Poruke, fotografije i snimci kao dokazi na suđenju za šverc 800 kilograma kokaina

Poruke, fotografije i snimci kao dokazi na suđenju za šverc 800 kilograma kokaina

Vladislav Funštajn (levo) i Dragan Đanković (desno) (foto: Instagram)

Dopisivanja, fotografije i video-snimci iz telefona optuženog Dragana Đankovića prikazani su juče na suđenju za šverc 800 kilograma kokaina iz Latinske Amerike. Ova droga je zaplenjena prošle godine u Atlantskom okeanu, u blizini Azorskih ostrva, a osim Đankovića optuženi su njegov otac Mirko i još dvojica muškaraca – Borislav Istijanović i Vladislav Funštajn.

Piše: Milica Vojinović

Predsedavajući sudija Velimir Lazović tražio je da se svaki dokaz pregleda pojedinačno, a u sudnici su prvo prikazane SMS poruke koje su pronađene u Đankovićevom telefonu. 

Đankoviću se, zajedno sa ocem Mirkom i Borislavom Istijanovićem, sudi da je kao član kriminalne grupe učestvovao u međunarodnom švercu kokaina. Grupu je, tvrdi tužilaštvo, vodio Vladislav Funštajn i ona je razbijena nakon što je u avgustu prošle godine zaplenjeno 800 kilograma kokaina na brodu u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu. Funštajnu se, za razliku od ostale trojice optuženih, sudi u odsustvu jer je u pritvoru u Španiji.

U jednoj od poruka nepoznata osoba se obraća Đankoviću i govori mu da plove brodom i da je „sve ok“.

Na pitanje sudije ko šalje poruku tužiteljka Mirjana Ilić objašnjava da, pošto je telefon sa kojeg je poslata satelitski, pretpostavlja da ga je koristio Funštajn. 

„Je l’ ste to pouzdano utvrdili ili je samo pretpostavka?“, pitao je sudija.

„Za sada pretpostavka.“

Na ekranima u sudnici potom su prikazani snimci koje je Đanković zabeležio telefonom dok je bio u meksičkom gradu La Pas.

„Đankoviću, ajde izađite pa ćete nam malo objašnjavati ovo što gledamo“, pozvao je sudija optuženog da stane za govornicu.

„Ja sam to snimao tako turistički, pa sam kačio na fejsbuk gde idem i šta radim, ništa nisam krio“, pričao je Đanković dok se na ekranima oko njega videla luka, more i brodovi i čuo zvuk talasa.

Tužiteljka je objasnila da ovi snimci dokazuju da je Đanković bio tamo.

„Činjenica je da tamo boravio, to nije sporno“, kazao je sudija Lazović.

Dragan Đanković (levo) i Funštajn (desno) (foto: fejsbuk)

Onda je na red došlo i dopisivanje optuženih na Fejsbuku. U prepisci se vidi da se Đanković kod optuženog Borislava Istijanovića raspituje kako da pošalje novac preko računa u banci. Tužilaštvo tvrdi da je on novac slao Funštajnu koji ga je koristio za šverc droge.

„Tu se vidi da nemam pojma kako to da uradim. Nisam član bilo kakve kriminalne grupe sa unapred određenom ulogom, ja ne znam ni kako se to radi, ja sam Boru (Istijanovića) zvao da mi objasni“, kazao je Đanković koji je zatim nastavio vidno potresenim tonom.

„Stavili ste me u pritvor, tamo trpim strašne stvari, nemam nikakve veze sa drogom“, gotovo uplakanim glasom rekao je Đanković pa je sudija odredio polusatnu pauzu.

„Bora je ozbiljno besan na tebe“

Nakon povratka u sudnicu nastavljeno je prikazivanje sličnih dokaza – prepiski koje su optuženi vodili na različitim aplikacijama za mobilni telefon.

U jednoj je poruka optuženog Istijanovića u kojoj Đankoviću šalje vest portala „Blic“ o hapšenju Funštajna i zapleni droge na brodu u Atlantskom okeanu.

Za govornicu je izašao Istijanović koji je sudiji objasnio da je u tom trenutku bio u Maleziji i da je poruku poslao nakon što je saznao da su mu pretresli stan u Novom Sadu i da je želeo da obavesti Đankovića.

Zatim je prikazana poruka koja je Đankoviću stigla od osobe čije ime nije navedeno:

„Bora (Istijanović) je ozbiljno besan na tebe. On je u Maleziji, ide na Kubu, ali je odlepio. Upucaće te čovek ako bude imao priliku. Mada lepo izgleda na slici u novinama, kao pravi don.“

Ovu poruku Istijanović nije komentarisao, a sudija Đankovića nije pitao ništa u vezi sa porukom.

Među prikazanim dokazima bile su i fotografije desetak uplatnica kojima tužilaštvo nastoji da dokaže da je Đanković slao novac Funštajnu koji je ovaj koristio za šverc droge.

Na uplatnicama koje su, deluje, fotografisane telefonom vide se iznosi od oko 400 do 4.000 dolara, a osim Funštajna primaoci su bili i strani državljani za koje tužilaštvo veruje da su učestvovali u švercu kokaina.

Kokain u paketima sa likom Gavrila Principa

Podsetimo, krajem avgusta prošle godine španska policija pronašla je 800 kilograma kokaina na brodu „Seascape“ u Atlantskom okeanu, u blizini Azorskih ostrva. Deo droge bio je upakovan u pakete na kojima je fotografija Gavrila Principa.

Zaplenjeni kokain (foto: MUP)

Brodom je upravljao Funštajn pošto je iskusni pomorac, navodi se u optužnici. On je uhapšen sa drugim članovima posade i još je u pritvoru u Španiji, ali je optužen u Srbiji gde mu se sudi u odsustvu. Na teret mu se stavlja da je organizovao grupu koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u Evropu. 

U Srbiji su nakon zaplene kokaina na brodu uhapšeni Dragan Đanković i njegov otac Mirko, kao i Borislav Istijanović. Kako se navodi u optužnici dugačkoj svega 26 strana, oni su Funštajnu i drugim članovima grupe slali novac Western Union-om koji je korišćen za šverc kokaina. Ipak, tužiteljka nije precizirala na šta je tačno potrošen ovaj novac.

Funštajn se u istrazi branio ćutanjem, a pošto mu se sudi u odsustvu nije imao priliku da na suđenju iznese odbranu. 

Đankovići i Istijanović su negirali krivicu. Tvrde da nemaju veze sa švercom droge, da nisu znali ništa o tome, a da su novac slali jer ih je Funštajn zamolio. Sva trojica su u pritvoru.

Mirko Đanković kazao je da je Funštajna video samo jednom i da mu je on pre nego što je otputovao ostavio novac i zamolio ga da mu isti šalje po potrebi. Funštajn mu je navodno rekao da nije mogao da ponese toliku količinu novca sa sobom.

Dragan Đanković ispričao je da Funštajna poznaje dve godine i da je radio na njegovom brodu, prao i čistio za njim, sipao benzin. On mu je novac, kako tvrdi, slao za popravke na brodu.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Comments are closed.