Inspektor Mitić završio svedočenje u slučaju „Jovanjica“: Imali smo nameru da uhapsimo Gašića

Inspektor Mitić završio svedočenje u slučaju „Jovanjica“: Imali smo nameru da uhapsimo Gašića

Dušan Mitić, policajac koji je učestvovao u akciji kada je na imanju „Jovanjica“ zaplenjeno više od tonu i po marihuane i uhapšen Predrag Koluvija, juče je završio svedočenje u ovom postupku. Mitić je ponovio ono što je na sudu rekao i pre mesec dana – da su kolege i on zbog „Jovanjice“ već četiri godine pod pritiskom državnog vrha, ali da je bilo pritisaka i od strane tužioca iz ovog postupka – Saše Drecuna. Tužilac će, kako je najavio, pokušati da dokaže da Mitić – inače svedok tužilaštva – slagao kada je rekao da je on tražio da Koluvija ne bude osumnjičen kao organizator kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu.

Piše: Bojana Jovanović

Ispred ulaza u zgradu suda u Ustaničkoj ulici juče ujutru se okupilo nekoliko stotina građana i predstavnika opozicije koji su došli da podrže inspektora Dušana Mitića. Njegov dolazak pozdravljen je gromkim i dugim aplauzom. 

Podrška Mitiću organizovana je nakon što je na prethodnom ročištu otvoreno govorio o pritiscima koje on i njegove kolege iz Četvrtog odeljenja trpe zbog slučaja „Jovanjica“ rekavši da su oni dolazili s državnog vrha. Pritisak su, kako je rekao Mitić, vršili Bratislav Gašić, tada direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), načelnik i radnik ove agencije Mirko Škero i Aleksandar Tošić, kao i tužilac za organizovani kriminal Saša Drecun.

Za razliku od podrške pred sudom, atmosfera u sudnici bila je potpuno drugačija. Inspektora su ispitivali advokati, koji su pokušavali da ukažu na nelogičnosti u onome što je ispričao tokom istrage 2020. i prethodnog meseca na sudu. 

Elokventni Mitić je neretko ulazio u raspravu sa advokatima. Zbog nadvikivanja i rasprave više puta se umešao predsednik sudskog veća Zoran Ganić opominjući ih na ponašanje i podsećajući ih da je on taj koji vodi postupak.

Odgovarajući na tvrdnje advokata da postoji razlika u njegovim svedočenjima, Mitić je kazao da je u oba navrata govorio istinu, a da je jedina razlika to što je pre mesec dana bio opsežniji nego pre tri godine.

Objasnio je da 2020. neke stvari nije ispričao jer je atmosfera u tom trenutku bila neprijateljska prema njemu i njegovim kolegama iz odeljenja. Na to je, kako se moglo zaključiti, uticalo i ponašanje tužioca Drecuna, koji je vodio istragu i koji je juče, kao i obično, bio u sudnici.

„Ja jesam imao jednu situaciju u istrazi gde sam bio zbunjen, pa i zaprepašćen. Tužioca sam doživljavao kao odbranu“, rekao je Mitić.

Tužilac Drecun, kako je ispričao, u više navrata tokom njegovog saslušanja nije odreagovao na pitanja Koluvijine advokatice Zore Dobričanin Nikodinović o načinu vođenja istrage, što je, smatra Mitić, trebalo da uradi jer je on taj koji je donosio odluke u istrazi. Zamerio mu je i što nije reagovao kada mu je ispričao o pritiscima koji su dolazili iz BIA-e, prvenstveno od njenog pripadnika Aleksandra Tošića, koji je brzo po ulasku policije u „Jovanjicu“ došao na imanje i tražio od Mitića da informacija o zapleni i hapšenjima ne izađe u javnost. 

„Svaki prilazak čoveka iz BIA-e koji je službeno došao na imanje ‘Jovanjice’ se može posmatrati kao pritisak i ja smatram da jeste. Svi ljudi iz bezbednosnih službi koji su dolazili opasni su upravo jer dolaze iz bezbednosnih službi“, rekao je Mitić.

„U trenutku kada sam u iskazu u tužilaštvu govorio o tome, Zora Dobričanin (u to vreme advokatica Koluvije) kaže: ‘Nećemo o tome, nećemo o tome’. Ja kažem: ‘Dobro Zoro, nećemo, znam gde ću to da ispričam’.“

Mitić je ispričao i da su policajci imali nameru da uhapse ljude iz BIA-e – Gašića i Škera, i da su zbog toga trpeli još veće pritiske. On je na prethodnom suđenju rekao da je Gašić, sada ministar policije, „životno zainteresovan za smenu“ Slobodana Milenkovića, načelnika Četvrtog odeljenja koji je vodio policijsku akciju u slučaju „Jovanjica“. 

„Znam da je Milenković razgovarao sa tužilaštvom i da su se nakon toga pojačali pritisci“, rekao je.

Mitić je o Drecunu govorio više na prethodnom suđenju kada je, između ostalog, rekao da je on lično vršio pritisak na policiju. Kako je ispričao, kolega Milan Jurišević rekao mu je da je tužilac tražio da Koluvija ne bude prvookrivljeni, odnosno ne bude označen kao organizator kriminalne grupe. Osim toga, ispričao je Mitić, Drecun je odugovlačio sa donošenjem odluke da biljke konoplje treba poseći kako bi se osušile i poslale na veštačenje, iako su policajci imali operativna saznanja da se planira uništenje dokaza na „Jovanjici“ zbog čega su morali da pojačaju obezbeđenje imanja. 

Mitićevo svedočenje, sudeći po tome kako se ponašao juče u sudnici, uvredilo je tužioca Drecuna. 

To se moglo videti iz sadržine pitanja i načina na koji ih je postavljao – pitanja su se ticala inspektorovog iskustva u rasvetljavanju organizovanog kriminala, njegovog poznavanja najsitnijih detalja iz postupka „Jovanjica“, poput broja biljaka pronađenih na imanju i njihove ukupne težine. Delovalo je da je njihov cilj bio da predstave inspektora kao osobu koja ne zna mnogo o suzbijanju organizovanog kriminala i slučaju „Jovanjica“, i da je za ovaj slučaj najzaslužnije Tužilaštvo za organizovani kriminal. 

„Ovde prisutan svedok izneo je impresije, zaključivanja, čak i aluzije na rad tužilaštva, prinuđen sam da branim ugled moj lični, ali i institucije koju predstavljam“, rekao je Drecun, a potom se obratio Mitiću pitanjem: „Da li Vi ovim branite boje Četvrtog odeljenja ili predmet?“

Zbog tužiočevih pitanja i nastupa bunio se sudija Ganić tražeći da mu objasni kakve veze imaju sa slučajem i šta želi njima da pokaže. U par navrata uzavrelu atmosferu i burnu raspravu tužioca i inspektora, sudija je prekidao gotovo vikom.

„Ako imate nešto, raščistite to na drugom mestu, ne u sudnici“, rekao je Ganić u jednom trenutku.

Pošto je završio sa postavljanjem pitanja, tužilac je tražio da se na nekom od sledećih suđenja puste audio-snimci sa saslušanja iz istrage i da se nakon toga saslušaju dvojica policajaca, Mitićevih kolega, koja su već svedočila na sudu. Ovim tužilac želi da pokaže da je Mitićeva izjava sa prošlog ročišta u kojoj je rekao da mu je jedan od tih kolega rekao da ga je tužilac pritiskao da Koluvija ne bude prvooptuženi – lažna. 

Na kraju suđenja, obratio se i Koluvijin advokat i važan član vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović.

„Ovo je neverovatno šta smo čuli. I želimo da se zahvalimo tužiocu što je pomogao odbrani.“ 

Svedočenje Mitića završeno je na jučerašnjem suđenju. Na nekom od narednih ročišta trebalo bi da svedoči njegov šef, načelnik odeljenja Slobodan Milenković, koji se do sada nije pojavljivao na sudu jer je na bolovanju. 

Ova dvojica policajaca su se zbog slučaja „Jovanjica“ našli na udaru provladinih medija, ali i državnih struktura. Pritisak se ogledao i u poligrafskom ispitivanju, a protiv Milenkovića je čak pokrenut i postupak pred Višim tužilaštvom u Beogradu. Njihov advokat Zdenko Tomanović rekao je ranije i da su im životi ugroženi, a to je ponovio i Mitić na sudu.

„Od 2021. kreću nenormalni pritisci i to na članove moje porodice koje je direktno organizovao Gašić. Saznajemo da je postignut dogovor državnih službi da nas likvidiraju. Do tad sam nosio pištolj samo na poslu, a od tada se ne odvajam od pištolja i dva okvira, čak i kad sam sa detetom u parku i za sve to vreme čekao sam bezbednosnu procenu za nas. Ta naša bezbednosna procena je proglašena za službenu tajnu“, rekao je Mitić sredinom juna, kako je objavio BIRN

Dok su tužioci trpeli pritiske, Koluviji su stvari išle naruku. Branili su ga ne samo advokat iz vladajuće stranke, već i osobe na najvišim državnim pozicijama – predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić – koji su izjavili da on ne treba da bude u pritvoru jer nikoga nije ubio, ali i tvrdili da je „Jovanjica“ izmišljena afera.   

O povezanosti slučaja „Jovanjica“ sa državnim strukturama govori i to što su pojedini pripadnici policije, ali i bezbednosne i vojne agencije optuženi da su sarađivali sa Predragom Koluvijom, vlasnikom „Jovanjice“ kome se sudi da je organizovao gajenje marihuane. Oni su, kako tvrdi tužilaštvo, obezbeđivali imanje, ali i Koluviju snabdevali informacijama iz policije i pružali mu logističku podršku.  

Suđenje u ovom postupku, poznatom kao „Jovanjica 2“, još nije počelo iako je optužnica podignuta još pre više od dve godine.

Više pročitajte u tekstovima:

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Comments are closed.