Prisluškivani razgovori o švercu kokaina: „Roba je top“

Prisluškivani razgovori o švercu kokaina: „Roba je top“

Radosav Cvijović (levo, foto: KRIK)

Na suđenju Radosavu Cvijoviću Cviki optuženom za međunarodni šverc kokaina preslušavani su snimci prisluškivanih razgovora između Cvijovića i njegovog sina Branislava iz marta i aprila 2017. dok su, kako tvrdi tužilaštvo, dogovarali kupovinu i isplatu kokaina. Otac i sin bez ustručavanja razgovaraju o kilogramima, hiljadama i kvalitetu „robe“ – da se ne pretvara u prah već se lomi, mekana je i ima pravi miris.  

Piše: Bojana Pavlović

U desetak preslušanih razgovora Cvijović i njegov sin Branislav uz brujanje motora „mercedesa C200“ i pojačanu muziku otvoreno dogovaraju navodnu kupovinu i isplatu kokaina ne sluteći da ih policija prisluškuje. Cvijović i njegov sin putovali su početkom marta 2017. u Prag gde su se sastali sa članom grupe koji je trebalo da im da deo novca za kupovinu droge, tvrdi tužilaštvo. Spominju kilograme, hiljade, kvalitet robe i rutu – kada će ići u Italiju, a kada za Beč i kojim kolima.

Cvijović je, prema navodima iz optužnice, ugovorio kupovinu osam kilograma kokaina u Holandiji od dobavljača pod nadimkom Crnogorac. Šest kilograma je bilo kupljeno za gotov novac, a dogovoreno je da ostatak bude isplaćen po prodaji.

„Sad ćemo ovako – imamo za pet keš. Za pet keš imamo. A ostalo ćemo za 20 dana“, kaže Branislav.

„Imate li za svih osam?“, pita ga otac dok Branislav šalje poruku nepoznatom saradniku.

„Ostavi mi svih osam, ali mogu tokom sledeće nedelje doći“, Branislav čita napisanu poruku koju Cvijović odobrava i dodaje: „Da, u sredu ili četvrtak“

„U sredu. Napisao sam u sredu“, odgovara on.

Da je reč o trgovini drogom, zaključuje se i iz razgovora u kom otac i sin bez ustručavanja tokom vožnje komentarišu i kvalitet „robe“ koju treba da kupe.

„Kad uzmu robu, kažu da im se ne pretvori odmah u prah, prašinu“, kaže Branislav.

„Da, nego se lomi i mekana je“, dodaje Radosav.

„Kažu ima pravi miris, taj pravi miris je etar, razumeš“, objašnjava Branislav.

On dodaje da voli kad je roba „top“, da su čiste i druge robe, ali da se neki Čeh žalio da se „ne oseća, a sad mu je super“.

Pet dana od polaska, Cvijovići su preko Beča stigli u Prag, piše u optužnici. Na benzinskoj pumpi u Plzenskoj ulici u kola je ušao njihov saradnik Branislav Bikić. On ih obaveštava da će novac imati za dva ili tri dana kada ih bude dobio od preprodavaca.

Dok ih Bikić navodi kroz Prag uz uputstva da skrenu levo ili desno, pokazuje gde su štekovi, Branislav mu objašnjava šta da kaže preprodavcu, piše u optužnici.

„Moraš što pre da isplatiš, trebaju ljudima pare“.

Bikić zabrinuto kaže da se vide „kao neke rupe“ na paketima, a Branislav objašnjava da je to verovatno pečat i da ne veruje da je išta vađeno.

„Video sam da je pečat utisnut, nije izbačen“, kaže Branislav.

Cvijović dodaje „ovo je bomba“.

Pošto su preslušani razgovori, sudija Snežana Jovanović pitala je Cvijovića da li prepoznaje svoj glas na snimcima.

„Ja uopšte ne prepoznajem da je to moj glas. Sigurno nije“, kazao je Cvijović.

Cvijović je uhapšen u novembru 2017. zajedno sa zetom Slavkom Pavlovim. Optužen je kao vođa međunarodne kriminalne grupe koja je švercovala drogu. Na teret mu se stavlja da je finansirao kupovinu kokaina, njegovo skladištenje i prevoz i odlučivao o raspodeli novca.

Pavlovu se stavlja na teret da je čuvao kokain u svom stanu u Ulmu u Nemačkoj i da je nadgledao poslove za Cvijovića kada njegov sin Branislav nije bio u mogućnosti da to čini.

Branislav je uhapšen istog dana kada i njegov otac i zet – ali u Pragu. Kod njega je pronađeno osam kilograma kokaina i 100.000 evra. Sudilo mu se u Češkoj – osuđen je na devet godina zatvora i to pre nego što je postupak u Srbiji uopšte i počeo.

Radosav Cvijović uticajan je kriminalac starije generacije. Srpska policija označila ga je kao jednog od najjačih narko-dilera u Novom Sadu.

Bio je blizak kriminalnoj „grupi Amerika“ čuvenoj po međunarodnom švercu kokaina, ali i po ubistvima. Poznato je da je Cvijović bio viđan i u društvu pokojnog kriminalca Dragoslava Kosmajca.

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde


1 Comment

  1. optuznica ce se raspasti kao prah,bar radoslavu ,radosav nije u kontaktu sa kokainom ni novcem, ukoliko ne svedoce protiv njega sin i pavlov ne vidim osnov za optuznicu na osnovu price,jer prica nije krivicno delo,prica je prica