Suđenje bivšem državnom sekretaru: Predstavljena dokumenta kao dokaz za nameštanje tendera

Suđenje bivšem državnom sekretaru: Predstavljena dokumenta kao dokaz za nameštanje tendera

Miodrag Poledica (foto: mc.rs)

Ugovori, izveštaji, dopisi i druga dokumenta za koja tužilaštvo tvrdi da dokazuju nameštanje javnih nabavki u državnoj firmi „Infrastrukture železnice Srbije“ prikazani su na današnjem suđenju bivšem direktoru ove firme Miroljubu Jevtiću i još petorici optuženih. Među optuženima je i bivši državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica.

Piše: Milica Vojinović

Među dokazima su prikazani ugovori koje je državno preduzeće „Infrastrukture železnice Srbije“ sklopilo sa privatnom firmom „ZGOP“ koja se bavi građenjem i rekonstrukcijom pruga, mišljenje Uprave za javne nabavke, ali i desetine drugih dokumenata u vezi sa tenderima za koja Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da su namešteni. U pitanju su nabavke kojima su ugovoreni poslovi popravke Pančevačkog mosta, četiri tunela na putu Kraljevo-Raška i dela pruge na potesu Kać-Titel.

Direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić i drugi optuženi čiji su potpisi na dokumentima potvrdili su da su papiri verodostojni, ali navode da ne dokazuju malverzacije koje im se stavljaju na teret.

Nakon jednočasovnog suđenja predsednica sudskog veća sudija Snežana Jovanović zaključila je da je pregledana „brojna dokumentacija“, završila današnje ročište i sledeće zakazala za naredni mesec.

Na narednim suđenjima trebalo bi da u sudnici budu prikazani ostali dokazi tužilaštva među kojima su prisluškivani telefonski razgovori, presretnute poruke i mejlovi, a koji, tvrdi tužilaštvo, dokazuju da su optuženi nameštali javne nabavke vredne blizu 400 miliona dinara državnog novca.

U jednom od prisluškivanih razgovora direktor „Infrastrukture“ Jevtić obaveštava Zorana Stanojevića, direktora firme „ZGOP“ koja je dobijala poslove, da treba da se rade tuneli na putu Kraljevo-Raška, a Stanojević mu odgovara: „Trljamo ruke“, piše u optužnici.

Kako je tužiteljka Mirjana Ilić utvrdila, oni su se unapred dogovarali i računali cenu radova, a potom je u zvaničnoj dokumentaciji podizali.

Među optuženima je i bivši državni sekretar Miodrag Poledica koji se tereti da je Jevtiću i njegovom saradniku pomogao da nameste nabavku tako što je hitno raspisivanje tendera za sanaciju dela Pančevačkog mosta, iako za to nije imao ovlašćenje. Tužilaštvo tvrdi da je tako stvorio uslov da se posao dodeli unapred dogovorenoj privatnoj kompaniji. On je na jednom od prethodnih suđenja negirao optužbe tvrdeći da „apsolutno ništa nije tačno“.

Poledica je, inače, bio državni sekretar u dva ministarstva koja je vodila Zorana Mihajlović. Kada je uhapšen bio je u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a pošto je Mihajlović prešla na čelo Ministarstva rudarstva i energetike, isto je učinio i Poledica i postao zamenik ministra. U martu ove godine otišao je sa te funkcije na mesto izvršnog direktora u javnom preduzeću „Putevi Srbije“.

Miroljubu Jevtiću sudi se u još jednom postupku – da je primio mito. Kako tvrdi tužilaštvo, on je angažovao advokata Vladislava Kostića da zastupa „Infrastrukture železnice Srbije“, a zauzvrat od njega dobio mito od 10 hiljada evra. Za ovo je nedavno prvostepeno osuđen na godinu dana zatvora, a o presudi tek treba da odlučuje Apelacioni sud u Beogradu.

Pročitajte više vesti o ovom slučaju

Comments are closed.