Sudije u slučaju „Jovanjica“ iz dokaza izbacile 660 kilograma marihuane

Sudije u slučaju „Jovanjica“ iz dokaza izbacile 660 kilograma marihuane

Predrag Koluvija (foto: KRIK)

Sudsko veće na čelu sa Zoranom Ganićem izbacilo je iz slučaja „Jovanjica“ deo dokaza među kojima i 660 kilograma marihuane jer, kako su naveli, nije prikupljena u skladu sa propisima, piše BIRN. Ovu odluku sudije su donele pre svedočenja inspektora Slobodana Milenkovića, donedavnog načelnika odeljenja za borbu protiv droga, koji je vodio policijsku akciju na „Jovanjici“ tokom koje je na ovom imanju krajem 2019. nađeno više od tona i po marihuane.

Piše: Bojana Jovanović

Sudija Zoran Ganić rekao je na jučerašnjem suđenju da se iz dokaza tužilaštva izbacuje sve što je na imanju firme „Jovanjica“ prikupljeno policijskim pretresom 18. novembra 2019. godine. Među izbačenim dokazima je i 660 kilograma marihuane koja je pronađena i zaplenjena tog dana.

Ganić je rekao da je ovakvu odluku doneo jer je pretres bio nezakonit – njemu nisu prisustvovali vlasnici imanja, tada uhapšeni Predrag Koluvija i njegov poslovni partner Aleksandar Anđić, kao ni Koluvijin advokat, iako je po zakonu bilo obavezno njihovo prisustvo.

Sudije su u novembru prošle godine već donele istovetnu odluku, ali je nju ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio im da ponovo razmotre predlog odbrane, kao i da pre donošenja odluke saslušaju policajce koji su vodili akciju i rukovodili pretresom.  

Na sudu su potom svedočila četiri policajca – Miloš Jurišević, Ljubomir Petrović, Dušan Mitić i Milan Isakov – od kojih su samo dvojica bila na imanju kada je vršen pretres. Obojica su rekla da je odluka doneta da se imanje prečešlja bez vlasnika i zastupnika jer su imali dozvolu suda i dva svedoka, ali i operativna saznanja da imanje nadleću dronovi i da se sprema uništenje dokaza. Pojasnili su i da sud nije doneo odluku da li Koluvija, koji je bio u pritvoru, može da prisustvuje pretresu, da im se drugi suvlasnik nije javljao, kao i da je Koluvijina advokatica odbila da dođe na imanje.

Na pitanja sudije Ganića zašto nisu sve ove detalje naveli kao napomenu u zapisnik o pretresu, kazali su da u tom trenutku nisu znali da mogu išta da dopisuju mimo predviđenih polja u obrascu koji su popunjavali, već su to saznali kasnije.

Ostalo je da više detalja o svemu ovome iznese njihov šef Slobodan Milenković koji, po svedočenju samih policajaca, ima najviše informacija, ali se on zbog zdravstvenih problema mesecima nije pojavljivao na sudu. 

Sudija Ganić rešio je da odluku o izbacivanju dokaza donese pre nego što čuje Milenkovićevo svedočenje rekavši da, kako piše BIRN, njegovo svedočenje nije neophodno za donošenje odluke. 

On nije uslišio zahtev tužioca Saše Drecuna da se suđenje odloži niti argument da odbije predlog odbrane za izbacivanje dokaza jer je Ustavom i zakonom predviđeno da pretres može da se izvrši i bez okrivljenih i advokata, uz dozvolu suda i dva svedoka – što je ispoštovano u ovom slučaju.

Odluka nije konačna i tužilac će na nju moći da se žali Apelacionom sudu u Beogradu.

Policajci svedočili o umešanosti države

Policajci koji su učestvovali u razotkrivanju „Jovanjice“ na sudu su ispričali da su u slučaju „Jovanjica“ otkrili umešanost državnih struktura, prvenstveno Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i njenog tadašnjeg direktora Bratislava Gašića. 

Dušan Mitić, šef operative ovog policijskog odeljenja, ispričao je da mu je prilikom pretresa imanja Koluvija pokazivao poruke koje je razmenjivao sa Gašićem iz kojih je zaključio da su imali „prisan” odnos. Policajac je posvedočio da su on i kolege planirale da uhapse Gašića, ali i načelnika BIA-e Mirka Škera.

Upravo zbog toga su se, kako je ispričao, našli pod pritiskom ljudi iz državnog vrha i BIA-e, pre svega Gašića, koji je danas ministar policije, ali i tužioca za organizovani kriminal Saše Drecuna – koji vodi ovaj slučaj. 

Pritisak na policajce vršio se i pozivanjem na poligrafsko ispitivanje, protiv njih su pokretani postupci u tužilaštvu, pratili su ih pripadnici BIA-e.

Prošlog meseca Milenković i Mitić smenjeni sa pozicija u Odeljenju za borbu protiv droga, a Milenković je dobio i policijsku zaštitu jer mu je bezbednost ugrožena.

Za razliku od policajaca, Koluvija, koji je optužen da je šef grupe koja je gajila više od tone i po marihuane, ima podršku visokih državnih funkcionera. Advokat mu je uticajan član SNS-a, ali ga je u javnosti branio čak i predsednik Aleksandar Vučić koji je pokušavao da relativizuje ceo slučaj navodeći da Koluvija nije nikog ubio. Koluvijino imanje i ranije su posećivali brojni funkcioneri, među kojima i Aleksandar Vulin, trenutni direktor BIA-e.

Više o slučaju „Jovanjica” pročitajte u našim tekstovima:

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Comments are closed.