Suđenje za kokain zaplenjen u Atlantskom okeanu odloženo, čeka se dokumentacija iz Španije

Suđenje za kokain zaplenjen u Atlantskom okeanu odloženo, čeka se dokumentacija iz Španije

Vladislav Funštajn (levo) i Dragan Đanković (desno) (foto: Instagram)

Suđenje Vladislavu Funštajnu i trojici optuženih za međunarodni šverc 800 kilograma kokaina odloženo je danas pošto španski organi nisu dostavili dokumentaciju iz istrage koju vode povodom ovog slučaja. Ovu drogu zaplenila je španska policija u avgustu 2019. nedaleko od Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu.

Piše: Milica Vojinović

„Sud nije dobio nikakvu informaciju o tome da li su španske vlasti pirimile zamolnicu (za dostavljanje dokumenata)… Pitali smo Ministarstvo pravde i urgirali, ali nikakvu informaciju ni od njih nismo dobili“, objasnio je danas sudija Velimir Lazović i naveo da suđenje ne može da se nastavi dok ne stigne ova dokumentacija.

Pošto je optuženi Vladislav Funštajn uhapšen nakon što je na njegovom brodu nedaleko od Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu zaplenjeno 800 kilograma kokaina, španski organi pokrenuli su istragu u vezi sa ovim slučajem, a Funštajn se i dalje nalazi u pritvoru u ovoj zemlji.

Funštajna, Borislava Istijanovića, Dragana i Mirka Đankovića Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je u martu prošle godine. Glavni dokazi tužilaštva su dokumenta, fotografije i video-snimci pronađeni u stanovima optuženih i u njihovim telefonima, kao i nekoliko svedoka.  Ništa od toga ne pokazuje direktnu vezu optuženih sa kokainom, a na jednom od prethodnih suđenja tužiteljka Mirjana Ilić je nedostatak dokaza opravdala time da španski organi nisu dostavili dokumentaciju iz istrage koju je tužilaštvo tražilo.

Podsetimo, ova kriminalna grupa razbijena je krajem avgusta 2019. kada je kokain pronađen na brodu „Seascape“ kojim je upravljao Funštajn kao iskusni moreplovac, navodi se u optužnici. Osim njega, španska policija je tada uhapsila i članove njegove posade.

Nakon ovoga u Srbiji su uhapšeni Đankovići i Istijanović. Njih tužilaštvo tereti da su Funštajnu i drugim članovima grupe uplaćivali novac koje korišćen za šverc kokaina, ali tužiteljka u optužnici nije precizirala za šta je tačno novac potrošen.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Comments are closed.