, izgradnji kuće, računima i dugovima, a tužilaštvo tvrdi da se iza ovih svakodnevnih porodičnih razgovora, kriju poruke o trgovini drogom.

„Kako kuća napreduje“, pita sin, a Cvijović odgovara: „Ekstra, oću da izbacim ove njihove podizvođače.“

Cvijović u više navrata kaže sinu da dođe jer „nema love“ za popravku kuće, a sin mu poručuje da će „poslati po Ljilji i Nini“.

Krajem septembra Cvijović se raspituje da li je krenuo „majstor limar“.

„On ti kreće u nedelju. Ne, u subotu uveče. On će nositi vrata. Baš lepa vrata. Kaže staviće neki račun, platiće malo“, odgovara Branislav.

Cvijović pita da li ima love, a sin mu kaže da mu je dao 10.000.

Tužilac Milenko Mandić na današnjem suđenju nije obrazlagao značenje svakog pojedinačnog razgovora, pa se ne zna na koji se događaj tačno odnose. U optužnici, međutim, on piše da snimci oca i sina dokazuju šverc droge. 

„Organizator ove organizovane kriminalne grupe okrivljeni Cvijović gotovo u svim razgovorima koje je uglavnom vodio sa svojim sinom Branislavom Cvijovićem istom davao naloge na koji način, preko kojih lica i koju količinu opojne droge treba dati kom pripadniku grupe”, piše u optužnici. 

Cvijović je potvrdio da je njegov glas na snimcima iako je prošli put to negirao. Nije želeo da odgovara na pitanja sudije Snežane Jovanović.

„Ostajem pri onome što sam rekao. O ovoj stvari nemam šta da se izjašnjavam.“.

Cvijović i njegov zet Slavko Pavlov uhapšeni su u novembru 2017. u Novom Sadu. Istog dana u Pragu uhapšeni su Cvijovićev sin Branislav i dvojica njegovih saradnika kod kojih je pronađeno osam kilograma kokaina i 100.000 evra.

Suđenje u Češkoj završeno je pre nego što je u Srbiji i počelo. Branislav Cvijović osuđen je na devet godina zatvora. 

Radosav Cvijović optužen je da je predvodio grupu koja je švercovala kokain u zemlje Zapadne Evrope. On je planirao i finansirao kupovinu, skladištenje i prevoz droge i odlučivao o raspodeli novca. Drogu je, kako tvrdi tužilaštvo, nabavljao od nepoznatog „Crnogorca“, a članovi grupe preuzimali su je u Roterdamu u Holandiji i automobilima prevozili u druge zemlje.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja


Comments are closed.