Suđenje Šariću odloženo, advokati najavili da možda neće doći ni na sledeće

Suđenje Šariću odloženo, advokati najavili da možda neće doći ni na sledeće

Darko Šarić (foto:KRIK)

Suđenje Darku Šariću i njegovoj grupi za planiranje ubistva i pokušaj diskreditacije svedoka saradnika Nebojše Joksovića, na kojem je trebalo da bude nastavljeno prikazivanje „skaj“ poruka, odloženo je jer nisu došli jedan od optuženih i advokat. Pošto je sudija još ranije sledeće suđenje zakazao u vreme trajanja Evropskog prvenstva u fudbalu u Nemačkoj, jedan od advokata je najavio da neće moći da dođe jer ide da gleda utakmicu.

Piše: Sofija Parojčić

Optuženi Duško Mirković na današnje suđenje nije došao zbog zdravstvenih problema, sudeći prema lekarskom dopisu koji je dostavio njegov adovkat Milenko Cvijović.

U sudnici se nije pojavio ni advokat Dalibor Katančević koji brani nekoliko optuženih u ovom postupku, uključujući i Bojana Stanojkovića, koji je u bekstvu. Njegovo odsustvo pravdao je advokat Marko Janković rekavši da je Katančević službeno odsutan, ali i da je bolestan, te da je sigurno sudu dostavio opravdanje.

S obzirom da je Katančević jedini Stanojkovićev advokat, a i da jedan od optuženih takođe nije došao, sudija Zoran Šešić odložio je suđenje na kojem je danas i sutra trebalo da budu prikazane poruke sa „skaj“ aplikacije.

Sledeće suđenje još ranije je zakazano za kraj juna, ali je Janković najavio da on i Katančević neće moći da prisustvuju jer, kako je rekao, idu na Evropsko prvenstvo u fudbalu koje se održava u Nemačkoj.

„Nećemo da se igramo. Zbog fudbala da odlažemo glavni pretres? Mora da se sudi“, rekao je Šešić, na šta je Janković odgovorio da će advokati pokušati da dođu.

Suđenje Šariću za planiranje ubistva i pokušaj diskreditacije Nebojše Joksovića – ključnog svedoka u postupku u kome je Šarić ranije osuđen za šverc gotovo šest tona kokaina – počelo je krajem avgusta prošle godine, a ovo je za sada treći put da je suđenje odloženo. 

Tužilaštvo tvrdi da je Šarić dva puta planirao Joksovićevu likvidaciju, kao i da je pokušao da ga diskredituje tako što je želeo da ga okrivi za eksploziju automobila Gorana Nikolaševića, ranijeg Joksovićevog poslovnog saradnika sa kojim nije u dobrim odnosima. U optužnici se navodi da je grupa tokom 2020. godine komunicirala preko „skaj“ aplikacije za bezbednu komunikaciju – u to vreme Šarić je bio u pritvoru u Beogradu. Tužilaštvo, međutim, i dalje nije prikupilo dokaze o tome kako je Šarić posedovao „skaj“ telefone u pritvorskoj ćeliji.

Na samom početku suđenja svi optuženi negirali su krivicu, kao i da su imali telefon sa „skaj“ aplikacijom. 

Poruke sa „skaja“ ključni su dokaz tužilaštva. Prema „skaj“ porukama koje je tužilaštvo citiralo u optužnici, Šarić je planirao i da izdejstvuje manju kaznu za šverc šest tona kokaina, a u tome su mu, prema krivičnoj prijavi policije koju je objavio KRIK, pomagala dva visoka državna funkcionera. Policija u krivičnoj prijavi navodi da je utvrdila da su osobe koje su u „skaj“ porukama označene kao Edo i Markus zapravo bivši ministar policije Nebojša Stefanović i jedan od načelnika u BIA Marko Parezanović.

Tužilaštvo ih nije procesuiralo jer, kako je obrazložilo, policija im nije dostavila dokaze da su Edo i Markus zaista Stefanović i Parezanović. Njih dvojica negirali su da su pomagali Šariću.

U „skaj“ porkama pominje se i Oskar, opisan kao moćni fukcioner koji jedini može da utiče na sudije Apelacionog suda u Beogradu koje su odlučivale o presudi protiv Šarića za šverc kokaina. Policija, međutim, nije utvrdila o kome se radi.

Poruke u kojima se spominju Edo, Markus i Oskar prikazane su u sudnici početkom aprila ove godine – tužioci Vojislav Isailović i Goran Jović tada ovo nisu prokomentarisali, dok je Šarić rekao da mu nije jasno o čemu se radi u porukama.

Šarić i šef kavačkog klana Radoje Zvicer su krajem februara ove godine označeni kao organizatori četiri ubistva vođa škaljarskog kriminalnog klana u Grčkoj 2020. Godine i protiv njih je istraga u toku. 

Šarić je uhapšen u aprilu 2022. godine i to zbog sumnje da je, između ostalog, naredio ubistvo nekadašnjeg sarandika Milana Milovca Cigle ubijenog 2020. u Ekvadoru. Za ovaj zločin do danas nije optužen.

Pročitajte više o slučaju Šarić:

Pročitajte priču o vezama Stefanovića i Parezanovića sa Šarićevom grupom

Pročitajte više o istrazi protiv Šarića za planiranje ubistva i diskreditacije svedoka saradnika

Pročitajte priču o ubistvu Alana Kožara i njegovog saradnika na Krfu

Pročitajte više o ubistvu Milana Milovca Cigle u Ekvadoru

Comments are closed.