Sudija Trajković tvrdila da nije trebalo da dobije slučaj Belivuk, pa otišla na bolovanje

Sudija Trajković tvrdila da nije trebalo da dobije slučaj Belivuk, pa otišla na bolovanje

Ilustracija/Veljko Belivuk (foto: pixabay/skrinšot)

Nakon što je dobila predmet protiv Veljka Belivuka sudija Zorana Trajković žalila se Apelacionom sudu u Beogradu da joj je taj slučaj dodeljen mimo procedure i preko reda, saznaje KRIK. Sud je odbio njen prigovor, nakon čega je ona otišla na bolovanje, pa je slučaj tri meseca kasnije dodeljen drugoj sudiji. Isto se desilo i sa ostalim predmetima u kojima je sudila – svi su dodeljeni drugim sudijama. 

Piše: Milica Vojinović

„Čestitam, dobila si novi predmet“, rekao je sudiji Trajković prošlog novembra kolega Siniša Petrović, predsednik odeljenja za organizovani kriminal u beogradskom Višem sudu, obaveštavajući je da je dobila slučaj Belivuk.

Ovaj razgovor, prema rečima Trajković, dogodio se dan nakon što je optužnica protiv Belivukove grupe za pet ubistava i druge zločine postala pravosnažna i pošto je trebalo zakazati početak suđenja.

Trajković je, međutim, smatrala da slučaj nije trebalo da bude dodeljen veću u kome je ona predsednica s obzirom na to da je jedan od članova veća, sudija Dejan Terzić, učestvovao u potvrđivanju optužnice. Kako po zakonu onaj ko potvrđuje optužnicu ne može da sudi po njoj, sastav veća bi morao da bude promenjen, što nije bilo neophodno, smatrala je Trajković. Predmet je jednostavno mogao da bude dat nekom drugom veću.  

„Imajući u vidu da su u trenutku dodeljivanja pomenutog predmeta meni u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal postojala tri veća čiji nijedan član nije učestvovao u potvrđivanju optužnice, jasno je da ne postoji nijedan opravdani razlog da se obrazuje novo veće – pored tri već postojeća veća“, navodi Trajković u prigovoru koji je, nakon što je dobila slučaj Belivuk, podnela predsedniku Apelacionog suda u Beogradu Dušku Milenkoviću.

Sudija Trajković tražila je od Milenkovića da usvoji njen prigovor i predsedniku Višeg suda Aleksandru Stepanoviću naloži da predmet Belivuk dodeli nekom drugom. 

„Posebno ističem i činjenicu da je dodeljivanjem meni u rad ovog predmeta narušena i podjednaka opterećenost svih sudija”, navela je Trajković. 

Pre donošenja odluke, predsednik Apelacionog suda zatražio je izjašnjenje svog kolege Stepanovića. 

On je istakao da je Trajković slučaj dodeljen prema proceduri i da je bila na redu za dobijanje novih predmeta. Odbacio je navode da je trebalo izbeći veće u kome je ona predsednica ističući da je po proceduri trebalo zameniti samo sudiju Terzića, ali ne i celo veće.

„Razlozi za promenu (sudije) cene se u odnosu na svakog sudiju pojedinačno, a ne u odnosu na celo veće“, navodi Stepanović u odgovoru Apelacionom sudu.

Nakon što je dobio Stepanovićev odgovor, Milenković je odlučio da sudija Trajković nije u pravu.

„Ovaj sud je našao da prigovor sudije Zorane Trajković nije osnovan“, odlučio je Milenković i odbio njenu žalbu već krajem novembra prošle godine.

Trajković je ubrzo nakon toga otišla na bolovanje. Naredna tri meseca čekalo se da se vrati na posao i zakaže početak suđenja Belivukovoj grupi, jednom od najvećih suđenja organizovanom kriminalu u zemlji. Pošto se to nije desilo, sud je slučaj dao sudiji Vinki Beraha Nikićević i njenom veću.

Ovo, međutim, nije jedini postupak koji je oduzet od Trajković, kako saznaje KRIK – svi slučajevi u kojima je sudila do odlaska na bolovanje predati su drugim sudijama.

„Iz razloga njene duge opravdane sprečenosti za rad, a kako bi se zaštitila prava stranaka i pravo na suđenje u razumnom roku, predmeti su dodeljeni u rad drugim većima“, navode za KRIK iz Višeg suda u Beogradu.

Suđenje Belivuku u međuvremenu je počelo, ali je odmah i prolongirano. Najpre su Belivuk i njegovi advokati tražili da se promene sudija i tužioci, što je odbijeno. Potom je suđenje juče odloženo jer je u međuvremenu uhapšen advokat Dejan Lazarević koji zastupa više članova grupe. Lazarević je priveden kao saradnik optuženog narko-bosa Darka Šarića i trenutno je u pritvoru. 

Belivuk i njegova ekipa optuženi su za pet brutalnih ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nelegalno posedovanje oružja. Tužioci su i nakon podizanja ove optužnice nastavili da istražuju zločine za koje se sumnja da je počinila ova grupa i nedavno ih optužili za još dva ubistva. Ono što je tužilaštvo u istrazi zanemarilo su veze koje je Belivuka grupa imala u državi. 

Pročitajte više o ovom slučaju

Comments are closed.