Suđenje Koluviji i pripadnicima službi bezbednosti ponovo odloženo

Predrag Koluvija (foto J. Radivojević/ KRIK)

Suđenje Predragu Koluviji i policajcima i pripadnicima Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije koji su optuženi da su štitili Koluviju i njegovo imanje „Jovanjica“ na kome je pronađeno više od tone i po marihuane, danas je ponovo odloženo. Suđenje je i dalje na samom početku, u fazi u kojoj je po zakonu zatvoreno za javnost, a održano je samo jednom, pre šest meseci.

Piše: Jelena Radivojević

Današnje suđenje je odloženo jer je optuženi pripadnik Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Tošić u bolnici, a jedan od advokata nije se pojavio u sudnici zbog sumnje da je zaražen koronavirusom. 

Nastavak pripremnog ročišta, koje je po zakonu zatvoreno za javnost, sudija Zoran Ganić zakazao je za kraj meseca. Inače, ovo suđenje je održano samo jednom – u junu i tada je tužilac izlagao uvodnu reč. Od tada se konstantno odlaže, a najčešći razlozi su nedolazak optuženih i advokata, zahtevi za izuzeće sudije i otkazivanje punomoćja advokatima.  

U ovom postupku, osim Predraga Koluvije, optuženi su policajci, pripadnici BIA-e i VOA-e da su štitili Koluviju i pružali mu logističku podršku na imanju njegove firme „Jovanjica“ gde je, kako je utvrdilo tužilaštvo, proizvedeno više od tone i po marihuane. Oni su fizički čuvali imanje, ali i dostavljali Koluviji poverljive informacije iz policije, obezbedili mu oružje, specijalne policijske registarske tablice, kao i lažno rešenje da je potpukovnik VOA-e, piše u optužnici.

Tužilaštvo je utvrdilo da su optuženi razmenjivali poruke preko aplikacije „Razgovor“ i u okviru nje napravili čet-grupu „Savet za bezbednost“. Ove poruke jedan su od ključnih dokaza tužilaštva jer pokazuju da su se optuženi međusobno dogovarali oko dežurstava i čuvanja imanja, kao i da su smišljali plan kako da utiču na medije da se vest o hapšenju Koluvije u novembru 2019. godine ne proširi. Detalje iz optužnice pročitajte ovde.

Koluviji se, osim u ovom, sudi u još jednom postupku – optužen je da je bio na čelu kriminalne grupe koje je uzgajila 1,6 tona marihuane. On, kao i ostali optuženi, su negirali krivicu.

Koluvija je, inače, u septembru ove godine sa nanogicom prešao iz zatvorskog u kućni pritvor posle gotovo dve godine i od tada je u više navrata davao intervjue za provladine medije ili članovima vladajuće stranke. 

Najpre ga je intervjuisao njegov advokat Vladimir Đukanović koji je i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, član Visokog saveta sudstva i vladajuće Srpske napredne stranke. Zatim je dao intervju za provladin tabloid „Informer“, televiziju Happy, i Staši Stojanović, istaknutoj članici SNS-a iz Novog Sada.

U ovim javnim nastupima, kao i u sudnici, Koluvija je tvrdio da je nevin, da nije uzgajao marihuanu i optuživao je policajce koji su ga uhapsili da su mu namestili. 

Osim optužbi na račun policajaca, Koluvija je i dva puta tužio KRIK tvrdeći da mu je navodno prekršena pretpostavka nevinosti, a tužbama traži gotovo tri miliona dinara. Novinarska udruženja u Srbiji Koluvijinu tužbu ocenila su kao pritisak na rad KRIK-a.  

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde.

Comments are closed.