Bivši državni sekretar Poledica negirao da je nameštao javne nabavke: „Potpisao bih isto i sad“

Bivši državni sekretar Poledica negirao da je nameštao javne nabavke: „Potpisao bih isto i sad“

Miodrag Poledica (foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture)

Miodrag Poledica, bivši državni sekretar u dva ministarstva, negirao je juče na sudu da je vršio zloupotrebe sa javnim nabavkama u državnoj firmi „Infrastrukture železnice Srbije“ za šta je optužen sa još pet osoba. Poledica je rekao da nije tačno „apsolutno ništa za šta ga tužilaštvo tereti“.

Piše: Sara Smolović

Bivši državni sekretar je u svojoj odbrani negirao navode iz optužnice i objašnjavao kako je došlo do sporne javne nabavke.

„Apsolutno ništa nije tačno vezano za mene“, rekao je on juče u sudnici.

Njega Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da je, dok je bio državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zloupotrebio službeni položaj i pomogao tadašnjem direktoru „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljubu Jevtiću i njegovom saradniku Branimiru Alimpiću da nameste jednu javnu nabavku.

„Ja nisam imao svest da Jevtić i Alimpić izvršavaju krivično delo, niti sam znao da im pomažem u tome, a nemam svest ni sada“, istakao je on.

Direktor „Infrastrukture“ Jevtić optužen je da je sa svojim saradnicima namestio javnu nabavku na rekonstrukciji Pančevačkog mosta i obezbedio da posao dobije jedna privatna kompanija.

Poledica je, kako tvrdi tužilaštvo, na Jevtićev zahtev sastavio dopis i naložio hitno pokretanje tendera za sanaciju dela Pančevačkog mosta, iako za to nije imao ovlašćenje, i tako stvorio uslov da se posao dodeli unapred dogovorenoj privatnoj kompaniji.

On je u sudnici ispričao da je ministarka Zorana Mihajlović koja je vodila njegovo ministarstvo, nakon što se u Đenovi 2018. srušio most kada je poginulo oko 40 ljudi, naložila da se napravi radna grupa koja će proveriti stanje svih mostova u Srbiji dužih od sto metara. Posle sastanka te grupe, kom on nije prisustvovao, kako je rekao, stigao mu je mejl u kome je traženo da se hitno uredi Pančevački most. U vezi sa ovim poslom mu se obratio i Jevtić.

„Kada mi se Jevtić obratio sa predlogom da se napravi dopis, meni je to bilo sasvim normalno. Da se krene u posao… Logično je bilo da se omogući da radovi što pre počnu, a ne da formalnost koči posao“, rekao je Poledica o spornom dopisu.

On je dodao da nije tačno da je to uradio bez ovlašćenja jer je devet godina bio državni sekretar kao i da je sudu dostavio taksativno navedeno šta je smeo da radi na toj funkciji.

Rekao je i da sanacija bilo kog mosta spada u hitne poslove zbog bezbednosti.

„Sagledavajući sve te okolnosti, savesno i odgovorno tvrdim da sam to potpisao i potpisao bih ga i sad“.

Međutim, kada ga je sudija Snežana Jovanović pitala koliko dugo je stanje na Pančevačkom mostu bilo loše, on je rekao da se i ranije znalo za to – otprilike od 2015. godine.

Na pitanje zašto se toliko čekalo da na sanaciju iako se znalo da je stanje loše i zbog čega je odjednom postala hitna – Poledica je odgovorio da to nisu dozvolili budžet i „razna“ ograničenja.

„Mislili smo da smo uradili dobar posao, a sada smo poniženi zbog tog posla u svakom smislu, što karijerno, poslovno, lično…“, istakao je.

Zoran Stanojević, direktor privatne kompanije koja je dobila ovaj i ostale poslove koje tužilaštvo smatra nameštenim, takođe je negirao krivicu. On je izneo svoju odbranu ali se manje bavio poslovima za koje je optužen. Naširoko je pričao o istorijatu kompanije i poslu kojim se bavi, pa ga je sudija opomenula.

Nastavak suđenja je zakazan za septembar.

Hitne rekonstrukcije

Podsetimo, državni sekretar Miodrag Poledica uhapšen je u februaru prošle godine sa još četiri osobe zbog sumnje na zloupotrebe sa javnim nabavkama u državnoj firmi „Infrastruktura železnice Srbije“. Tadašnji direktor ovog preduzeća Jevtić, kome se zajedno sa njima sada sudi, uhapšen je mesec dana ranije zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra. Njemu se u odvojenom postupku sudi i zbog toga.

Tužilaštvo je protiv Poledice i ostalih podiglo optužnicu u kojoj navodi da su od avgusta 2018. do maja 2019. godine namestili tri javne nabavke i tako obezbedili da posao dobije jedna privatna kompanija. Miroljub Jevtić, Branimir Alimpić i Predrag Ćurčić iz „Infrastrukture“ su optuženi da su zloupotrebili službeni položaj, a Poledica da im je pomogao u jednoj nabavci.

Obrazac za sva tri posla bio је sličan – rekonstrukcije su bile „hitne“, što je omogućavalo da se da se nabavka sprovede brzo, i po pregovaračkom postupku u kome naručioci sami biraju kome će ponuditi posao. Tužilaštvo tvrdi da su optuženi nezakonito dogovarali ko će dobiti posao tako što su uslove nabavke unapred slali firmi da bi ona dala najbolju ponudu, stvarali lažnu konkurenciju i nisu poštovali tržišnu cenu.

Vrednost ovih nabavki iznosi blizu 400 miliona dinara državnog novca.

„Trljamo ruke“

Osim dokumentacije i svedočenja, među ključnim dokazima su i prisluškivani telefonski razgovori, presretnute poruke i mejlovi.

U jednom od prisluškivanih razgovora, direktor „Infrastrukture“ Jevtić obaveštava Stanojevića, direktora firme koja je dobijala poslove da treba da se rade tuneli na putu Kraljevo-Raška, a Stanojević mu odgovara: „Trljamo ruke“, piše u optužnici.

Oni su se unapred dogovarali i računali kolika bi bila cena radova, a u zvaničnoj dokumentaciji su je podizali, tvrdi tužilaštvo.

Poledica je i posle hapšenja zadržao funkciju državnog sekretara u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Kada je krajem prošle godine Zorana Mihajlović, koja je bila na njegovom čelu, postala ministarka rudarstva i energetike, Poledica je prešao sa njom na mesto zamenika ministra. U martu ove godine otišao je sa te funkcije i postao jedan od izvršnih direktora u javnom preduzeću „Putevi Srbije“.

Comments are closed.