Suđenje Cvijoviću odloženo zbog izostanka sudije

Suđenje Cvijoviću odloženo zbog izostanka sudije

Radosav Cvijović levo (foto: krik.rs)

Suđenje Radosavu Cvijoviću Cviki i njegovom zetu Slavku Pavlovu optuženim za međunarodni šverc kokaina danas je odloženo pošto u sud zbog zdravstvenih problema nije došao jedan od članova sudskog veća.

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Snežana Jovanović rekla je da ju je kolega Dragan Milošević, koji u ovom slučaju postupa kao član sudskog veća, telefonom obavestio da zbog zdravstvenih problema neće doći na suđenje.

„Pošto mi se javio telefonom, nisam mogla da obavestim učesnike u postupku da ne dolaze“, rekla je Jovanović i naredno suđenje zakazala za kraj septembra kada bi trebalo da se nastavi preslušavanje prisluškivanih razgovora.

Prisluškivani razgovori glavni su dokaz tužilaštva koje Cvijovića tereti da je predvodio grupu koja je od marta do novembra 2017. švercovala kokain u zemlje Zapadne Evrope. Cvijović je, kako piše u optužnici, ugovorio kupovinu osam kilograma kokaina u Holandiji od dobavljača pod nadimkom Crnogorac. Dogovoreno je da šest kilograma bude isplaćeno u kešu po ceni od 20.000 evra po kilogramu, a preostala dva po prodaji droge.

Cvijović i njegov sin Branislav krenuli su kolima u Prag i Ulm gde su o svojih saradnika pokupili novac za isplatu, a potom ga predali članu grupe koji je otputovao u Roterdam da preuzme drogu, piše u optužnici.

Otac i sin nisu slutili da im je automobil ozvučen, pa su tokom višečasovne vožnje bez ustručavanja razgovarali o kilogramima, hiljadama i kvalitetu „robe“. 

Kupljena droga po Cvijovićevom nalogu raspodeljena je među preprodavcima u više zemalja Zapadne Evrope, smatra tužilaštvo, koje je utvrdilo da je grupa na ovaj način kupila i prodala najmanje 31 kilogram kokaina. 

Cvijović i Pavlov uhapšeni su u novembru 2017, a optužnica protiv njih podignuta je šest meseci kasnije.

Istog dana kad i Cvijović, u Pragu je uhapšen njegov sin Branislav i dvojica saradnika. Kod njih je nađeno osam kilograma kokaina i 100.000 evra. Suđenje u Češkoj već je završeno, a Branislav Cvijović osuđen je na devet godina zatvora.

Radosav Cvijović je uticajni kriminalac starije generacije. Poznato je da je bio viđan i u društvu pokojnog kriminalca Dragoslava Kosmajca. Bio je blizak kriminalnoj „grupi Amerika“ čuvenoj po međunarodnom švercu kokaina, ali i po ubistvima.

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde

Comments are closed.