Bivšem direktoru „Infrastrukture železnice Srbije“ godinu dana zatvora zbog mita

Bivšem direktoru „Infrastrukture železnice Srbije“ godinu dana zatvora zbog mita

Miroljub Jevtic (foto: N1 screenshot)

Miroljub Jevtić, bivši direktor državnog preduzeća „Infrastrukture železnice Srbije“, osuđen je danas u Višem sudu u Beogradu na godinu dana zatvora jer je primio 10 hiljada evra mita. Protiv Jevtića je u toku još jedan postupak u kome mu se zajedno sa Miodragom Poledicom, bivšim državnim sekretarom, i još pet osoba sudi da su zloupotrebljavali javne nabavke. 

Piše: Sara Smolović

Osim zatvorske kazne, Jevtiću je izrečena i trogodišnja zabrana vršenja poziva i dužnosti vezanih za raspolaganje, korišćenje, upravljanje ili rukovanje tuđom imovinom, piše u saopštenju suda. 

Ova presuda nije pravosnažna, jer odbrana i tužilaštvo mogu da se žale Apelacionom sudu u Beogradu. Jevtićeva advokatica Maja Kovačević Tomić za KRIK je kazala da će odbrana to i da učini. 

Miroljub Jevtić osuđen je zato što je kao direktor državne firme „Infrastrukture železnice Srbije“, angažovao advokata Vladislava Kostića da ovu firmu zastupa pred sudom, a zauzvrat od njega dobio mito od 10 hiljada evra. 

Njih dvojica su sklopili ugovor o pružanju advokatskih usluga tokom 2018. i 2019. 

U januaru 2020. godine Jevtić je u svojoj kancelariji „Infrastrukture“ u Nemanjinoj ulici u Beogradu primio Kostićev novac, piše u optužnom predlogu koji poseduje KRIK. 

Novac je prešao put iz Novog Sada, odakle je Kostić, do Beograda i pre nego što je stigao do Jevtića prošao je kroz tri para ruku, tvrdi tužilaštvo. U primopredaji mita pomogli su optuženi novosadski advokat Zoran Stojanović i inženjer Dragoslav Burzanović. Kostić, Stojanović i Burzanović ranije su sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili sporazume o priznanju krivice.  

Istog dana kada je novac predat, policajci su ga našli kod Jevtića, a njega i saradnike uhapsili. 

Ovo nije jedini postupak koji se vodi protiv Jevtića.

Trenutno mu se sudi da je, zajedno sa bivšim državnim sekretarom u dva ministarstva Miodragom Poledicom i još tri osobe, u firmi „Infrastrukutre železnice Srbije“ vršio zloupotrebe sa javnim nabavkama. Poledica je u sudnici negirao krivicu i rekao da nije imao svest da vrši krivično delo i zloupotrebljava položaj dok je bio sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje je tada vodila Zorana Mihajlović. On je u svojoj odbrani rekao da bi isti papir zbog kojeg je, između ostalog, optužen, „potpisao i sada“. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.